Bolile copilariei, cum sunt varicela, rujeola, rubeola, oreionul si tusea convulsiva, reprezinta motive de ingrijorare pentru parinti. Temerile sunt indreptatite, in conditiile in care complicatiile bolilor copilariei pot fi extrem de grave. Din fericire, multe dintre acestea pot fi prevenite prin vaccinare. In plus, respectarea recomandarilor medicului pediatru de la aparitia primelor semne de imbolnavire a copiilor este o metoda sigura prin care pot fi reduse neplacerile.
Adesea, bolile copilariei au simptome comune, cum sunt febra si eruptia cutanata. De aceea, pentru a fie excluse alte afectiuni virale cu manifestari clinice asemanatoare, este important ca, de la primele semne de boala, parintii sa ceara parerea medicului pediatru. Doar in urma consultului si a examenelor de laborator poate fi confirmat diagnosticul. Tot medicul este cel care va recomanda tratamentul. Acesta vizeaza, in general, combaterea febrei si ameliorarea pruritului. Sub nicio forma nu se administreaza copiilor antibiotice sau alte tratamente dupa ureche.
Cand apare febra, este indicat sa te consulti cu medicul pediatru de la aparitia primelor semne si sa monitorizezi atent starea copilului, pentru a verifica daca temperatura scade sau nu. Leacurile babesti, de tipul inmuierii sosetelor in otet sau spirt, nu sunt indicate, intrucat pot face mai mult rau decat bine.
Complicatiile bolilor copilariei: Varicela
Varicela sau varsatul de vant este o boala contagioasa, cauzata de virusul varicelo-zosterian, responsabil, la adulti, de imbolnavirea de Zona Zoster.
Cu o frecventa crescuta iarna si primavara, varicela este una dintre cele mai comune boli ale copilariei. La nivel mondial, 95% din populatia nevaccinata face varicela. 90% din cazuri apar inainte de implinirea varstei de 12 ani.
Perioada de contagiozitate maxima a bolii incepe cu doua-trei zile inainte de aparitia eruptiei veziculare si continua in timpul formarii veziculelor (care dureaza, in general, patru-cinci zile). Varicela se transmite, la fel ca majoritatea bolilor contagioase, pe cale respiratorie, de la o persoana bolnava care tuseste sau stranuta.
Primele semne ale varicelei sunt:
- febra intre 38 si 39,4 grade Celsius
- oboseala
- apetit scazut
- dureri de cap
Urmatoarea etapa a varicelei (dupa una-doua zile) consta in eruptia cutanata, caracterizata de aparitia petelor rosii, precum ciupiturile de tantar. Acestea se transforma in vezicule cu lichid, ce provoaca prurit.
Durata bolii este de aproximativ 7-10 zile, perioada in care se recomanda izolarea. In ceea ce priveste tratamentul, acesta vizeaza administrarea medicamentelor care reduc febra si pruritul, recomandate de medicul pediatru.
Atentie! Antibioticele pot fi recomandate de medic in situatia in care apare suprainfectia bacteriana a leziunilor cutanate, una dintre complicatiile bolilor copilariei.
Complicatiile severe ale varicelei la copii includ:
- pneumonie
- encefalita
- hemoragie
- septicemie
In cazul femeilor insarcinate, varicela poate cauza probleme de sanatate pentru atat pentru mama, cat si pentru fat. Intre saptamanile 8 si 20 de sarcina, varicela poate cauza la fat sindromul varicelei congenitale (maini si picioare incomplet formate, inflamatii oculare, putand ajunge pana la insuficienta dezvoltare a creierului).
De asemenea, gravidele care fac varicela risca sa dezvolte pneumonie variceloasa.
Cea mai sigura metoda de prevenire a varicelei este vaccinarea in copilarie. Vaccinul combinat rujeola-oreion-rubeola se administreaza gratuit in schema nationala de imunizare. Vaccinarea se face in cabinetul medicului pediatru, in urma consultului medical si conform schemei de vaccinare.
Complicatiile bolilor copilariei: Rubeola
Rubeola este o alta boala contagioasa a copilariei, care poate fi prevenita prin vaccinare. Rubeola se transmite pe calea aerului, cand persoana infectata tuseste sau stranuta.
Semnul caracteristic in rubeola este inflamarea ganglionilor din spatele urechilor. Manifestarile initiale ale rubeolei sunt asemanatoare cu cele ale varicelei (febra, oboseala, apetit scazut). Eruptia, sub forma unor pete de culoare roz, apare la o zi dupa scaderea febrei. Initial, eruptia apare la nivelul fetei si in spatele urechilor, apoi se extinde la trunchi si membre.
O persoana cu rubeola poate transmite boala cu 7 zile inainte sa apara eruptia si ramane contagioasa timp de 7 zile dupa aceea.
Pentru ameliorarea simptomelor, se recomanda antitermice, analgezice, creme sau solutii impotriva pruritului. In niciun caz, nu se administreaza antibiotice sau aspirina la copii cu varsta pana in 16 ani, din cauza riscului crescut de aparitie a sindromului Reye.
La copii, printre complicatiile rubeolei se numara artrita rubeolica si encefalita. Femeile ar trebui sa se asigure ca au protectie impotriva virusului inainte de a fi insarcinate. Rubeola poate duce la avort sau malformatii congenitale grave la fat, daca femeia se infecteaza in timpul sarcinii.
Rujeola
Virusul rujeolic poate trai pana la doua ore pe diferite suprafete sau in aer si poate infecta 90% din persoanele sensibile.
Rujeola ramane o cauza principala de deces in randul copiilor. Estimarile arata ca aproximativ 160.000 de copii mor in fiecare an din cauza complicatiilor bolii, conform informatiilor Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor.
Rujeola apare cu o eruptie cutanata si care are simptome asemanatoare cu raceala.
In cazul rujeolei, simptomele apar dupa 10-12 zile de la momentul infectarii.
Simptomele sunt asemanatoare cu cele ale racelii:
- ochi rosii
- secretii nazale
- tuse
- febra mare
Ca la orice boala a copilariei, nu lipseste eruptia cutanata (pete rosii).
In cazul in care suspectati aparitia rujeolei, mergeti cu copilul la medic, singurul in masura sa confirme daca este vorba despre rujeola sau daca cel mic sufera de alta boala a copilariei.
Tratamentul rujeolei consta in administrarea medicamentelor pentru reducerea disconfortului si a febrei. Medicul poate recomanda administrarea antibioticelor, daca apar complicatii. Caci rujeola poate cauza complicatii severe, cum ar fi infectiile pulmonare, infectii ale creierului si infectii bacteriene secundare.
Femeile insarcinate trebuie sa evite pe cat posibil contactul cu persoanele care au rujeola, deoarece boala poate duce la pierderea sarcinii sau la nastere prematura.
Oreionul
Oreionul, cauzat de virusul urlian, este o boala virala acuta, contagioasa, care determina de obicei marirea dureroasa a glandelor salivare. Alte simptome sunt:
- febra cuprinsa intre 38-40 grade Celsius
- cefalee (dureri de cap)
- durere la nivelul urechii
- senzatie de gat uscat si durere la inghitire sau deschiderea gurii
- oboseala cu dureri musculare sau articulare
- lipsa poftei de mancare si varsaturi.
Perioada de incubatie a oreionului este de 14-21 zile.
Tratamentul in caz de oreion consta in administrarea antitermicelor.
Atentie! Complicatiile oreionului necesita spitalizare! Ele sunt grave: pierderea auzului, meningoencefalita, pancreatita si inflamatia testiculelor.
Cea mai frecventa complicatie la baieti, dupa pubertate, este orhita (inflamatia testiculelor), care apare la peste 50% dintre acestia.
Debutul este brusc, cu marirea in volum a testiculelor, sensibilitate, greata, varsaturi, febra. Aproximativ 50% din cei afectati pot ramane cu un anumit grad de atrofie a testiculelor si sterilitate, dar in cazuri rare .
Tusea convulsiva
Pertussis (tusea convulsiva) se manifesta prin accese de tuse violenta, necontrolabila, de unde si denumirea de tuse magareasca.
Tusea convulsiva afecteaza persoanele de toate varstele, dar boala poate fi severa, chiar fatala, in cazul sugarilor sub 1 an. Aproximativ jumatate dintre copiii sub 1 an care au pertussis au nevoie de ingrijire in spital.
Persoanele infectate sunt contagioase maxim timp de 2 saptamani de la debutul tusei.
Vaccinarea este foarte importanta si trebuie facuta in momentele cheie, indicate de medicul pediatru. In acest fel, ne asiguram ca micutul va creste sanatos si ca va fi ferit de boli care ii pot pune viata in pericol. Pentru ca orice boala, oricat de simpla ar fi ea, devine un pericol atunci cand copilul nu este imunizat corespunzator.
dr. Ioana Panait, medic pediatru la Ana Medical Center
In cazul tusei convulsive, simptomele apar in interval de 5-10 zile de la infectare. Aceasta tuse extrema poate sa ii provoace varsaturi, apnee in somn si oboseala marcata. Pertussis este in general tratata cu antibiotice. Tratamentul timpuriu este foarte important. Singura modalitate de prevenire ramane vaccinarea.