Q&A: Cum se face histerosonografia, o metoda minim invaziva de testare a trompelor infundate

cum se face o histerosonografie

Exista multe situatii in care medicul ginecolog recomanda efectuarea unei histerosonografii. Printre acestea, se numara infertilitatea feminina, suspiciunea de endometrioza sau de fibroame uterine, ori sangerari intre menstruatii. Daca si tie ti-a fost recomandata o astfel de investigatie, in functie de zona in care te afli, poti apela la o histerosonografie, in Ploiesti, realizata de specialistii Ana Medical Center. Din continuarea acestui articol, poti afla unele raspunsuri ale unor intrebari pe care este posibil sa ti le fi pus si tu.

Ce este procedura si unde poti face histerosonografie in Ploiesti

O histerosonografie este un tip special de ecografie, care permite medicului sa vada in interiorul uterului. In timp ce in uter se injecteaza o solutie salina, sunt captate imagini cu structurile si cu formele din interior. Sunt astfel identificate zonele cu probleme si verificata mucoasa uterului, respectiv endometrul. Din cauza acestora, pot aparea simptome nedorite, cum ar fi: sangerare, durere pelvina si infertilitate.

De asemenea, histerosonografia se foloseste pentru verificarea permeabilitatii trompelor uterine, atunci cand este investigata cauza infertilitatii feminine. Daca vrei sa stii mai multe despre analizele si investigatiile pe care trebuie sa le faca un cuplu infertil astfel incat sa primeasca diagnosticul corect, asculta video.

Daca stii ca trebuie sa faci aceasta procedura sau daca te confrunti cu probleme care ar putea fi investigate cu ajutorul acesteia, vino la Ana Medical Center. Suna pentru programare la 0733 550 055. Ne gasesti in Ploiesti, langa Catedrala, Str. Valeni, nr. 20.

Cand primesti indicatia de histerosonigrafie

Medicul poate recomanda o histerosonografie pentru diferite probleme. Acestea pot varia de la infertilitate, la sangerari uterine inexplicabile. Astfel, medicul va apela la histerosonografie pentru o varietate de simptome si afectiuni, printre care:

  • verificarea permeabilitatii trompele uterine, atunci cand nu apare sarcina;
  • examinarea uterului, daca ai avut avorturi spontane sau nu reusesti sa ramai insarcinata;
  • examinarea tesutului cicatricial, cum ar fi endometrioza despre care poti afla mai multe din articolul Endometrioza, boala infertilitatii: cum obtinem sarcina;
  • identificarea unor formatiuni anormale care ar putea include fibroame uterine sau polipi;
  • identificarea neregulilor la nivelul mucoasei uterine;
  • vizualizarea formei uterului.

Cum se face o histerosonografie

Procedura pentru o histerosonografie este asemanatoare cu cea pentru o ecografie transvaginala, dar imaginile sunt obtinute in timp ce o cantitate mica de solutie salina sterila este introdusa incet in uter, cu un mic cateter. Despre acest tip de investigatie, poti afla mai multe din articolul Ecografia transvaginala, investigatia medicala care iti poate salva viata.

cum se desfasoara o histerosonografie in ploiesti

Asemenea unei ecografii transvaginale, un traductor este introdus in vagin si colul uterin, astfel incat sa ajunga in uter. Acolo, emite unde sonore care inregistreaza informatii despre structurile din interiorul uterului. Aceste informatii sunt apoi folosite pentru a proiecta imaginea modului in care arata uterul tau. Aceasta se va vedea pe un ecran pe care medicul care efectueaza procedura o poate vedea.

Daca si tu ai nevoie de o histerosonografie, un consult medical sau alte investigatii din sfera ginecologiei, te poti adresa specialistilor Ana Medical Center. Centrul medical vine in intampinarea pacientilor cu servicii si pachete de servicii la preturi avantajoase, pe care le poti vedea aici.

Ce se intampla in timpul unei histerosonografii

In timpul unei histerosonografii, exista trei procedee principale, respectiv:

  • Efectuarea primei ecografii transvaginale: presupune introducerea traductorului in vagin. Sonda emite unde sonore care redau o imagine a mucoasei uterine. Medicul va face aceasta prima investigatie fara a introduce lichid in uter, in timp ce imaginile sunt proiectate pe monitorul ecografului.
  • Introducerea lichidului salin in uter: dupa ce uterul a fost examinat, medicul introduce un speculum in vagin. Instrumentul este conceput special pentru a mentine vaginul deschis. Este astfel facilitata atingerea colului uterin, pe drumul catre uter. Apoi, va injecta lichidul, care va face ca uterul sa se mareasca usor. Mucoasa uterului sau endometrul devin mai usor de vazut.
histerosonografie ploiesti
  • Repetarea ecografiei transvaginale: medicul va introduce, din nou, sonda cu ultrasunete transvaginale si va folosi tubul pentru a trimite mai mult lichid prin vagin si in uter. Este posibil sa ai unele crampe atunci cand acest lichid trece prin uter. Medicul va folosi ecografia pentru a examina mucoasa uterului si, uneori, va observa fluxul de lichid din uter si in trompele uterine. De asemenea, medicul poate apela la ecografia Doppler. Aceasta metoda permite identificarea fluxului sanguin sau blocajele din acesta. Doppler-ul este util in identificarea cheagurilor de sange, precum si a rezervelor de sange la polipi si tumori.

De cele mai multe ori, o histerosonografie dureaza aproximativ o jumatate de ora.

In ce perioada a lunii trebuie realizata procedura, pentru acuratete maxima

Histerosonografia se face, de obicei, in prima parte a ciclului menstrual, respectiv intre ziua a opta si ziua 13. Perioada astfel aleasa are rolul de a reduce riscul de infectie. Tot acum, mucoasa uterina este cea mai subtire. Acest lucru il ajuta pe medic sa depisteze mai usor anomaliile.

Histerosonografie: posibile rezultate

In urma unei histerosonografii, pot fi depistate diferite probleme in interiorul uterului. Acestea ar putea fi cauza simptomelor pentru care ti-a fost recomandata investigatia. Astfel, o histerosonografie poate depista existenta de:

Identificarea problemei din interiorul uterului ajuta la diagnosticare, monitorizarea structurilor atipice sau la pregatirea pentru o interventie chirurgicala, pentru a elimina excrescentele atipice.

Daca si tu te confrunti cu o problema medicala, poti apela la specialistii Ana Medical Center, care este Centru de Excelenta in Obstetrica-Ginecologie si Infertilitate, dar dispune si de alte specialitati pe care le poti vedea aici.

surse: healthline.com; my.clevelandclinic.org;

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole