Cand si cum se face testul fetal non-stres

NTS sarcina

Testul fetal nonstres (NST) sau cardiotocograma (CTG) este o investigatie simpla, neinvaziva, dar care ofera informatii importante despre sanatatea fatului inainte de nastere.

Cunoscuta si sub denumirea de test de monitorizare a batailor cordului fetal, NST presupune monitorizarea miscarilor fetale, frecventei cardiace fetale si modificarea ritmului cardiac in timpul miscarilor fetale.

cardiotocograma sarcina ploiesti
sursa: pixabay.com

Cardiotocograful (CTG) este o forma de ecograf Doppler care monitorizeaza activitatea cardiaca a copilului. Ritmul cardiac al unui copil sanatos variaza permanent si creste cand acesta se misca. O sarcina care a depasit 40 de saptamani trebuie verificata de medic de cel putin doua ori pe saptamana. Verificam astfel ritmul cardiac al bebelusului si se exclude riscul de stres fetal. Dupa saptamana 36, gravida vine saptamanal sau la nevoie.

dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie

Cand se face CTG

CTG se efectueaza dupa saptamana 28 de sarcina, deoarece pana la aceasta varsta, patologiile cardiace ale fatului nu se manifesta. Pana in acest trimestru, fatul nu este suficient de dezvoltat pentru a raspunde corespunzator la testare.

Testul fetal nonstres poate fi facut in situatii exceptionale inainte de 28 de saptamani de sarcina. Este vorba despre cazul in care mama a pierdut o sarcina anterioara din motive necunoscute si care se pot repeta.

Ce arata un test fetal non-stres

Testul fetal nonstres sau cardiotocograma permite confirmarea sau excluderea:

  • hipoxiei fetale
  • insuficienta placentara
  • dezvoltarea anormala a sistemului cardiovascular al fatului
  • riscului de nastere prematura

Pregatirea pentru testul fetal nonstres

Chiar inaintea testului este recomandat ca femeile insarcinate sa manance, pentru a stimula miscarea copilului. De asemenea, este recomandat sa mergeti la toaleta, deoarece testul dureaza cel putin 20 minute.

test fetal non-stres ploiesti
sursa: pixabay.com

Indicatii

Acest test se recomanda in urmatoarele situatii:

  • miscari fetale diminuate
  • intarzieri de cresteri ale fatului
  • prea mult sau prea putin lichid amniotic
  • istoric de avort repetat
  • afectiuni medicale ale femeilor insarcinate: diabet, hipertensiune arteriala, tulburari de coagulare, boli autoimune, afectiuni tiroidiene
  • depasirea datei probabile a nasterii
  • sarcina multipla cu complicatii

Cum se realizeaza testul fetal nonstres

Viitoarei mamici i se vor monta pe abdomen doi senzori atasati printr-un fir la aparat. Primul senzor masoara contractiile uterine, iar cel de-al doilea, plasat in dreptul inimii fatului, masoara bataile cardiace. Bataile cordului fatului se aud si se vizualizeaza pe monitor, iar contractiile sunt inregistrate pe hartie.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole