Boala inflamatorie pelvina este una dintre cele mai importante complicatii ale bolilor cu transmitere sexuala. Diagnosticul trebuie pus rapid si tratamentul inceput corespunzator, din cauza complicatiilor pe care le poate da pe termen lung. Aproximativ 1 din 8 femei cu aceasta afectiune intampina dificultati in momentul in care vrea sa ramana insarcinata. Discutam subiectul pe larg, in acest articol.
Boala inflamatorie pelvina: cauze
Boala inflamatorie pelvina este o complicatie cauzata adesea de unele boli cu transmitere sexuala. Cele mai expuse la aceasta afectiune sunt femeile care intarzie sa trateze bolile cu transmitere sexuala, au mai mai multi parteneri sexuali sau si-au inceput viata sexuala inainte de 18 ani.
Chiar si in absenta contactului sexual, femeile se pot alege cu BTS, ca urmare a unor proceduri precum:
- inserarea unui sterilet;
- chiuretaj biopsic;
- biopsie;
- histeroscopie;
- tampoane vaginale;
- spalare intravaginala;
- nastere.
Boala inflamatorie pelvina: simptome
Simptomele pot varia de la moderate pana la severe. Atentie insa, unele dintre aceste stari de disconfort fizic sunt asemanatoare cu cele date de chisturile ovariene, endometrioza sau infectie urinare:
- durere pelvina;
- durere lombara;
- durere in timpul contactului sexual;
- febra;
- oboseala;
- sangerare intre menstruatii;
- urinari frecvente;
- senzatie de usturime la urinare;
- secretie urat mirositoare;
- febra.
Boala inflamatorie pelvina: complicatii
Diagnosticata tarziu si lasata netratata, aceasta afectiune creste riscul de sarcina extrauterina. Mai multe despre sarcina extrauterina aflati din articolul Tot ce trebuie sa stii despre sarcina extrauterina: ce o provoaca, cum este tratata si cum ramai din nou insarcinata
De asemenea, in urma mai multor episoade de BIP, cea mai urata consecinta este aparitia infertilitatii. Pelviperitonita, adica inflamatia peritoneului zonei pelviene, este o alta complicatie serioasa data de BIP.
Tratamentul: de la antibiotice, la chirurgie
Diagnosticul se pune in urma unui control ginecologic.
In cazul acestei afectiuni apar adesea mai multe tipuri de bacterii. In aceasta situatie, medicul poate recomanda o combinatie de doua antibiotice. E important sa fie urmate indicatiile specialistului in ceea ce priveste durata si dozele prescrise. Daca antibioticele orale nu incep sa isi faca efectul dupa trei zile, medicul poate recomanda trecerea la medicatia intravenoasa. In unele cazuri, e posibil ca ambii parteneri sa aiba nevoie de tratament, nu doar persoana diagnosticata cu boala inflamatorie pelvina.
Exista si situatii in care este nevoie de interventie chirurgicala, atunci apare un abces sau o cicatrice pe trompele uterine.