Riscuri pentru sarcina: cum te pot afecta infectiile, obezitatea sau varsta

obezitate in sarcina

Varsta femeii insarcinate, mai mica de 16 ani sau peste 35 de ani. Obezitatea. Afectiunile cronice, precum hipertensiunea. Bolile cu transmitere sexuala si prezenta unor infectii. Toate acestea sunt riscuri pentru sarcina, ce pot duce la pierderea acesteia, dar si la punerea in pericol a vietii mamei. De aceea, analizele, investigatiile si respectarea calendarului de vizite la medic au un rol crucial in sarcina. Iti aratam in continuarea acestui articol ce poti sa faci pentru a preveni principalele riscuri si a duce sarcina la termen.

Astepti de ceva vreme sa ramai insarcinata si, in sfarsit, ai reusit? Felicitari! Nu stim cat de lung a fost drumul tau pana aici, dar iti putem fi alaturi incepand de acum in colo. Te asteapta un drum emotionant, dar care, din pacate, nu este lipsit de riscuri. Alege un medic empatic si cu experienta, care sa te indrume in fiecare etapa a dezvoltarii sarcinii si sa vina cu recomandarile potrivite tie.

Riscuri pentru sarcina, mai mici cu o monitorizare atenta

O monitorizare atenta si investigatiile potrivite, la momentul potrivit, pot reduce riscurile, astfel incat tu si bebelusul tau sa ramaneti in siguranta.

riscuri pentru sarcina

Riscurile pentru sarcina sunt cuantificate prin pachetul de analize necesar in preconceptie sau in sarcina, dar si prin istoricul tau obstetrical si medical. Foarte important este ca atunci cand mergi la medic, sa ii spui despre afectiunile tale chiar de la prima vizita. De exemplu, daca esti hipertensiva va trebui sa ii spui din prima ca urmezi tratament. La fel pentru orice alta boala sau istoric familial, cu atat mai mult cu cat este vorba despre boli precum hepatita virala de tip B sau C.

Alege un medic empatic, cu care sa te simti confortabil. Comunica-i orice ingrijorare sau stare care te nelinisteste si adreseaza-i orice intrebare pe care ti-o pui legata de sarcina. Despre posibilele riscurile care pot aparea in sarcina, poti afla mai multe din videoul de mai jos, de la dr. Denisa Nica, medic primar Obstetrica – Ginecologie.

La dr. Denisa Nica, poti programa si tu o consultatie, sunand chiar acum la 0733 550 055.

Riscuri cuantificate cu ajutorul pachetelor de analize in sarcina

Dincolo de afectiunile pe care ti le cunosti deja si pentru care urmezi sau nu tratament, medicul cuantifica riscurile pentru sarcina si cu ajutorul pachetului de analize destinate femeilor insarcinate. Acesta estimeaza:

  • riscurile generale in sarcina;
  • riscurile infectioase in sarcina;
  • riscurile legate de o infectie urinara in sarcina;
  • riscurile legate de bolile cu transmitere sexuala.

Potrivit protocolului elaborat de Ministerul Sanatatii, acest pachet de analize este obligatoriu la prima sarcina. Afla care sunt acestea, dar si restul testelor recomandate pe perioada sarcinii, din articolul Investigatii si analize obligatorii in sarcina, pentru un bebelus sanatos.

In functie de contextul epidemiologic al perioadei in care esti insarcinata si te prezinti la cabinet, medicul va sti ca ai putea fi expusa unui risc precum celui de:

  • varicela
  • parvoviroza B19
  • gripa.

Incompatibilitatea de Rh

In pachetul de analize recomandate in preconceptie sau in trimestrul I de sarcina, cu ajutorul carora medicul va identifica posibile afectiuni ce se pot transmite, unele cu risc vital, se regaseste si testul de Rh pentru tine si partener. Aflati astfel ce tip de Rh aveti, respectiv pozitiv sau negativ.

incompatibilitate de rh riscuri pentru sarcina

Rh-ul tatalui nu are nicio importanta decat in momentul cand Rh-ul tau, al gravidei, este negativ. Probleme nu sunt nici daca daca amandoi sunteti cu Rh negativ. In cazul in care exista incompatibilitate de Rh, respectiv femeia cu Rh negativ, barbatul cu Rh pozitiv, sarcina va avea de suferit. Despre riscuri si solutii in acest caz, poti afla mai multe din articolul Rh negativ in sarcina.

Riscuri pentru sarcina: varstele extreme ale gravidei

Riscurile care pot aparea intr-o sarcina pot fi legate si de varsta gravidei. Exista riscuri asociate varstei mai mici de 16 ani si celei de peste 35 de ani. Acestea sunt varstele extreme, unde medicii trebuie sa acorde o atentie sporita.

Chiar si in cazul gravidelor foarte tinere, nu doar in cazul femeilor de peste 35 de ani, poate exista riscul de anomalii genetice la fat. Astfel, exista riscuri genetice cum sunt sindromul Down sau Trisomia 18, 21. Despre ele poti afla mai multe din articolul Teama de malformatii la bebelus: de la Dublu Test, la amniocenteza.

Riscuri pentru sarcina: Obezitatea

Un alt risc semnificativ pentru sarcina este obezitatea. Si asta pentru ca in primul, obezitatea este o problema metabolica si una dintre cele mai mari “drame” ale evolutiei actuale, dupa cum o numeste dr. Denisa Nica, medic primar Obstetrica – Ginecologie, in videoul de mai jos. Dincolo de obezitatea in sine, cel mai rau este ca pacienta nu constientizeaza problema, nu doar din punct de vedere al sarcinii, ci la nivel general.
De exemplu, in caz de obezitate, inima va avea o disfunctie, un vas de sange poate avea o disfunctie. In acelasi timp, o pacienta obeza, cu sarcina, va avea intodeauna un risc de tromboza venoasa. Acesta este mult mai ridicat decat in cazul unei paciente normoponderale. De asemenea, va fi expusa unui risc mult mai mare de a dezvolta hipertensiune.

Pentru mai multe informatii legate se conceptie, sarcina si sanatate intima, te poti abona la canalul nostru de Youtube. Il poti accesa aici.

Cafeaua, alcoolul si fumatul, in sarcina

Fumatul este un alt risc pentru sarcina, iar recomandarea specialistului este ferma: tigarile vor fi intrerupte, nu reduse. Si asta deoarece, in primul rand riscul de hipertensiune in sarcina este foarte mare in asocierea sarcina-fumat.

In ceea ce priveste alcoolul, specialistul Ana Medical Center spune ca il interzice in totalitate pe perioada sarcinii. Referitor la consumul de cafea, lucrurile par mai relaxate. Medicul subliniaza ca aceasta este cel mai puternic antioxidant, recomandand limitarea la doua cesti pe zi. Si asta tinand cont de faptul ca in sarcina, statusul fiziologic al femeii insarcinate este hipotensiv.

cafea riscuri pentru sarcina

Dincolo de toate aceste riscuri, recomandarea specialistilor este de a avea o viata obisnuita in sarcina. Si asta fara excese si cu activitate fizica ponderata. Poti practica mersul pe bicicleta, inotul sau mersul pe jos pe toata perioada celor 9 luni, atunci cand nu exista contraindicatii.

Pe langa toate aceste recomandari, pentru a evita orice fel de risc, adreseaza-te cat mai repede medicului, atunci cand nu te simti bine sau daca apar situatii speciale. Echipa noastra de specialisti este gata sa te ajute, astfel incat tu si bebelusul sa ramaneti in siguranta. Programeaza-te chiar acum, la 0733 550 055.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole