Trombofilia, una dintre cele mai mari temeri ale femeii insarcinate

trombofilie_anamedicalcenter
Trombofilia este una dintre marile spaime ale gravidelor moderne. Reprezinta o tendinta anormala a sangelui de a forma cheaguri in interiorul vaselor de sange. Daca nu este o predispozitie ereditara, aparitia acestei boli poate fi declansata de fumat, anticonceptionale, sedentarism prelungit sau de mersul la altitudini prea mari, activitate care scade presiunea de la nivelul sangelui arterial. Unele studii vorbesc despre un procent de 10% dintre viitoarele mame care ar fi afectate de trombofilie. Alti specialisti urca cifra pana la 25%. Pacientele insarcinate, diagnosticate cu trombofilie, au o probabilitate mai mare de a dezvolta complicatii, chiar sub tratament, fata de celelalte gravide. Despre cum se manifesta aceasta boala si cum tratam, am discutat cu dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie.

Simptome. In formele usoare ale bolii, trombofilia da rareori simptome care sa ne trimita la analize detaliate. Abia in situatiile mai severe se poate vorbi despre dureri puternice de cap, ameteli si pierderi de cunostinta, reducerea capacitatii motorii la unul sau mai multe segmente ale corpului.

Diagnosticare. “Trebuie mentionat de la inceput ca trombofilia nu se descopera la analizele uzuale, asa ca, fara un istoric in familie sau semne clare ca exista o problema, este putin probabil sa fie recomandate analize amanuntite. De obicei, suspiciunile apar in momentul in care pacientii incearca sa devina parinti si nu reusesc, fiindca exista o problema de fertilitate sau pentru ca fatul s-a oprit din evolutie”, explica dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie.
Investigatiile pentru trombofilie incep, de regula, cu analize de sange pentru determinarea nivelului proteinei S, proteinei C, factorului V Leiden, anticoagulantelor sau homocisteinei. Apoi, se pot face testele moleculare pentru trombofiliile mostenite.

Tratament. “Odata pus diagnosticul de trombofilie, tratamentul presupune anticoagulante injectabile (heparine), care sa subtieze sangele si sa previna formarea cheagurilor. In functie de gravitatea fiecarui caz in parte si de particularitatile pacientului, dupa un timp se poate trece pe anticoagulante orale sau antiagregante”, adauga dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie.
Lucrurile se complica, insa, cand diagnosticul vine dupa instalarea unei sarcini. Tratamentele cu anticoagulante orale sunt contraindicate pentru ca pot ajunge in placenta si determina malformatii ale fatului.
“Pentru femeile insarcinate, tratamentul de trombofilie inseamna pastile de Aspenter si injectii zilnice cu Clexane, un medicament pe baza de heparina cu greutate moleculara mica, ce impiedica formarea cheagurilor, injectiile urmand sa fie facute si cateva saptamani dupa nastere. Doza si administrarea depind de fiecare pacienta in parte si de istoricul sau medical, datele fiind stabilite impreuna cu medicul hematolog. Este foarte important ca tratamentul sa fie bine ales si respectat intocmai de catre pacienta, pentru a nu risca o oprire din evolutie a sarcinii”, conchide dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie.

Riscuri la nastere. Chiar daca, in principiu, nu exista contraindicatii in ceea ce priveste nasterea naturala in cazul pacientelor cu trombofilie, de cele mai multe ori se alege operatia de cezariana, pentru ca tratamentul injectabil cu heparine trebuie oprit cu mai mult de 12 ore inaintea nasterii, iar riscurile din timpul nasterii, cum ar fi sangerarea, sunt mai usor de controlat. In ceea ce priveste fatul, exista un risc de nastere prematura, deci inainte de 37 de saptamani, asociat cu un risc de greutate mai mica decat ar fi normal la aceasta varsta gestationala, tocmai de aceea se poate ca cel mic sa petreaca putin mai mult timp in sectia de neonatologie.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] cu sange este intrerupta apare avortul spontan, dezlipirea placentei sau preeclampsia. Astfel, trombofilia este o cauza a infertilitatii si a avortului spontan. Analize ca Profil Trombofilie Ereditara sau Profil Trombofilie I si II pot […]