Investigatii in sarcina, pentru o sarcina lipsita de riscuri: ce trebuie sa faci

monitorizare sarcina ploiesti

Sarcina reprezinta o perioada unica si importanta, ce marcheaza inceputul unei noi etape, pline de emotii si responsabilitati. Pe langa ingrijirea zilnica si adaptarea la schimbarile fizice si emotionale, un rol crucial il au investigatiile medicale. Ele sunt esentiale pentru a monitoriza sanatatea mamei si a fatului, pentru a detecta din timp eventuale complicatii si pentru a asigura dezvoltarea armonioasa a bebelusului. Iata ce investigatii in sarcina trebuie sa urmezi, pentru evita riscurile.

Dupa ce sarcina a fost confirmata ecografic, si impreuna cu medicul v-ati asigurat ca este pozitionata corect si nu extrauterin, pe parcursul monitorizarii, vei urma o serie de investigatii. Ele au rolul sa te protejeze atat pe tine, cat si pe bebelus, semnaland din timp eventualele probleme.

Investigatii in sarcina in trimestrul I

Ecografia de prim-trimestru este insotita de efectuarea unei analize specifice. Este vorba de analiza de Dublu Test. Aceasta masoara riscul ca fatul sa sufere de Trisomia 21, cunoscuta mai mult sub denumirea de Sindrom Down. Rezultul obtinut, respectiv probabilitatea de Sindrom Down, este corelat cu ecografia in care medicul efectueaza diferite masuratori, cautand semnele Trisomiei.

Pe langa efectuarea analizei pentru Dublu Test, medicul poate recomanda, dupa caz, efectuarea de teste genetice non-invazive, asa-numitele NIFT-uri. Ele pot fi efectuate de rutina sau cu o indicatie specifica. Ele se recomanda in special pacientelor care au avut in antecedente sarcini cu anomalii genetice.

Deci, o pacienta care a avut in antecedente, de exemplu, o sarcina cu Trisomie 21 sau Trisomie 18, va avea o indicatie suplimentara pentru efectuarea unui test genetic NIFT. Denumirea testului este un acronim – noninvasiv prenatal test – respectiv testare genetica non-invaziva. In functie de fiecare laborator in parte, testul NIFT poate fi intalnit sub diferite denumiri comerciale, precum Panorama sau Harmony. Despre importanta testelor genetice, iti spunem pe blog, in articolul Screening genetic: ce poti afla in sarcina despre sanatatea bebelusului tau.

De asemenea, daca si tie ti-a fost recomandata efectuarea unui test genetic, ca parte a investigatiilor in sarcina, poti apela la laboratorul clinicii noastre. Lista de preturi o poti consulta aici, iar o programare poti face sunand la 0733 550 055.

Investigatii in sarcina in trimestrul II

Daca ai trecut cu bine de primul trimestru de sarcina, felicitari! Ai intrat intr-o noua etapa a calatoriei tale. Afla din continuarea articolului nostru care sunt pasii pe care va trebui sa ii urmezi in aceasta perioada.

Intre saptamanile 20-24 de sarcina, vei face screeningul de trimestrul II, respectiv ecografia morfo-fetala de trimestrul II. Specialistii Ana Medical Center atentioneaza ca acesta este un screening foarte important. Acum, formarea fatului este definitiva. Conform protocoalelor nationale si internationale, medicul urmareste anumiti parametri de dezvoltare a fatului. Acestia trebuie bifati sistematic.

ce investigatii in sarcina trebuie sa faci

Astfel, medicul urmareste totul, de la neuro-craniu, la gat, torace, abdomen, membre, motilitate, lichidul amniotic, placenta, vascularizatia Doppler.

De precizat ca in ceea ce priveste acuratetea screeningului in sarcina, respectiv a morfologiilor, ele nu pun diagnostice genetice. In urma efectuarii ecografiilor morfo-fetale, medicul nu va putea spune daca sarcina respectiva este in regula sau nu din punct de vedere genetic. De exemplu, este cazul Trisomiei 21, in care fatul poate avea o dezvoltare morfologica normala. De aceea, pacienta trebuie sa fie informata ca indiferent de acuratetea aparatului, respectiv de performanta ecografului, diagnosticul genetic nu se poate pune prin ecografia de sarcina.

Consultul interdisciplinar in sarcina: cand este nevoie de parerea altui medic

Exista insa si cazuri cand sunt prezente semne sugestive pentru anumite anomalii genetice, identificate ecografic. In astfel de situatii, este necesara consilierea genetica si consulturi interdiscilinare.

De exemplu, daca medicul identifica ecografic un picior equin, pacientei i se va recomanda sa ceara un consult interdisciplinar. Piciorul equin este o deformatie a talpii si a gleznei, o malformatie congenitala. Pentru aceasta, femeia insarcinata va fi trimisa la medicul ortoped pediatru. Acesta va explica ce se va intampla dupa nastere, care vor fi procedurile, care vor fi interventiile chirurgicale si cate interventii chirurgicale se fac.

iinvestigatii in sarcina

De asemenea, identificarea unei anomalii cardiace a fatului de catre medicul curant, la ecograf, va necesita un consult interdiciplinar la medicul cardiolog pediatru si neonatolog. Acesti specialisti vor explica viitoarei mame la ce sa se astepte in primii trei ani de viata ai copilului, cum se va realiza monitorizarea si daca vor fi sau nu necesare interventii chirurgicale. De exemplu, un defect de sept ventricular minuscul necesita doar urmarire in primii trei ani de viata. Nu este nevoie de interventie chirurgicala, dar este necesar ca precizarea sa fie facuta de catre medicul cardiolog pediatru. Un astfel de specialist gasesti in echipa Ana Medical Center. Despre el, poti afla mai multe aici, iar o programare poti face sunand la 0733 550 055

Investigatii in sarcina in trimestrul III

Daca ai ajuns in trimestrul III de sarcina, probabil ca cele mai multe dintre gandurile tale sunt legate de nastere. Te-ar putea ajuta informatiile pe care le oferim pacientelor noastre in articolul Nasterea naturala, beneficii pentru mama si bebelus. Cum te pregatesti inca din sarcina pentru marele moment.

Pana la momentul nasterii mai ai de facut cateva investigatii. Vei face ecografia morfo-fetala de trimestrul III. In anumite state, aceasta nu se mai face, dar in Romania, ea se practica. Si asta pentru ca poate exista riscul de depistare a anumitor anomalii care nu au fost detectate in timpul investigatiilor din trimestrul II. Acest lucru poate sa se intample din cauza conditiei gravidei, precum obezitatea. Potrivit specialistilor Ana Medical Center, obezitatea materna este foarte des intalnita in prezent. Situatia nu permite intotdeauna vizualizarea ecografica a unor segmente ale corpului fatului.

In acelasi timp, si scaderea semnificativa a lichidului amniotic, oligoamniosul, poate impiedica vizualizarea perfecta a sarcinii.

Concret, exista anomalii care pot fi detectate chiar si in trimestrul III de sarcina, dar acum, monitorizarea pune accent pe:

  • dezvoltarea fetala;
  • evaluarea fluxului sanguin prin vasele de sange, cu ajutorul ecografiei Doppler;
  • aspectul si cantitatea lichidului amniotic;
  • evaluarea in detaliu a pacientelor cu trombofilie.

Cele mai frecvente patologii asociate sarcinii

Dintre posibilele patologii asociate sarcinii, cele mai frecvent intalnite sunt:

  • hipertensiunea indusa de sarcina si hipertensiunea preexistenta sarcinii;
  • anomaliile placentare;
  • diabetul, care, in prezent, castiga foarte mult teren. Si asta fie ca este vorba despre diabet preexistent, fie diabet de gestatie.

In ceea ce priveste hipertensiunea indusa de sarcina, de obicei, valori tensionale mari se intalnesc dupa saptamana 20. Pacientele asociaza, cateodata, si alte complicatii precum proteinurie, prezenta proteinelor in urina, si edeme gestationale, respectiv retinerea de apa. Din aceasta cauza, atat medicul, cat si gravida trebuie sa ramana vigilenti in ceea ce priveste investigatiile si simptomele, chiar si in trimestrul III de sarcina.

Complicatii posibile in trimestrul III de sarcina

Trimestrul III al sarcinii nu este lipsit de riscuri. Pot aparea complicatii precum o restrictie de crestere intrauterina la copil, riscuri legate de o eventuala decolare placentara. Pacientele cu astfel de complicatii necesita o maxima vigilenta din partea medicului curant.

In acelasi timp, comportamentul gravidei trebuie sa fie unul foarte corect. In ceea ce priveste alimentatia, ea trebuie sa excluda abuzul de sare. Si asta chiar daca va putea continua sa consume sare, o dieta desodata fiind insa contraindicata.

De asemenea, pacienta va trebui sa acorde o importanta deosebita rigurozitatii administrarii medicatiei antihipertensive. Deosebit de importante sunt si controlul tensiunii arteriale si prezentare la medic conform unui calendar bine stabilit. Atentie insa ca atunci cand hipertensiunea este prost controlata, gravida va trebui sa se adreseze nu doar medicului curant, ci si cardiologului. Un medic obstetrician cu experienta va putea insa sa tina sub control hipertensiunea in sarcina.

riscuri tensiune arteriala mare in sarcina

Un medic cardiolog ar putea fi insa necesar atunci cand este insa nevoie de adaptarea medicatiei sau de monitorizarea tensiunii arteriale a gravidei cu ajutorul unui Holter. Holterul ajuta la monitorizarea tensiunii arteriale, pentru a urmari exact valorile si variatiile tensionale. Sunt ingrijoratoarea puseele hipertensive, cu valori de 18-20 tensiune sistolica. Astfel de episoade pot duce la decolare de placenta si moartea fatului.

Diabetul de gestatie, la gravidele supraponderale

In ceea ce priveste diabetul gestational, afectiune tot mai intalnita, medicii spun ca, de obicei, acesta se instaleaza la pacienta cu o greutate mai mare, supraponderala, care nu este urmarita din punct de vedere nutritional. Pacienta care a fost urmarita in cabinet, dar la care medicul curant se asteapt sa aiba diabet de gestatie din cauze precum un ovar polichistic sau o hemoglobina glicata mare, necesita monitorizare atenta. De aceea, intre saptamana 24 si 28, ea este trimisa, de catre medicul curant, sa efectueze testul de toleranta la glucoza. Pana in aceasta perioada insa, un medic cu experienta va trimite, din prima, gravidele supraponderale si cu antecedente familiale de diabet spre un consult de nutritie si diabet.

Daca te pregatesti sa ramai gravida sau esti deja insarcinata si cauti un medic cu experienta, care poate anticipa evolutia sarcinii, recomandandu-ti investigatiile necesare tie, apeleaza cu incredere la specialistii nostri. Echipa medicala o poti vedea aici, iar o programare poti face sunand chiar acum la 0733 550 055.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments