Infectia cu HPV si riscul de aparitie a cancerului: cum poate fi prevenita

testare HPV Ana Medical Center

Infectia cu virusul Papiloma Uman (HPV) este o boala cu transmitere sexuala. HPV-ul provoaca excrescente la nivelul pielii si a mucoaselor, denumite veruci sau negi. Exista peste 100 de tulpini de HPV, unele dintre ele provocand cancer. Cea mai intalnita forma de cancer este cel de col uterin. El poate aparea chiar si dupa 20 de ani de la infectarea cu HPV. De aceea, o testare HPV devine cruciala.

Din fericire, majoritatea infectiilor cu HPV nu duc la aparitia cancerului, dar unele tulpini de HPV pot provoca cancer de col uterin, cancerul de anus, penis, vagin, vulva si cancer orofaringian.

Testarea HPV este singura metoda de depistare a acestei boli. Si asta cu atat mai mult cu cat HPV-ul este cea mai frecventa infectie a organelor genitale atat in randul femeilor, cat si al barbatilor.

Semne si simptome

Statistic, 80% dintre femeile trecute de 30 de ani si care sunt active sexual sunt infectate cu HPV. Infectia cu HPV este una asimptomatica in cazul a 60% dintre pacienti. Atunci cand se manifesta, infectia provoaca veruci sau condiloame la nivelul organelor genitale. Sunt insa si cazuri in care femeile pot avea sangerari vaginale, in afara menstruatiei.

Despre prevenirea infectiei cu HPV si a cancerului de col uterin, poti afla mai multe de la dr. Denisa Nica, medic ginecolog in cadrul Ana Medical Center. O poti urmari in videoul urmator:

In cele mai multe cazuri, sistemul imunitar al corpului invinge o infectie cu HPV inainte ca aceasta sa creeze veruci. Cand apar negii, aspectul lor variaza in functie de tipul de HPV implicat, astfe negi genitali, obisnuiti sau plantari.

Negii genitali

Negii genitali apar ca excrescente cu de forma unei conopide. La femei, verucile genitale apar mai ales pe vulva, dar pot fi localizate si in apropierea anusului, pe colul uterin sau in vagin.

testare HPV cancer de col uterin

La barbati, verucile genitale apar pe penis si scrot sau in jurul anusului. Negii genitali cauzeaza rareori disconfort sau durere, desi pot genera mancarimi sau sensibilitate.

Negi obisnuiti

Negii obisnuiti apar, de obicei, pe maini si degete. Au aspect de umflaturi aspre. In cele mai multe cazuri, verucile obisnuite sunt pur si simplu inestetice, dar pot fi si dureroase, se pot transforma in rani sau pot sangera.

Negi plantari

Negii plantari sunt excrescente dure, granulate, care apar de obicei pe calcaie sau glezna. Acesti negi pot provoca disconfort.

Cancerul de col uterin

Aproape toate cancerele de col uterin sunt cauzate de infectii cu HPV. Din momentul infectarii si pana la dezvoltarea cancerului pot trece chiar si peste 20 de ani.

De obicei, cancerul de col uterin precoce nu provoaca simptome vizibile. Din acest motiv, este vital ca femeile sa efectueze periodic teste de screening pentru a detecta orice leziuni precancerose (displazii) ale colului uterin care pot evolua in cancer. De retinut este ca negii genitali si cancerele rezulta din diferite tulpini de HPV.

Tulpinile HPV care pot provoca cancer

Din cele peste 100 de tulpini de HPV cunoscute, 15 sunt cu risc inalt oncogen. Dintre acestea, doua -respectiv HPV 18 si HPV 16 – cauzeaza 70% din tipurile de cancer de col uterin.

De asemenea, aproximativ 40 de tulpini afecteaza in principal zona genitala, dar doar 16 sunt clasificate ca avand “risc inalt” in aparitia cancerului.

testare HPV in ploiesti

Astfel, tulpinile HPV implicate in devoltarea cancerelor genitale sunt:

  • tulpinile 16 si 18: cu risc inalt oncogen;
  • tulpinile 31, 33, 33, 34, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58,59, 66 si 68: cauzeaza modificari la nivelul colului si pot duce la dezvoltarea cancerului de col uterin;
  • tulpinile 26, 30, 34 53, 66,67,69, 70 73, 82,85 si 97: incadrate in clase cu posibil risc oncogen;
  • tulpinile 6, 11, 28, 32, 44, 43, 44, 54, 55, 57, 61, 62, 71, 72, 74, 81, 83, 84, 86, 87 si 89: risc scazut oncogen. Infectarea cu aceste tulpini duce la aparitia condiloamelor;
  • tulpinile 6, 7, 11, 16, 32 pot duce la aparitia papiloamelor orale, HPV 16 fiind responsabila de cancerul orofaringian.

Cum luam HPV: mai multi parteneri si sexul oral, printre riscurile majore

Chiar daca principala cauza a infectarii cu HPV ramane contactul sexual, virusul poate patrunde in organism si printr-o taietura, abraziune sau mica rana in piele. Unele infectii cu HPV care au ca rezultat leziuni orale sau ale cailor respiratorii superioare sunt contractate prin sex oral.

Atentie! Negii sunt contagiosi si se pot raspandi si atunci cand cineva atinge un obiect care a fost anterior folosit de o persoana cu veruci.

Factori de risc

Factorii de risc pentru infectia cu HPV includ: numarul partenerilor, varsta, sistemul imunitar care poate fi slabit la un moment dat, temporar sau ca urmare a unei afectiuni de fond, starea de sanatate a pielii si alte situatii pe care le detaliem mai jos.

  • Cu cat ai mai multi parteneri sexuali, cu atat este mai probabil sa contractezi o infectie genitala cu HPV. De asemenea, riscul creste si daca faci sex cu un partener care a avut mai multi parteneri sexuali.
  • Negii obisnuiti apar mai ales la copii. Negii genitali apar cel mai adesea la adolescenti si adultii tineri.
  • Persoanele care au un sistem imunitar slabit prezinta un risc mai mare de infectii cu HPV. Sistemul imunitar poate fi slabit de HIV/SIDA sau de medicamente de suprimare a sistemului imunitar, folosite dupa transplantul de organe.
  • Zonele de piele care au fost ranite sau deschise sunt mai predispuse la dezvoltarea verucilor comune.
  • Atingerea negilor cuiva sau atingerea suprafetelor care au fost expuse la HPV, cum ar fi dusurile publice sau piscinele, ar putea creste riscul de infectie cu HPV.
testare hpv negi copii

Complicatii

Pe langa aparitia cancerului, infectia cu HPV poate duce la leziuni bucale si ale cailor respiratorii superioare. Unele infectii cu HPV provoaca leziuni pe limba, amigdale sau in laringe si nas.

Prevenire

Infectiile cu HPV sunt dificil de prevenit. In cazul negilor plantari, pentru a reduce riscul de a contracta infectia cu HPV, poarta pantofi sau sandale la piscinele publice si in vestiarele comune. Pentru prevenirea contractarii negilor genitali si a altor leziuni legate de HPV ar trebuie sa:

  • fii intr-o relatie sexuala reciproc monogama;
  • sa reduci numarul de parteneri sexuali;
  • utilizezi prezervativul care ar putea reduce riscul de transmitere a HPV.

De retinut este faptul ca infectia cu HPV este atat de contagioasa incat pentru contaminare este suficienta atingerea zonelor genitale, ceea ce inseamna ca nu e nevoie de penetrare. Virusul HPV se infiltreaza in piele sau in mucoase, astfel ca folosirea prezervativului nu asigura protectie deplina.

La nivel global, cancerul de col uterin este a patra cea mai des intalnita forma de cancer in randul femeilor, in timp ce la nivel european cancerul de col uterin este a doua cea mai frecventa forma de cancer intalnita in randul femeilor.

In Romania, peste 1.800 de femei mor in fiecare an ca urmare a cancerului de col uterin si aproape 3.400 sunt diagnosticate cu aceasta boala. Incidenta este de 2,5 ori mai mare decat media tarilor europene, iar rata mortalitatii de peste 4 ori mai mare.

Testarea HPV este singura metoda de diagnostic ce te poate ajuta sa stii clar in ce situatie esti.

In contextul cifrelor de mai sus, testarea HPV devine cruciala. O testare HPV este cea mai sigura metoda de prevenire a cancerului de col uterin si de depistare a maladiei in forme incipiente.

In functie de varsta pe care o au, se recomanda ca femeile sa se testeze la un anumit interval de timp, astfel:

  • pentru femeile cu varsta cuprinsa intre 21-29, cele mai noi protocoale internationale recomanda testarea HPV o data la 3 luni. Si asta chiar daca rezultatul testului este unul bun. De asemenea, testul Babes Papanicolau trebuie efectuat anual. Afla mai multe din Testul Babes-Papanicolau, un must pentru orice femeie | Cat de des trebuie sa il faci.
  • pentru femeile care au intre 30 si 65 de ani, se recomanda testul Babes Papanicolau si testarea HPV. Chiar daca rezultatul de la Babes Papanicolau este bun, analiza se repeta anual. Doar testul HPV se repeta la 5 ani, daca rezultatele sunt bune.

Testarea HPV, la fel ca Testul Papanicolau, nu este una dureroasa, ci mai degraba provoaca o senzatie de disconfort. Aceasta analiza se poate efectua chiar in timpul controlului ginecologic de rutina. Medicul ginecolog va recolta secretie vaginala, iar probele sunt trimise la laborator, urmand ca rezultatele sa apara in aproximativ o saptamana.

Reguli inainte de o testare HPV

Inainte de a merge la medic pentru recoltarea secretiilor, in testare HPV sunt cateva reguli ce trebuie indeplinite:

  • Se evita contactul sexual timp de 48 de ore.
  • Testarea HPV nu se face in perioada menstruatiei.
  • Este indicata analiza pentru depistarea HPV intre zilele 10 si 14 ale ciclului menstrual, ziua 1 fiind prima zi a menstruatiei.
  • Sunt contraindicate spalaturile vaginale.
  • Nu sunt recomandate folosirea ovulelor cu 48 de ore inainte de recoltare.
  • Este contraindicata folosirea produselor care contin spermicide cu 48 de ore inainte de analiza.

Daca ai o suspiciune de infectare si vrei sa iti faci o testare HPV, te poti programa la Ana Medical Center, in Ploiesti. Suna chiar acum la 0733 55 00 55 si scapa de griji!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Vaccinarea anti-HPV este indicata atat persoanelor de gen feminin, cat si celor de gen masculin, conform prospectului vaccinului. Sunt tari care au introdus deja vaccinarea obligatorie si la barbati. […]

Ultimele articole