Daca tu si partenerul tau incercati deja de ceva timp sa concepeti in mod natural un copil, dar fara niciun rezultat, v-ati putea confrunta cu o problema de fertilitate. In functie de varsta pe care o ai, dupa o anumita perioada de incercari, ar trebui sa te adresezi unui specialist. Acesta te va ajuta cu cele mai potrivite solutii pentru infertilitate, astfel incat sa va puteti indeplini visul de a deveni parinti. Nu asteptati insa prea mult pana sa faceti acest lucru. Sansele de obtinere a sarcinii scad odata cu varsta.
Solutii pentru infertilitate: consultatia la medic
Se considera ca un cuplu este infertil daca a incercat, fara rezultat, timp de pana la 12 luni, sa obtina o sarcina, in urma actului sexual frecvent, neprotejat. Infertilitatea poate avea multiple cauze, atat feminine, cat si masculine. Sunt insa situatii in care cauza infertilitatii nu este depistata niciodata. Faptul ca sarcina nu apare ar putea fi generat si de o combinatie de mai multi factori minori.
Daca in ceea ce ii priveste pe barbati, varsta nu influenteaza in mare masura capacitatea de reproducere, nu la fel stau lucrurile in cazul femeilor. Odata cu inaintarea in varsta, rezerva ovariana a unei femei scade si, implicit, sansele de a ramane insarcinata. Asadar, nu sta prea mult pe ganduri! Daca nu reusesti sa ramai insarcinata, in functie varsta pe care o ai, este necesar sa te adresezi medicului, astfel:
- pana la 35 de ani, se recomanda sa incerci sa ramai insarcinata cel putin un an, inainte de a te adresa unui medic pentru investigatii specifice de infertilitate;
- intre 35 si 40 de ani, ar trebui sa te programezi la medic dupa 6 luni de incercari nereusite de a ramane insarcinata;
- peste 40 de ani, vei primi automat recomandari pentru investigatii de specialitate.
Diagnosticarea infertilitatii
Pentru depistarea cauzei infertilitatii, atat barbatul cat si femeia vor face mai multe analize. Efortul merita insa din plin pentru a va transforma in realitate visul de a deveni parinti.
Fertilitatea masculina necesita ca testiculele sa produca suficienta sperma sanatoasa, iar spermatozoizii sa fie ejaculati eficient in vagin. Ulterior, ei trebuie sa poata calatori spre ovul. Testarea infertilitatii masculine incearca sa determine daca vreunul dintre aceste procese este afectat.
Initial, barbatul va trece printr-o examinare fizica. Ulterior, analizele specifice de fertilitate pot include:
- analiza spermei;
- testarea hormonala;
- testare genetica;
- biopsie testiculara;
- teste imagistice.
Testarea infertilitatii pentru femei
Fertilitatea femeilor se bazeaza pe ovare care elibereaza ovule sanatoase. Tractul reproducator trebuie sa permita unui ovul sa treaca in trompele uterine si sa se uneasca cu spermatozoizii pentru fertilizare. Ovulul fertilizat trebuie sa calatoreasca in uter si sa se implanteze in mucoasa. Analizele pentru infertilitatea feminina incearca sa depisteze daca vreunul dintre aceste procese este afectat.
Atfel, initial este nevoie de un control ginecologic. Ulterior, testele specifice de fertilitate pot include:
- testarea ovulatiei;
- analiza pentru rezerva ovariana (AMH);
- teste hormonale;
- teste imagistice.
In situatii mai rare, diagnosticarea infertilitatii feminine poate include si:
- histerosalpingografia;
- histeroscopie;
- laparoscopie.
Afla mai multe despre aceste investigatii din articolul Analize de infertilitate: cum ne dam seama ca avem o problema.
In functie de rezultatul uneia sau a mai multor investigatii amintite mai sus, medicul pune diagnosticul si indica solutiile de tratament necesare pentru a se obtine o sarcina.
Solutii pentru infertilitate: inseminarea intrauterina si FIV
De la caz la caz, medicul poate recomanda inseminarea intrauterina sau procedura de fertilizare in vitro (FIV), ca tratament pentru obtinerea sarcinii.
In cazul inseminarii intrauterine (IUI) sau inseminare artificiala, concentratul de sperma este injectat in uterul femeii. Anterior, sperma este prelucrata in laborator, astfel incat sa se obtina un concentrat. Acesta contine cei mai buni spermatozoizi. Ulterior, fecundarea ovulului are loc pe cale naturala.
Pentru ca inseminarea intrauterina sa fie posibila, femeia nu trebuie sa aiba probleme de ovulatie.
Cazuri de infertilitate cand se apeleaza la inseminarea intrauterina
Sunt situatii specifice cand cuplurile pot primi recomandare de inseminare intrauterina. Printre cele mai frecvente cazuri in care poti primi indicatie de IUI, sunt:
- cand se utilizeaza sperma donata;
- endometrioza;
- calitatea scazuta a spermei;
- probleme la nivel cervical (mucusul cervical este prea gros si impiedica calatoria spermatozoizilor);
- infertilitate de cauze necunoscute.
Solutii pentru infertilitate: fertilizare in vitro
In schimb, exista cazuri de infertilitate care nu pot fi tratate prin apelarea la inseminare intrauterina.
Atunci, medicul poate recomanda o procedura de fertilizare in vitro (FIV) pentru a se obtine o sarcina. Iata care sunt cauzele de infertilitate care duc la necesitatea de a apela la FIV:
- deteriorarea sau blocarea trompelor uterine;
- tulburari de ovulatie;
- endometrioza;
- fibroame uterine care pot interfera cu implantarea ovulului fecundat;
- ligatura sau indepartarea trompelor;
- concentratia scazuta a spermatozoizilor, miscarea slaba a lor sau anomalii in dimensiune si forma;
- atunci cand nu este identificata cauza infertilitatii;
- pentru a se evita transmiterea unei boli genetice – caz in care se recomanda testarea genetica preimplantare. Astfel, vor fi transferati in uter doar embrionii care nu au probleme de natura genetica.
In functie de rezerva ovariana, fertilizarea in vitro se poate realiza fie cu ovocite proprii, fie cu ovocite donate, care pot fi congelate sau proaspete.
FIV cu ovocite proprii
Daca rezerva ovariana a femeii este una buna, dar aceasta are alte afectiuni care nu ii permit sa ramana insarcinata pe cale naturala, se poate apela la FIV cu ovocite proprii.
In acest caz, pregatirea pentru FIV incepe cu stimularea ovariana. Procedura are ca scop obtinerea a cat mai multe ovule. Odata ajunse la maturitate, ele sunt recoltate si fertilizate, impreuna cu spermatozoizii, in laborator. Ulterior, embrionii obtinuti vor fi transferati in uterul pacientei.
FIV cu ovocite donate
In cazul femeilor cu o rezerva ovariana redusa sau absenta, legislatia permite si fertilizarea in vitro cu ovocite donate. Procedura necesita insa aprobarea dosarului din partea Agentiei Nationale de Transplant (ANT).
Procedura de FIV cu ovocite donate consta in fertilizarea in laborator a ovocitelor de la donatoare cu sperma partenerului. In cazul in care acesta are o productie redusa de sperma sau se confrunta cu o motilitate scazuta a spermatozoizilor, se poate apela la injectare intracitoplasmica de spermatozoizi (ICSI).
Iti recomandam urmatorul articol pentru a afla detalii despre tehnicile de reproducere umana asistata Pregatirea pentru FIV pe etape.
Procedura FIV, intr-o clinica din strainatate
In Romania, cuplurile si femeile singure care au nevoie sa apeleze la Fertilizarea in Vitro pentru a obtine o sarcina pot accesa programul cu finantare de la stat „Programul social de interes national de sustinere a cuplurilor si a persoanelor singure, pentru cresterea natalitatii”. Candidatii eligibili vor primi un ajutor financiar nerambursabil, pentru decontarea cheltuielilor generate de procedura. Poti afla mai multe despre depunerea dosarului pentru decontarea procedurii de Fertilizare in Vitro de aici. Clinica noastra iti ofera tot suportul in:
- realizarea investigatiilor necesare pentru diagnosticul de infertilitate;
- elaborarea si depunerea dosarului;
- realizarea procedurii pe baza suportului financiar oferit de statul roman;
- monitorizarea sarcinii obtinute pe parcursul celor 9 luni, pana la nastere.
In situatia in care nu esti un candidat eligibil pentru Programul National de decontare a FIV, poti opta sa efectuezi procedura intr-o clinica din strainatate. Pregatirea uterului pentru sarcina poate incepe in Romania, chiar daca embriotransferul se va face in alta tara. Embriotransferul se va realiza dupa aproximativ 5 zile de la donarea de sperma din partea partenerului. Pentru acest pas, este nevoie de un drum Grecia.
Pentru orice problema de fertilitate, te asteptam la Ana Medical Center. Suntem Centru de Excelenta, iar specialistii nostri iti stau la dispozitie. Trebuie doar sa ne suni la 0733 550 055 pentru o programare.
sursa: mayoclinic.org
[…] sarcinilor multiple in caz de fertilizare in vitro depinde in cea mai mare parte de numarul de embrioni […]