Analize inainte de sarcina: ce ai de facut ca sa reduci riscul si pericolele

analize inainte de sarcina

Daca planifici sa ramai insarcinata in urmatoarea perioada si deja iti imaginezi cum va arata viata ta cand vei fi mama, pentru ca totul sa decurga asa cum iti doresti, va trebui sa te pregatesti inca din faza de preconceptie. Medicii recomanda ca atat tu, cat si partenerul tau, sa urmati in aceasta etapa o serie de investigatii. Rolul lor este de a reduce riscurile unei sarcini cu complicatii si sa asigurare un cadru medical propice aparitiei si dezvoltarii normale a bebelusului. Iata care sunt aceste analize inainte de sarcina si care sunt pericolele la care iti expui viitoarea sarcina in cazul in care alegi sa nu le faci.

De retinut este ca toate investigatiile despre care vom vorbi in continuarea acestui articol pot fi facute si dupa confirmarea sarcinii, daca aceasta a fost una neplanificata. Pentru a reduce insa cat mai mult riscurile, ar fi bine sa te prezinti la medic si sa le faci inca din faza de preconceptie.

Acum este momentul in care poti descoperi unele afectiuni incompatibile cu sarcina sau pe care le poti trata inainte de a ramane insarcinata. De exemplu, o pacienta depistata cu o hepatita B va urmari atent evolutia fatului, fara sa fie nevoita sa renunte la sarcina. In schimb, pozitivarea statusului imun pentru rubeola, de exemplu, atrage dupa sine necesitatea intreruperii sarcinii. Si asta deoarece rubeola este o boala infecto-contagioasa care provoaca fatului malformatii.

Analize inainte de sarcina: boli grave depistate la urocultura si sumar de urina

Primul pas in demararea investigatiilor recomandate in preconceptie sunt:

  • analizele de sange;
  • sumarul de urina;
  • urocultura.

    Daca esti in cautarea unui medic cu experienta, te poti adresa clinicii Ana Medical Center, din Ploiesti. Dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie, este unul dintre ei. O poti urmari in video-ul urmator, vorbind despre importanta analizelor inainte de sarcina.

    Analizele de sange privesc statusul general al sanatatii femeii, dar si statusul hormonal. Si asta in timp ce analizele de urina si urocultura constau intr-un examen de laborator si bacteriologic al probei. Desi par analize banale, sunt extrem de importante. Ulterior, in sarcina, le vei repeta de mai multe ori.

    Pe langa semnalarea existentei unei infectii urinare, prin urocultura, cu ajutorul sumarului de urina pot fi depistate boli grave precum diabetul sau afectiuni ale rinichilor. Diabetul poate fi semnalat atunci cand nivelul glucozei din urina este unul crescut. De asemenea, un nivel ridicat de proteine in urina ar putea insemna existenta unei boli renale.

    Analize inainte de sarcina: pericolulul infectiilor urinare

    Netratate la timp, infectiile urnare pot fi un pericol pentru sarcina, de aceea se impune verificarea de rutina atat in faza de preconceptie, cat si periodic, in timpul sarcinii.

    Tot inainte de a ramane insarcinata, se recomanda si efectuarea unui examen bacteriologic din culturile secretiilor vaginale, dar si efectuarea unui test Babes-Papanicolau. Despre importanta acestui screening poti afla mai multe din articolul Testul Babes-Papanicolau, un must pentru orice femeie | Cat de des trebuie sa il faci.

    De obicei, recoltarea se face in cabinetul medicului ginecolog. De aceea, este bine sa ai un medic curant inca din perioada preconceptiei. El te va indruma pas cu pas si iti va face recomandarile necesare astfel incat sa concepi si sa nasti un copil sanatos.

    ce analize trebuie sa fac inainte de sarcina

    Pe langa specialistii sai, clinica are si avantajul ca dispune de un ecograf performant. Acesta te va ajuta atat in consultul necesar in preconceptie, cat si ulterior, pentru monitorizarea sarcinii. Pentru programari, poti suna 0733 550 055. Ulterior, pe parcursul sarcinii, vei avea de facut si alte investigatii, despre care poti afla mai multe din articolul Investigatii si analize obligatorii in sarcina – ce trebuie sa faci urgent.

    Tot in faza de preconceptie, medicul recomanda si verificarea statusului imun pentru o serie de boli care sunt cuprinse in profilul Torch. Concret, acesta este o analiza de sange prin care se verifica existenta anticorpilor pentru:

    • toxoplasma gondii;
    • virusul rubeolei;
    • virusul rubeolei;
    • citomegalovirus;
    • virus herpes simplex (HSV1, HSV2).

    Vaccinarea impotriva rubeolei si a varicelei

    In cazul in care nu ai anticorpi pentru rubeola si varicela, poti alege sa te vaccinezi inainte sa ramai insarcinata. In ceea ce priveste toxoplasma si citomegalovirusul, la fel ca si rubeola, si acestea sunt boli infectocontagioase care pot provoca malformatii serioase viitorului bebelus, si pentru care, din nefericire, nu exista un vaccin.

    Pe langa profilul Torch, tot in faza de preconceptie, medicul iti va recomanda atat tie, cat si partenerului, o serie de analize ce investigheaza serologic urmatoarele:

    • hepatita B;
    • hepatita C;
    • HIV
    • sifilisul (cu ajutorul analizei VDRL).

    Analize inainte de sarcina: grupa si Rh-ul

    O analiza extrem de necesara inainte de conceptie este si cea care arata grupa de sange si Rh-ul. In cazul in care Rh-ul tau si al partenerului sunt diferite, exista riscul aparitiei incompatibilitatii de Rh intre tine si viitorul tau copil, daca bebelusul mosteneste Rh de la tata.

    Astfel, daca te afli la prima sarcina, respectiv nu ai mai nascut si nici nu ai avut vreun avort in antecedente, este necesar sa ti se urmareasca nivelul de anticorpi in sarcina. Acest lucru se impune doar in cazul in care ai un Rh negativ, iar partenerul tau, respectiv viitorul tata, are un Rh pozitiv. Si asta deoarece ai putea avea incompatibilitate de Rh cu bebelusul tau. In astfel de cazuri, exista risc de sangerari, avort spontan sau alte afectiuni ale bebelusului. De aceea, cunoasterea grupei si a Rh-ului tale si ale partenerului sunt necesare in faza de preconceptie.

    analize inainte de sarcina pentru ea si pentru el

    Pentru o imagine mai clara, iata toate analizele recomandate inainte de sarcina. In cazul in care nu sunt facute in preconceptie, medicul le va prescrie in primul trimestru al sarcinii.

    • HLG: este un test de screening de baza pentru boli hematologice;
    • feritina, coagulograma, D-dimeri, Hb A1c, grupa de sange si RH;
    • glicemie, uree, creatinina, TGO, TGP;
    • Ag HBs, Ac HCV, HIV, VDRL;
    • profilul TORCH;
    • parvovirus B19 IgG+IgM, listeria, TSH, FT4, T3;
    • sumar de urina, urocultura;
    • Test Babes Papanicolau;
    • examen microbiologic secretie vaginala, cultura secretie col uterin;
    • examen Chlamydia endocervix, mycoplasma, ureaplasma.

    Indiferent in ce etapa te afli, respectiv in preconceptie sau sarcina timpurie, programeaza-te cat mai repede pentru a-ti face analizele. Si asta pentru a avea o sarcina cu cat mai putine griji. Poti suna la 0733 550 055, pentru o recoltare la Ana Medical Center, sau la orice alt laborator de incredere.

    0 0 votes
    Article Rating
    Subscribe
    Notify of
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Ultimele articole