Cele mai periculoase ale copilariei: ce complicatii pot provoca

cele mai frecvente boli in copilarie varicela

Pentru parinti, orice boala a copilului, oricat ar fi de banala, poate crea spaima si ingrijorare. Fie ca este vorba de raceala, urticarie, febra usoara, un nas care curge, o mica iritatie sau alergie, parintii se tem, deseori, sa nu fie ceva mai grav decat s-ar observa la prima vedere. Daca vorbim despre bolile copilariei, ingrijorarea creste exponential. Si asta pentru ca dincolo de simptome, pot duce la complicatii majore. Afla din articolul urmator care sunt cele mai frecvente boli in copilarie, carora trebuie sa le acorzi o atentie deosebita.

Bolile copilariei reprezinta un grup de infectii, care apar frecvent la copiii mici. Majoritatea sunt cauzate de virusuri sau bacterii si se transmit cu usurinta de la o persoana la alta. Desi multe dintre aceste boli sunt considerate minore si trec fara complicatii majore, ele pot provoca simptome neplacute si, in anumite cazuri, complicatii grave. De precizat ca multe dintre bolile copilariei pot fi prevenite prin vaccinare.

In Romania, cele mai frecvente boli semnificative, care pot duce la complicatii, aparute cu precadere in copilarie sunt varicela, rujeola si oreionul. Afla despre ele din continuare acestui articol.

Cele mai frecvente boli in copilarie: Varicela

Varicela este cea mai intalnita boala din grupul bolilor copilariei. Numita popular si varsat de vant, varicela se transmite pe cale aeriana, prin saliva sau prin secretii nazo-faringiene. Boala este extrem de contagioasa, fiind cauzata de virusul varicelo-zosterian. Acesta este un tip de virus herpetic responsabil si de imbolnavirea de zona-zoster la adulti.

cele mai frecvente boli in copilarie varicela

Contractata pana la varsta adulta, boala nu vine, de obicei, cu complicatii semnificative. Initial, se manifesta prin stare de somnolenta, lipsa poftei de mancare si febra usoara. Ulterior, la o distanta de doua-trei zile, apare si eruptia cutanata, insotita de mancarimi. La inceput, bubele arata ca piscaturile de tantar, dupa care se transforma in vezicule cu lichid. Acestea apar in doua-trei valuri, timp de aproximativ doua saptamani, dupa cum explica specialistii pediatri ai Ana Medical Center.

De retinut ca chiar daca senzatia de mancarime e neplacuta, este foarte important ca atat adultii, cat si cei mici sa nu se scarpine si sa nu-si rupa bubele. Motivul este ca pot ramane cu semne. In plus, exista riscul sa se infecteze. Pentru a se evita astfel de situatii, medicii recomanda sa se aplice o solutie mentolata pe eruptiile de pe piele. Solutia va inlatura senzatia de mancarime.

In rest, se recomanda odihna si izolare, nefiind necesar vreun tratament special pentru aceasta boala, ci doar medicatie pentru scaderea febrei, daca este cazul, insa nimic pe baza de aspirina, precizeaza specialistii Ana Medical Center.

Cand trebuie sa mergi la medic

In unele cazuri, este posibil sa fie nevoie de administrarea unor medicamente care pot ajuta la combaterea virusului sau la tratarea altor probleme de sanatate care pot aparea din cauza varicelei. De asemenea, daca copilul se confrunta cu urmatoarele simptome, trebuie sa mergi cat mai repede la medic:

  • eruptia se extinde la unul sau la ambii ochi;
  • eruptia devine foarte calda sau sensibila: acesta ar putea fi un semn ca pielea este infectata cu bacterii;
  • are simptome mai grave impreuna cu eruptia cutanata, precum ameteli, confuzii, batai rapide ale inimii, dificultati de respiratie, tremuraturi, tuse care se agraveaza, varsaturi, gat rigid sau febra mai mare de 38,9 grade Celsius.

Complicatii ale varicelei

Varicela este adesea o boala usoara, dar poate fi genera complicatii si duce la alte probleme de sanatate, inclusiv:

  • piele infectata, tesuturi moi, infetie in oase, articulatii sau sange, cauzata de bacterii;
    deshidratare, atunci cand copilul consuma prea putine lichide;
    pneumonie, care sa afecteze unul sau ambii plamani;
    umflarea creierului numita encefalita;
  • sindromul de soc toxic, o complicatie periculoasa a unor boli cauzate de bacterii;
    Sindromul Reye, o boala care provoaca umflarea creierului si a ficatului. Acest lucru se poate intampla la copiii si adolescentii care iau aspirina in timpul varicelei.

In cazuri foarte rare, varicela poate duce la deces, in special atunci cand persoana nu este vaccinata.

Cele mai frecvente boli in copilarie: Rujeola

Rujeola sau pojarul, cum i se mai spune, este o boala virala, care provoaca febra si eruptie cutanata. Este foarte contagioasa si se raspandeste prin aer, atunci cand o persoana infectata vorbeste, tuseste sau stranuta. Nu exista un tratament medical pentru rujeola, iar cea mai buna modalitate de prevenire este vaccinare.

Simptomele rujeolei

Simptomele se dezvolta de obicei la aproximativ opt pana la 12 zile dupa ce tu sau copilul ati luat contact cu cineva infectat. Sunt insa cazuri in care simptomele apar chiar si dupa 21 de zile dupa expunere.

Cele mai frecvente simptome ale rujeolei includ:

  • febra ridicata;
  • oboseala;
  • tuse;
  • ochii rosii;
  • nas care curge.

La cateva zile dupa debutul acestor simptome, apare si eruptia cutanata. Aceasta consta in pete rosii, care se raspandesc de la fata pe restul corpului. Eruptia cutanata in sine dureaza aproximativ sapte pana la 10 zile.

cele mai frecvente boli in copilarie rujeola

Ca si in cazul varicelei, si rujeola este provocata de un virus extrem de contagios, numit Morbillivirus. Rujeola se poate transmite prin:

  • sarut cu cineva infectat;
  • strangerea mainii, tinerea de mana sau imbratisarea cuiva infectat;
  • atingerea unei suprafete contaminate, dupa care iti atingi gura, a nas sau a ochilor.
  • de la gravida la copil, fie in timpul sarcinii, al nasterii sau in timpul alaptarii.

Complicatiile rujeolei

Exista multe complicatii asociate cu rujeola, iar unele pot fi foarte grave. Unele persoane sunt mai predispuse la a dezvolta complicatii, printre acestia fiind:

  • sugari si copii mici;
  • femeile insarcinate;
  • adultii cu varsta de peste 20 de ani;
  • persoanele cu sistemul imunitar slabit.

Complicatiile rujeolei includ:

  • diaree;
  • infectii ale urechii;
  • pneumonie;
  • encefalita;
  • complicatii ale sarcinii, cum ar fi greutatea mica la nastere sau nasterea prematura.

De precizat este ca boala este deosebit de periculoasa in special in randul bebelusilor care nu au fost vaccinati. Debutul bolii inseamna cresterea temperaturii pana la 39-40 de grade, dupa care apare o eruptie la nivelul cavitatii bucale. Ulterior, bubitele apar si pe restul corpului, dar sunt mai mici decat cele de la varicela si nu au neaparat lichid in ele. Riscurile cele mai mari tin de febra mare, care nu scade usor, si de carenta de vitamina A, care poate crea disfunctii de vedere. In cazul bebelusilor nevaccinati, se poate ajunge chiar la deces, atentioneaza specialistii Ana Medical Center.

Cele mai frecvente boli in copilarie: Oreionul

Oreionul este o boala cauzata de un virus, respectiv virusul Urlian. De obicei afecteaza glandele de pe fiecare parte a fetei. Aceste glande, numite glande parotide, produc saliva. Glandele umflate pot fi sensibile sau dureroase.

Simptome ale oreionului

Simptomele oreionului apar la aproximativ doua pana la trei saptamani dupa expunerea la virus. Unele persoane pot sa nu aiba simptome sau sa aiba simptome foarte usoare. Primele semne pot fi similare cu simptomele gripei, cum ar fi:

  • febra;
  • durere de cap;
  • dureri musculare;
  • lipsa poftei de mancare;
  • oboseala;


Dupa cateva zile de la debutul acestor simptome, incepe umflarea glandelor salivare, cu durere si sensibilitate.

complicatii oreion

Cele mai frecvente boli in copilarie: cand este cazul sa te adresezi unui medic

Adreseaza-te medicului daca tu sau copilul aveti simptome de oreion. Oreionul se raspandeste foarte usor, timp de aproximativ cinci zile dupa ce incepe umflarea. Alte afectiuni pot avea simptome similare, asa ca este important sa obti un diagnostic rapid. Astfel, adreseaza-te medicului in caz de:

  • febra de 39 de grade Celsius sau mai mare;
  • dificultati de a manca sau de a bea;
  • confuzie sau dezorientare;
  • dureri de stomac;
  • durerea si umflarea testiculelor.

Cele mai frecvente boli in copilarie: complicatii ale oreionului

Complicatiile oreionului sunt mai frecvente in randul persoanelor care nu sunt vaccinate. De asemenea, complicatiile apar atunci cand virusul ajunge la alte tesuturi din organism si pot include:

  • testicule umflate: aceasta complicatie, numita si orhita, provoaca dureri severe. Este mai frecventa cu o infectie cu oreion dupa pubertate. Un testicul umflat poate duce la o scadere a dimensiunii testiculului si la o scadere a fertilitatii.
  • Ovare umflate: aceasta complicatie, cauzata si de ooforita, provoaca durere, stomac deranjat, varsaturi si febra. Este mai probabila dupa pubertate. Conditia nu pare sa afecteze fertilitatea.
  • Encefalita: care este inflamatia la nivelul creierului, care poate afecta tesuturile. Aceasta complicatie poate provoca modificari ale constientei, convulsii si pierderea controlului muscular.
  • Meningita: este inflamatia membranelor din jurul creierului si a maduvei spinarii. Poate cauza febra si indoitura a gatului. Meningita asociata oreionului cauzeaza rareori probleme pe termen lung.
  • Pierderea auzului: complicatia poate aparea brusc sau in timp. Auzul se imbunatateste de obicei dupa boala.
  • Pancreatita: oreionul poate provoca leziuni pancreasului, numite pancreatita, din cauza inflamatiei. Simptomele pot include durere sau sensibilitate in apropierea stomacului, stomac deranjat, varsaturi si febra.
  • Avort spontan: atunci cand oreionului are loc in primele 12 saptamani de sarcina. Despre alte cauze ale acestuia, poti afla mai multe din articolul Cauzele avortului spontan.

Despre cauzele avortului spontan, vorbeste si dr. Denisa Nica, medic primar obstetrică-ginecologie, in videoul de mai jos:

Mai multe videouri pe teme legate de sanatatea ta si a familiei tale, aboneaza-te la canalul nostru de Youtube, pe care il poti accesa aici.

Oreionul, o boala periculoasa mai ales pentru baieti

Dintre bolile copilariei, foarte periculos este si oreionul, in special pentru baieti. Boala este mai frecventa in randul copiilor de 5-15 ani. Sugarii care fac oreion reprezinta cazuri extrem de rare, dar adolescentii sau tinerii neimunizati nu sunt feriti de aceasta boala.

Pentru a evita orice fel de complicatie in cazul bolilor infectioase ale copilariei, medicii recomanda repaos, izolare si cat mai multa odihna. Totusi, atunci cand febra nu scade sau boala nu da semne ca dispare, e cazul sa apelati la un medic, care sa se asigure ca nu apar complicatii. Un pediatru cu experienta in tratarea bolilor copilariei, poti gasi in clinica noastra. Pentru programare, poti suna oricand la 0733 550 055.

surse: mayoclinic.org; my.clevelandclinic.org;

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole