Recuperare dupa nastere: ce este permis si ce nu trebuie sa faci

recuperare dupa cezariana

Nasterea, indiferent daca este una vaginala (naturala) sau prin operatie cezariana, necesita o perioada de recuperare cu anumite reguli si asteptari. Primele sase saptamani postpartum sunt considerate o perioada de „recuperare dupa nastere”. Chiar daca nu au fost probleme in timpul sarcinii si ai avut o nastere fara probleme, corpul este solicitat si stresat la extrem si are nevoie de o perioada de refacere. Dr. Oana Dumitrescu te ajuta sa intelegi ce ai de facut si cum sa te recuperezi mai repede si fara durere.

Fiecare femeie este unica. Astfel, fiecare se va recupera intr-un ritm diferit, cu diferite simptome postpartum. Majoritatea neplacerilor adunate in timpul sarcinii dispar intr-o saptamana, in timp ce altele – sfarcuri dureroase, dureri de spate si uneori durerea perineala – pot continua saptamani intregi. Exista o serie de efecte ce pot persista ani intregi, cum ar fi modificari ale sanilor sau un spate dureros, chiar daca nu mai vorbim despre perioada de recuperare dupa nastere in sensul strict.

Recuperare dupa nastere naturala

Daca ai nascut pe cale vaginala, asteptarile vizeaza mai ales durerea, despre care am scris mai multe aici. Recuperarea poate dura intre trei saptamani, daca nu au existat incizii locale, si sase saptamani ori mai mult daca ati avut o epiziotomie.

Te intrebi daca vaginul tau va mai fi la fel dupa nastere? Nu exact – desi probabil va fi foarte aproape.

Recuperare dupa nastere prin cezariana

Daca ai nascut prin cezariana, perioada postpartum este ceva mai complicata. Primele 3-4 zile sunt petrecute in spital, sub atenta supraveghere a medicilor. Este de asteptat ca normalitatea sa se instaleze dupa sase saptamani.

Dr. Oana Dumitrescu, despre recuperare dupa nastere

Recuperare dupa nastere: la ce sa te astepti

Indiferent cum s-a produs nasterea, exista o serie de urmari pe care femeile le noteaza ca fiind printre simptomele cu care s-au confruntat in perioada de recuperare. Printre ele, notam:

  • pierderea parului postpartum;
  • sangerare vaginala dupa nastere. Dupa nastere, sangerarea postpartum – adica lohiile – poate dura pana la sase saptamani. Este descrisa ca o perioada foarte grea. Sangerarea este abundenta in primele trei pana la zece zile, apoi va scadea – de la rosu la roz la maro la alb-galbui. Daca observi cheaguri mari sau daca sangerezi mai mult de un absorbant in fiecare ora, este bine sa discuti cu medicul pentru a exclude hemoragia postpartum. In acest timp, tampoanele interne sunt interzise, asa ca veti folosi absorbante clasice.
recuperare dupa nastere

Sfaturi pentru o recuperare rapida

Accelerati recuperarea postpartum astfel incat sa va vindecati si sa va simtiti mai bine. Iata cateva sfaturi utile:

  • Ajuta la vindecarea perineului. Incearca sa pui comprese reci dupa interventie, eventual din doua in doua ore. Atunci cand mergi la toaleta, igienizeaza corespunzator zona, cu apa, pentru a nu exista urina. Ridica-te in picioare cat de des poti, fara sa exagerezi si nu supune interventia niciunui stres, cum ar fi o presiune exagerata (chiar si ridicarea copilului).
  • Ingrijeste corespunzator plaga rezultata in urma operatiei prin cezariana. Curata usor incizia potrivit indicatiilor medicului tau. Usuca cu un prosop curat si respecta cu strictete indicatiile specialistului. Evita sa ridici greutati si nu face sport decat dupa ce ai primit aprobarea medicului.
  • Odihneste-te! Primele miscari postpartuma pot dura ceva timp, dar nu forta lucrurile. Mananca alimente bogate in fibre (cereale integrale, fructe, legume) si mergi la plimbari. Evita incordarea, mai ales daca ai nascut prin cezariana.
  • Fa exercitii Kegel. Nu exista nicio modalitate mai buna de a va ajuta vaginul sa se recupereze, de a imbunatati viata sexuala si de a reduce incontinenta urinara postpartum, indiferent de modul in care ai nascut. Incepeti, asadar, cu exercitiile Kegel postpartum imediat ce se poate.
  • Ai grija de sanii tai. Pentru sanii durerosi, incearca sa folosesti o compresa calda sau pachete de gheata si masaj bland. De asemenea, asigura-te ca porti un sutien confortabil de alaptare. Daca alaptezi, lasa sanii relaxati dupa fiecare sesiune de alaptare si aplica o crema de lanolina pentru a preveni sau trata ragadele.
  • Mergi la medic. Controlul este esential, deoarece ajuta sa va asigurati ca totul se vindeca asa cum trebuie. Anunta medicul daca ai simptome care te preocupa, cum ar fi febra, durerea sau sensibilitatea in jurul unei incizii.
Dr. Oana Dumitrescu, despre control medical dupa nastere

Ce trebuie sa stiti despre depresia postpartum

Nu exista niciun dubiu ca a avea un copil este o experienta care ne schimba viata. Aproape fiecare mama se confrunta cu o stare emotionala dificil de manageriat din cauza unui roller coaster de hormoni, a lipsei de somn si a luptei de a se adapta la tot ce e nou. Daca ai simptome ale depresiei postpartum – inclusiv lipsa de speranta, tristete, izolare, iritabilitate, acel sentiment al lipsei de valoare sau anxietate – pentru mai mult de doua saptamani postpartum, discuta cu medicul dumneavoastra.

Depresia postpartum nu este vina ta si afecteaza pana la aproximativ una din patru mame.

recuperare dupa nastere naturala

Singura modalitate de a te simti mai bine, astfel incat sa poti avea grija de tine si de copilul tau este sa vorbesti cu un profesionist care te poate ajuta. Detalii despre despresia postpartum si despre cum trebuie sa o abordezi regasesti aici.

Perioada postpartum este captivanta, o noua viata ce ne poate coplesi. Urmand aceste sfaturi si avand rabdare, faci tot posibilul sa ai grija de tine, in timp ce ai grija de copilul tau. Perioada va trece si te vei recupera complet. Nu uita sa te bucuri de aceasta etapa speciala. Va merge mai repede decat crezi!

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole