Ecografie de sold in Ploiesti, pentru nou-nascuti: de ce este importanta si ce afectiune poate preveni

ecografie sold bebelusi

Primele saptamani de viata ale bebelusului sunt foarte importante. Si asta nu doar prin prisma emotiei ca, in sfarsit, il poti strange in brate, ci si pentru a vedea daca totul e in regula cu el si se dezvolta asa cum trebuie. In prezent, exista suficiente instrumente care te ajuta sa afli acest lucru rapid si fara durere. Ecografia de sold este una din aceste metode. Este neinvaziva si utilizeaza ultrasunetele pentru a depista o posibila problema. Vorbim in acest articol despre cand si de ce se recomanada investigatia, dar si unde poti face o ecografie de sold in Ploiesti.

O ecografie de sold pentru nou-nascuti este un test cu precizie ridicata, ce se face bebelusilor in primele 6 luni de viata. Investigatia ajuta la identificarea mai multor probleme care ar putea sa il supere pe cel mic mai devreme sau mai tarziu. Cea mai importarnta dintre ele este displazia de sold.

Displazia de dezvoltare a soldului este o afectiune in care articulatia sferica a soldului nu se formeaza in mod corespunzator. Ea mai poarta numele si de luxatie congenitala a soldului sau, pe scurt, displazie de sold.

Displazia, la unul sau la ambele solduri

Articulatia soldului leaga osul coapsei – femurul – de pelvis. Partea superioara a femurului – capul femural – este rotunjit, ca o minge. El se afla in interiorul prizei soldului in forma de cupa. In dispalzia de sold, priza soldului este prea mica si capul femural nu este tinut strans pe loc, astfel incat articulatia soldului este slabita. In cazurile severe, femurul poate iesi din priza.

Displazia poate afecta unul sau ambele solduri, dar este mai frecvent intalnita la soldul stang. De asemenea, este mai frecventa la fete si la copiii intai nascuti intr-un cuplu. Aproximativ 2 din 1.000 de copii au displazie de sold care trebuie tratata. Mai multe informatii despre aceasta afectiune poti afla si din Ecografia de sold, indicatie in cazul displaziei de sold.

In lipsa tratamentului, afectiunea poate duce la:

  • probleme de miscare, precum schiopatarea;
  • durere;
  • osteoartrita soldului si a spatelui.

Cu un diagnostic si tratament precoce, este mai putin probabil sa fie nevoie de interventii chirurgicale. Cresc astfel sansele ca bebelusul sa se dezvolte normal.

Ecografie de sold in Ploiesti: diagnosticarea displaziei

Soldurile bebelusului vor fi verificate ca parte a examinarii fizice a nou-nascutului, in decurs de 72 de ore de la nastere. Examinarea implica miscarea usoara a articulatiilor soldului bebelusului pentru a verifica daca exista probleme. Procedura nu ar trebui sa-i provoace niciun disconfort celui mic.

Bebelusul ar trebui sa faca investigatia intre 4 si 8 saptamani de la nastere. Si asta pentru ca orice problema este mai usor de indreptat atunci cand este descoperita din timp. In plus, dupa varsta de 6 luni, ecograful nu mai poate identifica problemele capului femural. Incepand de atunci poate fi nevoie de o radiografie pentru a confirma un diagnostic. Acest lucru nu este tocmai de dorit in primele luni de viata, daca nu este absolut necesar. Pentru realizarea unei ecografii de sold in Ploiesti, poti face o programare la Ana Medical Center. O echipa de specialisti iti sta la dispozitie. Programeaza-te chiar acum la 0733 550 055.

De asemenea, ecografia de sold este recomandata si daca:

  • au existat probleme de sold in copilarie in familia ta, la parinti, frati sau surori;
  • copilul a stat in pozitie culcata – cu picioarele sau fundul in jos – in ultima luna de sarcina, la sau dupa 36 de saptamani;
  • in cazul gemenilor, exista acest factor de risc si fiecare dintre copii trebuie verificat.

Uneori, soldul bebelusului se stabilizeaza de la sine, inainte de efectuarea scanarii. Nou-nascutul trebuie totusi verificat preventiv.

La ce sa te astepti in timpul ecografiei

O ecografia de sold in Ploiesti sau in orice centru de specialitate, care dispune de aparatura necesara si conteaza pe un medic cu experienta decurge la fel la orice ecografie. Pentru medic, diferenta consta doar in faptul ca pacientul este nou-nascut si ca, de cele mai multe ori, nu sta nemiscat. El trebuie tinut de unul dintre parinti.

Bebelusul va fi asezat pe patul de examinare, intr-o parte. In zona soldului, i se aplica un gel care ajuta la transmiterea undelor sonore. Va fi verificata pozitia capului femural si priza acestuia in osul pelvian, pentru a vedea daca sunt probleme. Medicul urmareste sa nu existe o deplasare inainte si inapoi a capului femural in priza, luxatii sau alte anomalii.

Tratamentul displaziei de sold

De obicei, bebelusii diagnosticati cu displazia de dezvoltare a soldului sunt tratati cu o atela din tesatura, numita ham Pavlik. El asigura ambelor solduri o pozitie stabila si le permite sa se dezvolte normal.

Hamul Pavlik trebuie purtat constant timp de cateva saptamani. La finalul perioadei, el trebuie dat jos doar de un specialist. Hamul poate fi ajustat in timpul programarilor ulterioare, iar medicul va discuta despre progresul copilului.

cand se face ecografia de sold la bebelus

De asemenea, medicul trebuie sa iti ofere informatii despre cum sa iti ingrijesti copilul in timp ce poarta hamul Pavlik. Astfel, vei afla:

  • cum sa schimbi hainele bebelusului fara a scoate hamul: scutecele pot fi purtate normal;
  • cum sa cureti hamul daca este murdar: poate fi curatat cu detergent si o periuta veche de dinti sau de unghii, dar fara a fi indepartat;
  • pozitionarea bebelusului in timp ce doarme: trebuie asezat pe spate si nu pe o parte;
  • cum sa evitati iritarea pielii in jurul curelelor hamului. Medicul ar putea recomanda sa infasori un material moale si igienic in jurul benzilor.

Interventia chirurgicala, uneori singura solutie

Daca copilul este diagnosticat cu displazie de sold dupa varsta de sase luni sau daca purtarea hamului Pavlik nu a ajutat, atunci poate fi nevoie de o interventie chirurgicala. Ea are rolul de a implica plasarea capului femural inapoi in priza soldului.

diagnosticare displazie de sold

Dupa aceasta interventie, copilul va purta, probabil, un ghips timp de cel putin inca 6 saptamani pentru a stabiliza complet soldul.

In acest context, o ecografie de sold este o investigatie foarte folositoare, care e bine sa fie facuta preventiv. Totusi, nu toti medicii sunt specializati in astfel de investigatii, asa ca trebuie sa ii cauti pe cei cu experienta. O ecografie de sold in Ploiesti, realizata de un specialist cu experienta, poate fi facuta la Ana Medical Center. Clinica detine un ecograf de ultima generatie, care poate depista cu exactitate orice posibila problema. Programeaza-te chiar acum 0733 550 055 si asigura-te ca bebelusul tau nu are nicio probleme de sanatate.

sursa: nhs.uk

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments