Listerioza in sarcina – de la riscuri la tratament

listeria sarcina

Listerioza in sarcina apare de cele mai multe ori in ultimul trimestru. Este o infectie mai des intalnita in randul femeilor insarcinate si al persoanelor care au o imunitate scazuta.

Listerioza este boala provocata de bacteria listeria care traieste in pamant, apa si plante. Ea ajunge in legumele daca acestea cresc pe un sol contaminat. Carnea se infesteaza daca animalele beau apa care contine listeria sau au mancat furaje contaminate. Pestele poate contine si el listerie, daca a trait intr-un mediu infestat.

Listerioza in sarcina este de 20 de ori mai des intalnita decat in randul femeilor care nu sunt insarcinate.
In cazul gravidelor, listerioza poate pune in pericol inclusiv viata viitorului bebelus. Listerioza in sarcina predispune la avort spontan, la nastere prematura sau la nasterea unui fat mort.
Bebelusii care se nasc din femei care au avut listerioza in sarcina dezvolta aceasta boala la 1-2 zile dupa venirea lor pe lume. Sunt si cazuri in care primele simptome ale listeriozei la nou-nascuti apar la 2 saptamani de la nastere. Aceasta boala in cazul bebelusilor se manifesta ca o meningita.

Listerioza in sarcina – simptome

Persoanele care au mancat alimente contaminate cu aceasta bacterie vor resimti in mai putin de 48 de ore primele simptome. Sunt si cazuri in care organismul da primele semnale dupa 6 saptamani de la infestare. De cele mai multe ori, simptomele specifice unei infectii cu listeria sunt caracteristice unei raceli, respectiv frisoane, dureri de cap, dureri musculare. Listerioza in sarcina se mai poate manifesta si prin aparitia unor toxiinfectii. Sunt si cazuri in care bacteria ataca sistemul nervos central si duce la aparitia durerilor severe de cap, gat intepenit, stari de confuzie, ameteli sau convulsii.

Sursa foto: Romper.com

Avand in vedere ca aceste simptome, pot fi confundate cu alte afectiuni, femeile insarcinate trebuie sa se prezinte regulat la medic. Pentru a elimina orice suspiciune de listerioza in sarcina, medicul va recomanda un test de sange care ar trebui sa confirme sau sa infirme diagnosticul de listerioza in sarcina.

Cum diminuam riscul de imbolnavire

Riscul de imbolnavire cu listeria poate fi diminuat prin urmarea catorva sfaturi:

  • Fructele si legumele proaspete se spala bine inainte de a fi mancate, chiar daca sunt luate din propria gradina. Odata spalate, ele nu se mananca imediat. Se lasa sa se usuce si apoi se depoziteaza in frigider. Bacteria nu poate supravietui la temperaturi mai mici de 4 grade.
  • Laptele proaspat trebuie evitat de catre femeile insarcinate. Bacteria dispare din acest aliment numai prin pasteurizare.
  • Branzeturile trebuie sa fie preparate din lapte pasteurizat.
  • Carnea trebuie gatita bine. Listeria moare la temperaturi de peste 50-60 de grade.
  • Alimentele trebuie depozitate separat, deoarece riscul de contaminare este foarte ridicat.
  • Consuma mancarea gatita la scurt timp dupa ce a fost preparata.
  • Mentine temperatura din frigider nu mai mult de 4 grade Celsius.
  • Curata des frigiderul.

Cum tratezi listerioza in sarcina

Tratamentul in cazul listeriozei in sarcina presupune administrarea de penicilina. In cazul femeilor alergice la acest antibiotic, li se va recomanda ampicilina. Medicamentul este administrat dupa ce a fost pus diagnosticul, cu scopul de a prevenire transmiterea bacteriei la viitorul bebelus. Medicul este cel care decide doza si pe ce perioada de timp trebuie urmat tratamentul.
Acelasi protocol medicamentos va fi folosit si in cazul nou-nascutului, daca analizele facute la nastere confirma diagnosticul de listerioza.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole