Preocuparea pentru un stil de viata sanatos, care sa asigure aportul necesar de nutrienti, atat pentru mama, cat si pentru fat, creste, asa cum este de asteptat, odata cu aparitia sarcinii. Cele mai multe mancaruri si bauturi sunt sigure de consumat de catre o gravida, dar exista o categorie de alimente interzise in sarcina. La toate acestea, viitoarea mama ar trebui sa fie atenta si sa le evite. Afla din acest articol care sunt alimentele interzise in sarcina ce pot afecta sanatatea copilului si a viitoarei mame.
Pericol de infectare cu E-coli, Salmonella sau intoxicatie cu mercur
Mezeluri, pateuri, carne la conserva, lactate nepasteurizate, fructe de mare, sushi, peste din anumite zone, friptura in sange, preparate ce contin ou crud, cafeina, bauturile energizante sau alcoolul. Potrivit specialistilor, toate acestea se numara printre alimentele interzise in sarcina. Si asta din cauza riscurilor pe care le pot prezenta pentru mama si fat, precum infectarea cu bacterii ca E-coli, Salmonella, Listeria, diferiti paraziti, precum Toxoplasma, sau intoxicatia cu mercur.
Este recomandat ca fiecare gravida sa aiba un medic curant, inca de la confirmarea sarcinii, astfel incat sa i se poata adresa intr-un timp cat mai scurt, in cazul in care apare vreo urgenta.
Alimente interzise in sarcina: lapte nepasteurizat si branza moale
Laptele cumparat de la ferma sau de la crescatorii de animale trebuie evitat de catre femeia insarcinata. Laptele proaspat muls nu a trecut prin procesul de pasteurizare care il protejeaza de Listeria. Acesta poate fi periculos pentru mama si pentru bebelus. Astfel, se recomanda ca gravidele sa consume doar produse lactate pe a caror eticheta scrie ca sunt pasteurizate.
Si consumul de branza moale trebuie evitat in timpul sarcinii. Sfatul specialistilor este: “bucura-te de parmezan pe paste, dar evita sosul de branza”. Si branza moale, facuta cu lapte nepasteurizat, poate contine bacteria Listeria, care este periculoasa sau poate chiar sa puna in pericol viata gravidei si a copilului.
Totodata, daca pe eticheta nu este specificat ca sunt pasteurizate, pe lista alimentelor interzise in sarcina, o gravida ar putea sa mai treaca si:
- branza Brie
- Camembert
- feta
- branza cu mucegai
- queso blanco sau fresco
- panela (zahar brun, nerafinat din trestie de zahar)
De asemenea, de la caz la caz, o serie de alimente pot provoca greata in sarcina. Despre acest fenomen poti afla mai multe din articolul nostru Greata in sarcina versus sarcina toxica.
Friptura in sange nu este indicata in sarcina
Sfatul specialistilor este categoric: nu consuma carnea in sange, daca esti insarcinata. Astfel, pe lista alimentelor interzise in sarcina apare si friptura gatita in sange, deoarece poate contine Toxoplasma si alte bacterii sau paraziti. In cazul in care ia masa in oras sau comanda mancare, femeia insarcinata trebuie sa fie sigura ca friptura pe care o mananca este fierbinte si gatita temeinic. Acasa, temperatura la care ar trebui sa fie gatite bucatile de carne este de 70°C.
Atentie la sucul de fructe nepasteurizat
La fel ca si in cazul laptelui proaspat, si sucul de fructe proaspat stors ar trebui trecut pe lista alimentelor interzise in sarcina, pentru ca gravida si bebelusul sa fie protejati de o posibila infectie cu Salmonella sau bacteria E-coli.
Este posibil ca sucul proaspat stors in restaurante, baruri sau standuri de suc sa nu fie pasteurizat. In unele magazine, se vinde suc nepasteurizat, in recipiente speciale, asa ca inainte de consum trebuie verificata eticheta. Femeile insarcinate ar trebui sa aleaga numai suc pasteurizat, de tipul celui din cutii sau sticle, cumparat din supermarket.
Alimente interzise in sarcina: sushi, fructe de mare si peste
Viitoarele mame, fane ale sushi-ului, fructelor de mare sau a unor specii de peste, ar trebui sa faca o pauza de 9 luni de la consumul regulat al aceastora si sa le treaca pe lista alimentelor interzise in sarcina.
Astfel, specialistii recomanda femeilor insarcinate sa evite fructele de mare, despre care se stie ca pot contine de la urme, pana la cantitati foarte ridicate de mercur. In ciuda faptului ca fructele de mare sunt o sursa excelenta de proteine, iar acizii grasi Omega-3 din peste ar putea contribui la o buna dezvoltare a creierului si a ochilor bebelusului, ele trebuie evitate, din cauza nivelurilor potential periculoase de mercur. Prea mult mercur ar putea dauna sistemului nervos in curs de dezvoltare al copilului.
De asemenea, specialistii atentioneaza ca probabilitatea de a contine mai mult mercur creste in cazul pestilor mai mari.
Reprezentantii Food and Drug Administration (FDA) sfatuiesc femeile insarcinate sa evite consumul de pesti precum tonul mare, macroul, peste-spada, rechin. Consumul este recomandat sa se limiteze la portii mici, din specii ca:
- hamsia
- somnul
- codul
- heringul
- tonul conservat
- stridiile provenite din Pacific
- somonul
- sardinele
- tonul alb
- pastravul
Pestele este nutritiv pentru gravida si pentru copil, dar trebuie ales cu atentie daca doreste sa il consume. Pestele-spada, macroul regal si rechinul contin un nivel ridicat de metilmercur, metal ce poate dauna bebelusului.
Alimente interzise in sarcina: carne de pasare si oua insuficient preparate
Pe lista alimentelor interzise in sarcina ar trebui trecute si carnea de pasare si ouale insuficient preparate. Si asta pentru ca, in timpul sarcinii, exista un risc crescut de toxiinfectie alimentara.
Reactia ar putea fi mai severa decat in cazul unei femei care nu este insarcinata. Specialistii spun insa ca rareori, toxiinfectiile alimentare afecteaza si copilul. Pentru a preveni bolile de origine alimentara, carnea si ouale trebuie preparata suficient inainte de a fi consumate.
Fereste-te si de aluatul necopt si de deserturile cu oua crude
Si aluatul crud de prajituri ar trebui trecut pe lista alimentelor interzise in sarcina. Atunci cand prepara diferite prajituri, o gravida ar putea fi tentata sa guste din aluatul crud. Daca acesta contine oua crude, chiar si intr-o cantitate foarte mica, el ar putea reprezenta un risc.
Autoritatile in domeniu estimeaza ca unul din 20.000 de oua are Salmonella.
Pe de alta parte, vestea buna este ca aluatul de prajituri congelat, cumparat din magazin, este sigur pentru consum.
Ouale crude sunt, de asemenea, folosite in multe sosuri facute in casa, cum ar fi:
- Sos pentru salata Caesar
- Sos Olandez
- Maioneza
Si in acest caz, femeile insarcinate ar trebui sa opteze pentru versiunile cumparate din magazin, care sunt preparate cu oua pasteurizate.
De asemenea, foarte multe tipuri de desert facut in casa, incluzand mousse, meringue sau tiramisu, contin oua crude. Daca totusi nu doresti sa le cumperi din magazin, exista un mod sigur de pregatire a retetei preferate. Unele supermarketuri vand oua pasteurizate, care pot fi mancate fara a mai fi preparate termic. Femeia insarcinata trebuie sa se asigure ca pe eticheta de pe cutia de oua se precizeaza cuvantul pasteurizat.
Alimente interzise in sarcina: mezeluri si pateuri
- Mezeluri: spre deosebire de multi alti germeni transmisi prin mancare, Listeria se poate dezvolta la temperaturi scazute in frigiderul de acasa. Din acest motiv, gravida ar trebui sa evite mezelurile perisabile, ce nu necesita gatire, precum produsele feliate sau crenvurstii. Este sigur insa sa consume astfel de produse daca le incalzeste bine si le mananca imediat dupa aceea.
- Pateuri. Pateurile contin carne perisabila, asa ca pot gazdui si ele Listeria. Mentinerea temperaturii frigiderului sub 4 grade Celsius va incetini dezvoltarea acestei bacterii, dar nu o va impiedica definitiv. Deoarece femeile insarcinate sunt vulnerabile, mai ales la Listeria, cel mai sigur este sa se evite toate pateurile. Carnea la conserva este permisa – desi nu tocmai sanatoasa – pe durata sarcinii.
Fructele si legumele nespalate si radacinoasele crude sunt de evitat
Fructe si legume nespalate. In sarcina, este recomandat sa se consume cat mai multe fructe si legume, doar ca acestea sa fie bine spalate. Un parazit numit toxoplasma poate trai pe fructe si legume nespalate. Acesta provoaca boala numita toxoplasmoza, ce poate fi foarte periculoasa pentru bebelus. In timpul spalarii, nu trebuie folosit sapunul, este suficienta frecarea suprafetelor fructelor si a legumelor cu o periuta si clatirea cu multa apa.
De asemenea, se recomanda indepartarea zonelor batute, deoarece pot adaposti bacterii. O atentie deosebita trebuie acordata pepenelui rosu si galben. Pentru a evita Listeria, coaja pepenelui trebuie spalata si stearsa, inainte ca fructul sa fie feliat.
Pe lista alimentelor interzise in sarcina ar putea fi trecute si radacinoase crude precum morcovul, ridichea sau sfecla. Bacteriile pot ajunge in seminte inainte ca radacina sa inceapa sa creasca, iar acesti germeni sunt aproape imposibil de indepartat.
Interzise in sarcina: cafeina si alcoolul
- Cafeina. Cercetarile arata ca o cantitate moderata de cafeina este sigura pe durata sarcinii. Dar cercetatorii inca dezbat daca o cantitate mai mare de cafeina poate creste riscul de avort. “The March of Dimes” recomanda femeilor insarcinate sau care incearca sa aiba o sarcina sa diminueze consumul de cafeina la 200 de miligrame pe zi. Asta inseamna o cana de 350 de mililitri de cafea. Dar aminteste-ti: cafeina se gaseste si in suc, ceai, ciocolata si in multe bauturi energizante.
- Alcoolul. Se stie deja ca bautul alcoolului in mod constant, in timpul sarcinii, poate afecta dezvoltarea bebelusului. De asemenea, si consumul de cantitati mici de alcool poate fi daunator. Nicio cantitate de bautura alcoolica nu s-a gasit a fi benefica in timpul sarcinii. De preferat, este ca femeia gravida sa evite orice tip de bautura ce contine alcool si sa o treaca pe lista de produse interzise in sarcina. Consumul de alcool in timpul sarcinii duce la un risc mai mare de avort spontan si de nastere a unui bebelus mort. Consumul de alcool poate duce, de asemenea, la sindromul alcoolic fetal, care poate provoca deformari faciale si dizabilitate intelectuala. Daca inainte de a ramane insarcinata, o femeie a consumat alcool si este ingrijorata din aceasta cauza, este recomandat sa se adreseze unui medic.
In cazul in care femeia insarcinata ia masa in oras, ar fi mai bine sa intrebe toate informatiile legate de ingredientele folosite, inainte de a comanda un fel de mancare.
surse: mayoclinic.org; nhs.uk
Daca esti insarcinata si ai o intrebare legata de ce poti sau nu consuma, suferi de o alergie sau te-ai confruntat cu diferite probleme legate de consumul unor alimente in toata aceasta perioada, ne poti scrie sau te poti adresa unui specialist al clinicii noastre. Ana Medical Center este Centru de Excelenta in Obstetrica-Ginecologie si Infertilitate. Ne poti suna la 0733550055.
O ce ma bucur pentru listuta de mai sus! Lucerna, sub forma de pulbere este indicat in sarcina?
Buna ziua. In ceea ce priveste automedicatia si administrarea suplimentelor alimentare in timpul sarcinii va recomandam sa discutati cu medicul curant. Daca doriti o consultatie de specialitate, in clinica noastra va sta la dispozitie Dr. Cristina Toader, un medic nutritionist. Detalii si programari la 0733.550.055.