Mituri consacrate despre sarcina: ai grija de sanatatea ta si a bebelusului

mituri despre sarcina - fara vopsit par in sarcina

Daca te afli la inceputul sarcinii, cu siguranta iti pui o multime de intrebari legate de ce ai voie si ce nu ai voie sa faci in aceasta perioada si la ce obiceiuri trebuie sa renunti. Probabil ca ai auzit deja ca nu vei avea voie sa iti vopsesti parul, sa te vaccinezi impotriva gripei sau ca relatiile sexuale ar putea afecta bebelusul. Vorbim in acest articol despre mituri legate de sarcina. Cele mai multe dintre ele cauzeaza griji nefondate, in timp ce altele pot deveni adevarate probleme de sanatate.

Mituri despre sarcina: nu te vopsi cat esti gravida

Chiar daca te pregatesti sa devii mama, nu e nevoie sa iti etalezi radacinile nevopsite impreuna cu garderoba de maternitate. De obicei, se crede ca substantele continute de produsele de ingrijire pot dauna bebelusului. In cazul substantelor din vopseaua de par, ele sunt absorbite prin piele in cantitati foarte mici, fara a dauna fatului sau mamei.

In schimb, in timp ce te vopsesti, s-ar putea sa ai probleme din cauza mirosului puternic al produselor folosite. Ele pot cauza greata multor femei insarcinate.

mituri despre sarcina

Daca totusi iti faci griji din cauza ca vopseaua de par ar putea sa te afecteze pe tine sau pe bebelus, poti amana tratamentul pentru par pana cand ai trecut de primul trimestru, cand are loc organogeneza.

De asemenea, poti sa alegi alt tip de vopsea care sa nu contina amoniac, pentru a evita vaporii puternici. Atentie insa! Produsele care functionau bine inainte de sarcina s-ar putea sa nu mai dea aceleasi rezultate. Si asta pentru ca parul se schimba mult pe toata perioada sarcinii.

Mituri despre sarcina: trebuie sa renunti la cafea

Daca inainte de a ramane insarcinata obisnuiai sa consumi o ceasca de cafea in fiecare dimineata, medicii spun ca o poti face in continuare. Multe femei insarcinate sunt insa avertizate ca un consum ridicat de cofeina ar putea duce la:

  • avort spontan;
  • nastere prematura;
  • greutate mica a fatului, la nastere.
consum cafea in sarcina

Studiile arata ca nu exista riscurile amintite mai sus daca o femeie insarcinata consuma mai putin de 200 mg de cofeina pe zi. Aceasta reprezinta doza de cofeina dintr-o ceasca de cafea de aproximativ 350 ml. Asa ca ramai prudenta, savureaza-ti cafeaua, dar nu depasi limita zilnica recomandata!

Zborul cu avionul poate spori riscul de complicatii

Cand te gandesti la scannerele din aeroporturi, aparatele cu raze X de la securitate, radiatiile cauzate de zborul la altitudini mari, parca nu ai mai vrea sa pleci in vacanta.

Studiile arata ca nu este cazul sa iti faci griji si nici sa renunti la zborul cu avionul spre destinatia de vacanta dorita. Cantitatea de radiatii pe care o femeie insarcinata ar putea sa o intalneasca atunci cand calatoreste cu avionul este una extrem de mica. Totodata, chiar si la sol, suntem expusi la diferite tipuri de radiatii, in permanenta.

Radiatiile la care esti expusa la altitudini mari, in timpul unei calatorii cu avionul, nu patrund mult in corp, astfel incat sa poata ajunge cat de putin la fat.

Tot inofensive sunt si radiatiile emise de aparatele folosite pentru scanarea corporala. Potrivit cercetarilor este foarte putin probabil ca ele sa aiba un efect asupra fatului. Pentru a scapa de ingrijorarea legata de aceasta tema, atunci cand ajungi in aeroport, poti opta pentru verificarea corporala.

zborul cu avionul in sarcina

Daca planuiesti sa zbori in ultimul trimestru de sarcina, asigura-te mai intai ca operatorul permite acest lucru. Cele mai multe companii aeriene interzic zborul gravidelor aflate in Trim. III de teama ca s-ar putea declansa nasterea.

Exista insa si gravide care au o sarcina cu risc. Ele nu ar trebui sa zboare niciodata fara a avea acordul medicului. Printre aceste femei se numara cele care au afectiuni pulmonare sau cardiace. Un zbor la o altitudine de peste 9.000 de metri le-ar putea face sa se simta rau. O gravida sanatoasa ar trebui sa poata zbura cu avionul fara nicio problema.

Alimentatia in sarcina: trebuie sa mananci pentru doi?

O femeie cu o greutate normala inainte de sarcina are nevoie in plus, zilnic, de doar aproximativ 300 de calorii, pentru a sustine cresterea fatului. Ce inseamna acest lucru? Ar putea fi echivalentul unui pahar de lapte degresat si jumatate de sandwich. In aceste conditii, pe tot parcursul sarcinii, o femeie cu greutate normala ar trebui sa asimileze cel mult 15 kg.

ce nu ai voie sa faci in sarcina

Atentie la cat si ce consumi in aceasta perioada! Dupa nastere, iti va fi dificil sa scapi de kilogramele in plus, acumulate in sarcina. Medicii atentioneaza ca femeile care iau in greutate peste 20 de kg cand sunt insarcinate cu un singur copil au o probabilitate mai mare de fi nevoite sa nasca prin cezariana sau de a avea o nastere naturala cu complicatii.

Totodata, bebelusii care sunt “prea mari” la nastere au o probabilitate ridicata de a deveni obezi cand ajung la maturitate. Daca ai o problema de alimentatie sau vrei sa iti tii greutatea sub control in perioada sarcinii, poti opta pentru o dieta personalizata.

Specialistul in diabet si boli de nutritie al Ana Medical Center te poate ajuta in acest sens. Programeaza-te chiar acum la 0733 550 055.

Mituri despre sarcina: nu manca peste si fructe de mare

Consumul a doua portii de peste pe saptamana poate fi sanatos pentru mama si bebelus. In special pestele cu un continut ridicat de acizi grasi omega-3. El ajuta la dezvoltarea creierului bebelusului. Miturile despre sarcina referitoare la consumul de peste au aparut, in special, din cauza pestelui care contine mult mercur, cum ar fi pestele-spada, rechinul sau macroul. Aceste specii de pesti trebuie evitate in cele 9 luni de sarcina.

De asemenea, nu manca peste sau fructe de mare crude, inclusiv sushi sau sashimi. Pestele crud are o probabilitate mai mare de a contine paraziti si bacterii decat pestele preparat termic. Totusi, este in regula sa mananci sushi gatit.

Fara sex in timpul sarcinii

Printre miturile despre sarcina se gaseste si acela potrivit caruia intretinerea relatiilor sexuale ar putea rani fizic bebelusul. Poti face sex fara griji, din punctul acesta de vedere. Bebelusul este complet protejat de sacul amniotic si de muschii puternici ai uterului. De asemenea, un dop gros de mucus sigileaza colul uterin.

sex in sarcina

In aceasta perioada insa, trebuie sa acorzi o atentie crescuta infectiilor transmise pe cale sexuala. Sarcina nu protejeaza impotriva acestora. Daca iei herpes, condiloame genitale (negi genitali), Chlamydia sau HIV, ar putea fi transmise si bebelusului.

Totodata, unele femei se intreaba daca intensitatea unui orgasm ar putea cauza un avort spontan. Daca ai o sarcina normala, cu risc scazut, nu te ingrijora. Contractiile cauzate de orgasm sunt complet diferite fata de cele asociate nasterii.

Pentru a scapa de orice fel de temere legata de sexul in sarcina, cel mai bine ar fi sa te consulti cu medicul curant. Te vei asigura, astfel, ca sarcina ta este intr-adevar una cu risc scazut. Sunt cazuri in care medicul recomanda renuntarea la relatiile sexuale pe timpul sarcinii. Acest lucru se intampla daca exista risc de avort spontan, de nastere prematura sau sangerari vaginale inexplicabile in timpul sarcinii.

Femeile insarcinate trebuie sa evite pisicile

Printre miturile despre sarcina se numara si acesta potrivit caruia gravidele nu trebuie sa stea in preajma pisicilor. In realitate, ele trebuie doar sa evite sa intre in contact cu fecalele felinelor, care ar putea contine toxoplasmoza. Intr-adevar, infectarea cu toxoplasmoza prezinta un risc major pentru fat. Daca ai o pisica, nu trebuie sa renunti la ea dupa ce ai ramas insarcinata. Poti ruga pe altcineva sa ii faca curat in litiera sau poti purta manusi cand faci tu acest lucru. Totodata, poti verifica prin intermediul unei analize de sange daca ai dezvoltat in trecut anticorpi la toxoplasmoza.

Mituri despre sarcina: nu iti face vaccin antigripal

Unele femei insarcinate se tem ca vaccinul poate provoca gripa, altele sunt nelinistite ca vaccinul contine ingrediente ce pot dauna fatului. Studiile arata ca un vaccin antigripal nu poate cauza boala. Nici nu exista dovezi ca acesta poate dauna fatului, in vreun mod.

vaccin gravida

Contrar miturilor despre sarcina referitoare la imunizare, un vaccin poate fi o modalitate de a salva atat viata mamei, cat si a fatului. Sarcina modifica sistemul imunitar al femeii. Inima si plamanii o fac mai vulnerabila la contactarea unei forme mai grave de gripa. Femeile insarcinate care se imbolnavesc de gripa nu o tolereaza bine si, fata de majoritatea populatiei, ele au un risc mult mai ridicat de complicatii si deces.

In cazul vaccinarii in perioada sarcinii, poti alege un vaccin antigripal care contine virus inactiv.

Nu mai poti naste vaginal dupa cezariana

Daca te afli la a doua sarcina, iar prima data ai nascut prin cezariana, nu inseamna ca nu poti naste acum natural. Acesta este doar un mit. In functie de cum evolueaza noua sarcina, de comorbiditatile pe care le ai, de cum decurge travaliul, poti naste natural sau medicul iti poate indica o operatie de cezariena. Poti afla mai multe detalii din articolul nostru Nastere naturala – pregatire. Care sunt pasii.

Ai intrebari legate de mituri despre sarcina, ce ce ai voie si ce nu in aceasta perioada? Ni le poti adresa intr-un comentariu la articol sau poti discuta, pe larg, direct cu unul din specialistii nostri. Pentru o programare ne poti suna la 0733 550 055.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole