Cand vine vorba despre sanatatea copilului tau, orice problema devine un motiv de ingrijorare, fie ca inseamna o durere sau o afectiune deloc grava sau una ce necesita investigatii amanuntite. In functie de simptome si durata, poate fi necesara vizita la medic. Poti programa una la pediatru sau te poti adresa unei camere de garda, daca problema este o urgenta majora. In continuarea acestui articol, vom prezenta care sunt cele mai frecvente motive pentru care ajungi la medicul pediatru si care este rolul acestuia in dezvoltarea sanatoasa si armonioasa a copilului. In plus, afla si unde gasesti un medic pediatru in Ploiesti.
Cele mai frecvente motive ale vizitei la medicul pediatru
Racelile insotite de febra, durerile de urechi, de gat, conjunctivita si consultul pediatric de rutina, in special la copiii in varsta de pana la doi ani. Acestea sunt cele mai frecvente motive pentru care parintii programeaza o vizita la medicul pediatru ori la medicul de familie.
Raceala insotita de febra
Multi parinti isi duc copiii la pediatru pentru a trata o raceala obisnuita, mai ales daca este insotita de febra ce nu cedeaza la antitermice, timp de cateva zile. Acest lucru se intampla des atunci cand copiii sunt mici.
Indiferent de varsta copilului, se recomanda sa programezi o vizita la pediatru deoarece o raceala comuna poate avea numeroase efecte secundare, existand riscul de a se transforma intr-o afectiune mai grava. Afla mai multe despre temperatura crescuta la copii din articolul Febra bebelusului, intre panica si normalitate.
Durerea de urechi
Un alt motiv pentru care parintii apeleaza des la medicul pediatru este si durerea de urechi. Problema este una frecventa in copilarie, in special la bebelusi. Majoritatea durerilor de urechi la copii sunt cauzate de o infectie. Ea poate afecta una sau ambele urechi. De aceea, cele mai multe dintre dureri sunt insotite de febra. Daca un copil mai mare spune ce il doare, in cazul bebelusilor sunt cateva semne care ar putea indica prezenta durerii, respectiv daca:
- isi duc des mana la ureche sau se trag de ea;
- nu reactioneaza la unele sunete;
- au temperatura de peste 38 de grade Celsius;
- sunt agitati si plang;
- refuza sa manance;
- urechea prezinta urme ale scurgerii unei secretii;
- isi pot pierde cu usurinta echilibrul.
Durere in gat
Cea mai frecventa cauza a durerii in gat este o infectie virala, cum ar fi raceala obisnuita sau gripa. Daca durerea in gat a copilului este cauzata de o raceala obisnuita, cel mai probabil ca va fi insotita de secretii nazale, febra, oboseala si un apetit scazut.
In cazul in care copilul este mai mare de trei ani si are amigdalele umflate, este posibil ca durerea in gat sa fie cauzata de o infectie streptococica. Si asta deoarece dupa varsta de trei ani copilul intra, de obicei, in colectivitate de unde se poate infecta.
Ar trebui sa programezi o vizita la medicul pediatru daca copilul are durere in gat, insotita si de urmatoarele simptome:
- are dificultati de respiratie sau de inghitire;
- saliveaza mai mult decat de obicei;
- are gatul umflat;
- nu poate deschide complet gura;
- are febra.
Ochii inflamati
Conjunctivita este o alta afectiune frecventa in randul copiilor, pentru care parintii ajung la cabinetul pediatrului. Simptomele sunt ochi iritati, rosii si mancarime, cu sau fara prezenta secretiilor. Conjunctivita consta in inflamarea globului ocular si a pleoapelor, pe interior.
De obicei, aceasta afectiune este contagioasa, copiii infectandu-se la gradinita, scoala sau de la locurile de joaca. Chiar daca este vorba despre o infectie minora, ea are nevoie de consult medical.
Consult pediatric de rutina
In primul an de la nastere, controalele pediatrice este recomandat sa aiba loc periodic. Primul consult ar trebui sa aiba loc chiar in prima saptamana de viata a copilului, respectiv la cateva zile dupa externarea din maternitate. Majoritatea parintilor merg la cabinet, insa, in primele doua saptamani de la nastere.
Consultul de rutina este o oportunitate pentru a vedea cat de mult a crescut si s-a dezvoltat bebelusul, dar si de a primi raspunsuri legat de ingrijirea nou-nascutului. Astfel, in timpul vizitelor, copilul este examinat, cantarit si masurat. Uneori, medicul face si vaccinurile programate in functie de varsta copilului.
Dupa primul control de rutina, urmatoarele vizite la medic cu bebelusul trebuie sa fie programate la o luna, doua luni, patru luni, sase luni, noua luni, un an, un an si trei luni, un an si jumatate, doi ani. Vizitele pot fi insa si mai dese, in functie de ingrijorarile parintilor, simptomele si problemele de sanatate care pot aparea in intervalul dintre doua controale.
!Atentie. Suntem nevoiti sa precizam ca, oricat de bine am incerca sa descriem cele mai frecvente semne si simptome, modul in care interactionati, intelegeti si apreciati starea copilului este cel mai important atunci cand decideti sa mergeti la medic. Nu incurajam automedicatia si, in functie de situatie, va recomandam sa apelati serviciul de urgenta daca apreciati ca exista aceasta necesitate.
Medicul neonatolog “versus” medicul pediatru
Este important ca in primele saptamani de viata, controalele de rutina sa fie efectuate de un medic neonatolog. In general, primele 28 de zile din viata bebelusului sunt sub atenta supraveghere a neonatologului, la nastere, desigur, si la nevoie. Ulterior, se recomanda ca ingrijirea medicala a copilului sa fie preluata de un medic pediatru. Importanta consultului si a monitorizarii facute de catre un neonatolog este cu atat mai mare cu cat bebelusul este unul nascut prematur sau are probleme de sanatate.
Medicul neonatolog este cel care asigura accesul nou-nascutului prematur la ingrijire multidisciplinara, respectiv genetica, cardiologie, chirurgie, neurologie, medicina de recuperare, oftalmologie, boli infectioase sau ORL.
Tot el este cel care ofera parintilor o buna informare legata de:
- masurile de siguranta in manipularea nou-nascutului;
- gestionarea unor situatii de urgenta;
- tehnici de alimentatie si suport pentru alaptare;
- imunizari;
- profilaxia rahitismului si a anemiei;
- screening-ul pentru luxatia congenitala de sold;
- urmareste evolutia nou-nascutului.
De asemenea, neonatologul realizeaza planul de alimentatie si recomanda formula potrivita de lapte, acolo unde este cazul. Afla mai multe despre hranirea naturala a bebelusului din articolul Consultant in alaptare: cand stim ca bebelusul mananca suficient. Sigur ca pediatrul poate sa ajute si el in acest demers, mai ales daca are si studii suplimentare in domeniu. Daca si tu cauti un medic pediatru in Ploiesti consultant in lactatie, specialistul nostru, Dr. Ioana Panait, este cu siguranta ceea ce ai nevoie.
Neonatolog si medic pediatru in Ploiesti
Medicul pediatru este cel care consulta copilul pana la implinirea varstei de 18 ani. El monitorizeaza, alaturi de medicul de familie, dezvoltarea fizica si psihica a copilului. Problemele de sanatate care pot aparea in cazul unui copil sunt diferite de cele ale unui adult. De aceea, este nevoie de consult medical acordat de catre un medic cu pregatire in pediatrie. Fiind intr-o crestere continua, copiii au nevoie de controale periodice prin care se asigura buna dezvoltare, depistarea din timp a diferitelor afectiuni, precum si administrarea tratamentului adecvat.
La Ana Medical Center, poti beneficia atat de serviciile si ingrijirea oferite de un medic neonatolog, cat si de suportul unei echipe medicale specializate in pediatrie. Poti vedea aici care sunt preturile consultatiilor, daca doresti sa ne faci o vizita.
Majoritatea medicilor doresc sa discute cu parintii despre ingrijirea copilului inainte de nastere, iar consultul prenatal este un prilej bun pentru a primi raspunsuri la multe intrebari. Scapa de grija de a cauta un neonatolog potrivit dupa ce vei naste. Iti venim in ajutor in situatia in care te afli in ultima perioada a sarcinii si esti in cautarea unui medic care sa se ocupe de copilul tau dupa ce il vei naste.
Ecografii pentru nou-nascuti si copii, in Ploiesti
Pe langa un medic pediatru in Ploiesti pe care poti conta, poti beneficia de investigatii specifice nou-nascutilor, dar si pentru copii mai mari, daca apelezi la specialistii clinicii noastre. Venim in intampinarea parintilor cu investigatii esentiale pentru sanatatea celor mici. Iti punem la dispozitie servicii de imagistica, cu ajutorul unui ecograf performant, de ultima generatie. Astfel, la Ana Medical Center poti efectua:
- ecografie de sold;
- ecografie transfontanelara;
- ecografie tiroidiana;
- ecografie abdominala.
In plus, o intreaga echipa iti sta la dispozitie, ceea ce inseamna ca nu contezi doar pe un medic pediatru in Ploiesti, ci pe o echipa multidisciplinara care te asista din momentul conceptiei si pana cand cel mic se face mare. Te poti programa chiar acum la 0733 550 055.