Pentru parinti, situatiile de urgenta sunt atunci cand copilul stranuta sau tuseste. Parintii au tendinta sa se sperie usor cand vine vorba de sanatatea celui mic. Inainte sa mergi la camera de garda, asigura-te ca este cu adevarat necesar. Sigur, nu trebuie sa ajungem in cealalta extrema, cand apelam tarziu la servicii de urgenta. Dr. Ioana Panait, medic specialist pediatru, ne descrie cateva situatii de urgenta.
Sistemul imunitar al unui copil nu este la fel de puternic ca cel al unui adult. Din acest motiv, probabilitatea de imbolnavire este mult mai mare. O banala raceala ii poate face pe parinti sa ajunga cu copilul la urgenta. Cand simptomele persista sau se inrautatesc, un control de specialitate este indicat.
Situatii de urgenta: cum ne dam seama
Semnele pe care parintii trebuie sa le urmareasca si care pot fi situatii de urgenta sunt:
- Insuficienta respiratorie. Copilul respira cu dificultate, iar plamanii sai nu primesc suficient oxigen. Sufocarea (apare cand copilul s-a inecat cu ceva), crizele de astm, pneumonia sau diverse infectii sunt cele mai frecvente cauze care duc la insuficienta respiratorie. Parintii trebuie sa urmeasca cateva semne pana decid ca este o urgenta. Frecventa respiratorie este mai crescuta de 50 de respiratii pe minut si tusea este frecventa (in accese, foarte deasa – din 5 in 5 minute). In cazul in care copilului i se invinetesc buzele si pielea din jurul gurii, acesta trebuie dus la spital.
- Sindromul de deshidratare acuta. Varsaturile si diareea sunt situatii de urgenta, deoarece copiii mici se pot deshidrata foarte repede. Ochii infundati in orbite, pielea si mucoasele uscate sunt semne pentru deshidratarea acuta. Insotite de o cantitate redusa de urina, acestea sunt semnele unei vizite la medicul specialist.
- Cazaturile/ traumatismele. Cand sunt mici, copiii cad si se lovesc destul de des. O cazatura de la inaltime poate provoca leziuni la cap, la nivelul coloanei vertebrale sau la nivelul organelor interne. Daca s-a lovit la cap, e important sa vorbiti cu el si sa va asigurati ca raspunde corect la intrebari simple. In situatii de urgenta, atunci cand varsa de mai multe ori sau isi pierde cunostinta, mergeti cu el la medic.
- Taieturi/ sangerari. Taieturile superficiale sau zgarieturile unde exista sangerari minore nu reprezinta o amenintare. Se curata local zona si se aplica un pansament steril. O urgenta este in momentul in care sangerarea nu poate fi oprita acasa.
- Intoxicatiile. Voluntar sau involutar, copiii pot inghiti substante periculoase (produse de curatare sau medicatia adultilor). Cand copilul este in stare de inconstienta, este ametit, confuz sau somnolent sunt semne ale unei situatii de urgenta.
Alte situatii de urgenta
Eruptia tegumentara asociata cu edeme la nivelul buzelor, ochilor, articulatiilor pot fi cauzele unei urticarii acute. Aceste simptome pot produce edem glotic si necesita un consult urgent de specialitate.
Tendinta parintilor este de a da fuga la camera de garda pentru orice schimbare in comportamentul copilului. Febra constituie cel mai frecvent motiv. Situatii de urgenta sunt doar atunci cand febra nu poate fi controlata la domiciliu. Daca medicamentele antitermice administrate in doze corecte nu dau rezultate, atunci va puteti prezenta la camera de garda.