Medicamente in sarcina: ce ai voie si ce este interzis sa iei, chiar si pentru situatii banale

medicamente permise in sarcina

Majoritatea medicamentelor luate in timpul sarcinii trec prin placenta si ajung la copil, asa ca automedicatia este interzisa in sarcina. In aceste conditii, intreaba medicul inainte de a lua orice medicament. Si asta indiferent ca este vorba despre calmarea unei dureri sau un supliment alimentar. Orice substanta nepotrivita ingerata poate face rau fatului, provocand de la malformatii, pana la deces. Despre ce medicamente in sarcina sunt permise si ce nu, vorbim in continuarea acestui articol.

De precizat faptul ca o gravida nu ar trebui sa ia niciun medicament care nu a fost prescris de specialistul care urmareste sarcina sau de medicul curant, in cazul in care sufera de anumite afectiuni ce necesita monitorizare.

Medicamente in sarcina: vitaminele

Totusi, sunt si cateva exceptii, ca de exemplu vitaminele. Ele sunt chiar indicate in sarcina, in special in prima perioada. La acel moment, ajuta gravida sa se adapteze la noul statut, iar pe fat sa se dezvolte armonios. De retinut este faptul ca nu pot fi luate orice tip de vitamine, in orice concentratie. Ele trebuie sa fie special concepute pentru sarcina. De asemenea, uita-te cu atentie astfel incat sa contina si acid folic. Substanta face parte din familia vitaminelor de tip B.

Atentie! Aportul suplimentar de acid folic este extrem de important in prima perioada a sarcinii. El previne formarea defectelor de tub neural la fat.

In cazul gravidelor cu diferite afectiuni existente inainte de a ramane insarcinate, este de dorit o monitorizare de catre medicul curant. El va stabili reducerea dozelor sau inlocuirea substantelor din tratamentul urmat. Nu renunta sa iei medicamentele prescrise pentru afectiunea ta, fara a consulta mai intai medicul. Intreruperea administrarii medicamentului poate fi daunatoare atat pentru tine, cat si pentru bebelus.

Medicamente in sarcina pentru afectiuni cronice

Sunt numeroase cazurile in care viitoarea mamica sufera de diferite probleme endocrine, in special ale glandei tiroide. Pentru ele nu se poate vorbi de un risc. Medicamentele care tin boala sub control sunt sigure pentru fat. Deci, pot fi prescrise in continuare, iar copilul se va naste sanatos. La fel se intampla si in cazul pacientelor cu probleme de tensiune, care urmeaza un tratament.

Pe de alta parte, in cazul persoanelor depresive, care au luat diferite medicamente, ele nu vor mai putea continua tratamentul dupa instalarea sarcinii. Si asta deoarece ar face rau fatului. In aceeasi situatie sunt si persoanele care urmeaza tratamente pe baza de thalidomida sau hormoni estrogeni, substante interzise in sarcina.

ste recomandat sa te consulti cu medicul curant pentru a vedea exact ce poti administra pe parcursul sarcinii. Automedicatia nu este recomandata, ba chiar prezinta numeroase riscuri. Urmareste video de mai jos. Dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie iti ofera informatii esentiale pe aceasta tema.

Totodata, pentru afectiuni pasagere care apar in timpul sarcinii, precum o raceala sau o infectie, medicamentele permise sunt destul de limitate. De exemplu, in cazul unei raceli, gravida poate lua, la nevoie, paracetamol simplu.

Medicamente in sarcina: antibioticele

Cand vine vorba despre infectii insa, exista doar cateva tipuri de antibiotic care pot fi prescrise. Siguranta utilizarii antibioticelor in sarcina nu este dovedita pentru fiecare tip in parte. Totusi, in unele cazuri, beneficiile unora pot depasi riscul potential al bolii netratate, asa ca medicul poate recomanda administrarea lor, urmata de supravegherea gravidei.

De asemenea, din cauza modificarilor imunologice care se produc in timpul sarcinii, gravidele sunt predispuse la multe infectii.

De retinut este faptul ca oricare ar fi problema pe care o intampini in sarcina, trebuie sa discuti cu medicul tau curant. Nu lua nimic fara sa ii ceri parerea, pentru a evita orice fel de risc.

Paracetamolul, pentru dureri usoare pana la moderate

Concret, pentru dureri usoare pana la moderate cum ar fi dureri de cap, dureri de dinti, dureri musculare sau febra aparute in timpul sarcinii poti utiliza paracetamol.

Medicii recomanda ca in sarcina sa eviti medicamentele pe baza de aspirina, ibuprofen si diclofenac. Si asta mai ales dupa saptamana 30 pentru ca astfel de substante pot dauna copilului.

Medicamente pentru alergii

In caz de alergii si simptome precum nas infundat, stranut, mancarime la nivelul nasului, a ochilor, a urechilor sau gatulului si ochi iritati si inlacrimati, cel mai bine ar fi sa eviti factorii favorizanti. Printre ei se pot numara polenul, praful din casa sau parul de animale. Studiile arata ca antihistaminice sedative precum clorfeniramina, ciproheptadina, dexclorfeniramina, doxilamina, feniramina si prometazina pot fi utilizate in dozele recomandate, in orice stadiu al sarcinii.

Picaturi de ochi ce pot fi folosite in sarcina

Pentru afectiuni ale ochilor, poti utiliza in sarcina picaturi care contin substante active precum:

  • azelastina;
  • ketotifen;
  • levocabastina;
  • olopatadina.

In cazul in care apelezi la picaturi de ochi in sarcina, asigura-te ca le indepartezi pe cele curse in exces. Si asta pentru a minimiza absorbtia lor.

Spray-uri de nas

In ceea ce priveste folosirea spray-urilor pentru nas, sunt sigure a fi folosite in timpul sarcinii cele cu corticosteroizi, care contin beclometazona si budesonida. Spray-urile nazale decongestionante pot fi utilizate daca cele cu corticosteroizi si antihistaminice nu au ameliorat simptomele.

Tuse

In cazul in care te confrunti cu tuse in timpul sarcinii, pentru o cea uscata, poti folosi un sirop pe baza de
folcodina sau dextrometorfanul, care sunt considerate sigure in timpul sarcinii.

Pentru o tuse productiva, poti apela la un expectorant ca guaifenesina sau un mucolitic precum bromhexina, care sa fie utilizat in doza recomandata.

Durere de gat

Daca te confrunti cu durere de gat in timpul sarcinii, poti apela la pastile care contin anestezic local si
agenti antibacterieni. Evita insa utilizarea excesiva, deoarece poate provoca reactii adverse nedorite
precum diareea.

In schimb, poti apela mai mult la remedii care sa amelioreze durerea, precum gargara cu apa sarata sau lamaie cu miere. Evita produsele care contin iod. Si asta deoarece pot afecta functia tiroidiana atat pe a ta, cat si pe a copilului.

Herpes bucal

De obicei, unele produse recomandate pentru herpes bucal contin benzidamina. Substanta nu trebuie utilizata decat cu exceptia cazului in care este recomandata de medic. In aceste conditii, fa tot ce poti pentru a preveni aparitia herpesului bucal. Iata ce ai putea sa faci:

  • foloseste balsam de buze cu SPF 15+;
  • evita stresul;
  • evita expunerea excesiva la soare si vant;
  • evita ranirea buzelor sau a pielii;
  • evita alimentele sau bauturile care pot declansa un focar.

Tratamentul recomandat pentru herpes bucal este gheata aplicata pe zona afectata precum si folosirea unui balsam de buze pentru a mentine zona umeda.

medicamente interzise la gravide

De asemenea, crema cu aciclovir este considerata sigura de utilizat in toate etapele sarcinii si poate fi aplicata pe zona afectata.

Constipatie

Pentru a evita constipatia, este intotdeauna bine sa incerci sa consumi mai multe alimente bogate in fibre, precum fructe, legume sau cereale si sa consumi mai multa apa. Daca totusi ai nevoie de un laxativ, medicul te poate sfatui referitor la cel mai bun produs. Indiferent ce laxativ iti va recomanda, evita utilizarea prelungita a lui. Si asta deoarece poate avea efecte adverse. De exemplu, administrarea lor ar putea duce la un intestin lenes.

Daca esti insarcinata si te confrunti cu orice fel de problema medicala, poti apela la specialistii Ana Medical Center. Programeaza-te chiar acum la 0733 550 055. Medicii nostri iti stau la dispozitie si te pot ajuta astfel incat tu si bebelusul sa ramaneti sanatosi.

surse: ncbi.nlm.nih.gov; thewomens.org.au

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole