Infertilitatea afecteaza 1 din 6 cupluri. Un semn de intrebare trebuie pus atunci cand dupa 1 an de incercari, nu ai obtinut rezultatul dorit. Perioada de viata sexuala activa cu scopul de a obtine o sarcina se scurteaza la sase luni atunci cand femeia are peste 35 de ani. Daca simti ca ai o problema in acest sens, ar fi bine sa te adresezi unui medic specialist in infertilitate si sa incepi sa faci analize de infertilitate.
Multe dintre cauzele infertilitatii au ramas nedescoperite in timp. Totusi, in prezent, ai la dispozitie mai multe teste si analize prin care poti pune un diagnostic. Daca sarcina nu poate fi obtinuta pe cale naturala, posibilitatea de a apela la tehnici de reproducere umana asistata este mult mai mare.
Consultatia inainte de analize de infertilitate
In cazul unei probleme de infertilitate, o consultatie de cuplu poate scurta timpul de diagnosticare. Cunoscand istoricul medical al ambilor parteneri, va fi mai usor sa identificam cauza. Facem o serie de analize pentru fiecare. Barbatii sunt mai reticenti din fire, insa o spermograma nu este deloc complicat de facut. Pentru partenera incepem cu un cateva analize uzuale si un pachet de analize de infertilitate. Verificam rezerva ovariana, nivelul hormonului antimullerian (AMH).
Analize de infertilitate, ce rol au hormonii si cum influenteaza
Pachetul hormonal care ar trebui inclus in analizele de infertilitate este reprezentat de FSH, LH, PROLACTINA, ESTRADIOL, TSH, AMH, ANTITIROGLOBULINA, ATPO.
Fiecare dintre ei are un rol esential in a depista daca exista o problema de fertilitate sau daca este vorba despre alte boli care o pot afecta. Bolile glandei tiroide fac parte din afectiunile care pot influenta in mod direct fertilitatea feminina.
FSH (foliculostimulant) si LH (luteinizant) sunt hormoni gonadotropi. La barbati, hormonul FSH stimuleaza spermatogeneza, iar la femei, stimuleaza cresterea foliculilor ovarieni.
Prolactina este hormonul secretat de glanda hipofiza si este responsabil de declansarea si mentinerea lactatiei. Hiperprolactinemia este considerata una din cele mai frecvente cauze ale infertilitatii.
Estradiolul este produs in ovar, dar in cantitati mici se formeaza si in testicule. Alaturi de progesteron, estradiolul controleaza cele mai importante procese reproductive feminine.
TSH, Anti-tiroglobulina si ATPO sunt hormoni specifici afectiunilor glandei tiroide. Bolile glandei tiroide sunt strans legate de problemele de fertilitate. Menstruatia poate fi dereglata, iar ovulatia nu va mai fi in parametrii normali. In cazul unei tiroide in sarcina, un nivel crescut de hormoni poate duce la avort spontan.
Hormonul anti-mullerian (AMH) este cel care indica cu precizie sansele unei femei de a ramane insarcinata. Ajuta la estimarea rezervei ovariane si poate prezice aparitia menopauzei.
Dupa rezultatele analizelor vom stii care sunt sansele de a obtine sarcina, sau daca se poate obtine pe cale naturala. Uneori, rezerva ovariana este atat de scazuta, incat nu putem obtine rezultate nici cu ajutorul fertilizarii in vitro. Singura solutie in acest caz este FIV cu ovocite donate. Oricare ar fi cauza infertilitatii, le incurajez pe pacientele mele sa nu renunte si sa aleaga solutia potrivita lor.
dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie.
Infertilitatea este considerata o boala si trebuie tratata ca atare. Nu trebuie sa iti fie rusine sa ceri ajutor atunci cand ai nevoie. Datorita evolutiei tehnologiei in medicina, acum exista o solutie pentru problemele de fertilitate si poti deveni mamica, asa cum ai visat mereu!
Sursa foto: fertility-treatment-blog.com; avawomen.com
[…] fara rezultat, e momentul ca acel cuplu sa vina la o consultatie de infertilitate. Exista un set de analize, ambii parteneri sunt testati, tocmai pentru a vedea care este problema și cum putem sa o […]