Consultantul tau in lactatie te asteapta!

Consultantul in Lactatie este o persoana specializata in prevenirea si rezolvarea problemelor legate de alaptare. Consultantii in lactatie recunoscuti in intreaga lume sunt numai aceia care au fost acreditati de catre IBLCE (Comitetul International al Examinatorilor Consultantilor de Lactatie), pe baza unor examene care cuprind verificarea cunostintelor teoretice si practice in domeniul anatomiei, fiziologiei lactatei si a suptului, dezvoltarea si nutritia copilului, patologie, sociologie, psihologie si consiliere, terminologie medicala (pentru cei care nu lucreaza in domeniul medical), etica si legislatie, echipamente si tehnica pentru alaptare, educatie sanitara.

Persoana acreditata se numeste CONSULTANT IN LACTATIE CERTIFICAT INTERNATIONAL (IBCLC – International Board Certified Lactation Consultant) si poseda cunostintele si calificarea pentru a asigura o asistenta de calitate in alimentatia naturala. Ne bucuram sa o avem alaturi de noi pe dr. Ioana Panait, medic pediatru, consultant in lactatie.

Ce face practic un IBCLC?

  • Ajuta mamele in perioada pre si postnatala, pentru initierea optima si stabilizarea lactatiei, iar apoi le ajuta la mentinerea lactatiei
  • Ajuta mamele cu diferite probleme aparute in alaptare si mamele bebelusilor cu probleme speciale
  • Este o veriga importanta in echipa medicala
  • Este un “avocat” al alaptarii, organizeaza evenimente care promoveaza alaptarea, educa populatia in ceea ce priveste importanta promovarii, protejarii si sprijinirii alaptarii, incurajeaza politicile de sprijin ale spitalelor, mediilor medicale, organizatiilor
  • Este la curent cu cercetarile curente in domeniul lactatiei, conduce si participa la cercetari, disemineaza rezultatele cercetarilor in randul cadrelor medicale si colegilor

De ce este important pentru mame sa apeleze la un IBCLC? Pentru ca de corectitudinea informatiilor si recomandarilor pe care le primeste depinde succesul alaptarii. Daca informatiile oferite sunt gresite, mama risca sa esueze in alaptare, iar copilul sa fie alimentat artificial.

Stiati ca…

  • in Romania, doar 12,6% dintre copii sunt alaptati, conform unui studiu realizat de UNICEF, in 2011?
  • 98% dintre femei pot alapta pe termen lung daca au informatii corecte si daca sunt sprijinite de familie, comunitate si personalul medical? Restul de 2% sunt cazurile in care mama si/sau copilul sunt bolnavi sau cazurile in care cei doi sunt despartiti.

Si atunci ce e de facut pentru ca mai multi copii sa fie alaptati? Mamele si viitoarele mame trebuie sa fie cat mai informate, educate si sustinute pentru a-si alapta copiii, rolul principal fiind jucat de catre persoanele calificate pentru asta, Consultantii in Lactatie Certificati International (IBCLC).

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *