Analize la inceput de sarcina: asigura-i bebelusului cele mai bune conditii pentru dezvoltare

analize la inceput de sarcina

Inceputul unei sarcini este o perioada incarcata de emotie, dar si de responsabilitate. Pe langa grija fata de sanatatea proprie, trebuie sa te asiguri ca bebelusul are cele mai bune conditii pentru a se dezvolta. Cum poti sa faci acest lucru? Cu ajutorul unor analize la inceput de sarcina, care sunt esentiale. Iata care sunt analizele pricipale pe care trebuie sa faci in aceasta perioada si ce riscuri poti preveni cu ajutorul lor.

Confirmarea sarcinii: cand trebuie sa mergi la medic dupa ce ai un test pozitiv

Daca este vorba despre o sarcina neplanificata, cel mai probabil vei merge la medic pentru a depista cauza amenoreei. Acesta este termenul medical folosit pentru lipsa menstruatiei. In cele mai multe cazuri, acesta ar putea fi momentul in care afli ca esti insarcinata.

ce analize trebuie sa faci la inceput de sarcina

In schimb, daca ai planificat sarcina, cel mai probabil ca ai asteptat cu nerabdare ca aceasta sa apara. Cu siguranta ca ai facut deja mai multe teste de sarcina. Daca acestea sunt pozitive, felicitari! Este timpul sa cauti un medic pentru confirmarea sarcinii, un prim pas extrem de important. Te asiguri astfel ca sarcina ta este pozitionata corect. Excluzi posibilitatea ca sarcina sa fie una extrauterina, situatie care ti-ar pune viata in pericol. Afla mai multe despre acest tip de sarcina din articolul Tot ce trebuie sa stii despre sarcina extrauterina: ce o provoaca, cum este tratata si cum ramai din nou insarcinata.

In ceea ce priveste momentul in care sa te programezi la medic pentru confirmarea sarcinii, specialistii Ana Medical Center recomanda sa mai astepti o saptamana dupa testul pozitiv. Si asta pentru ca sarcina sa fie suficient de dezvoltata incat sa fie vizibila la ecograf, respectiv la ecografia transvaginala.

Pentru ca stim ca urmeaza o perioada in care cheltuielile tale vor creste, clinica noastra vine in sprijinul viitoarelor mamici, cu tarife avantajoase pentru confirmarea sarcinii. Le poti consulta aici, iar o programare poti face sunand la 0733 550 055. In acelasi timp, la noi, gasesti un ecograf performant, care poate face vizibila o sarcina in stadiul incipient.

Analize la inceput de sarcina: beta hCG

Pana la momentul primei ecografii, cea de confirmare, daca esti nerabdatoare sa afli mai multe despre evolutia sarcinii, poti face o analiza de sange. Este vorba despre beta hCG. Si pe aceasta o poti face la noi, tot cu scopul de a confirma sarcina. Tariful pentru betahCG il poti consulta aici.

Efectuarea analizei beta hCG este un pas important. Si asta pentru ca evolutia sarcinii este data de evolutia in dinamica a beta hCG-ului. Indicatorul are o caracteristica principala: in primele zece saptamani de sarcina isi dubleaza valoarea la 48 de ore.

Video nou

Analiza beta hCG este cu atat mai importanta cu cat sarcina a fost obtinuta prin fertilizare in vitro. Daca si tu te afli in aceasta situatie, vei face prima data analiza beta hCG la 14 zile dupa embriotransfer. Pentru o sarcina unica in evolutie, valoarea beta hCG-ului va fi de aproximativ 100. Ulterior, poti face si confirmarea ecografica, la 7 zile de la acest moment. In momentul efectuarii ecografiei, respectiv cand sarcina este vizibila la ecograf, nivelul beta hCG va fi in jur de 1.500 unitati.

Daca ajungi mai devreme la ecograf, in jurul perioadei de 5 saptamani de sarcina, la ecograf va fi vizibil doar sacul gestational. Ulterior, in dinamica, vei putea vedea aparitia veziculei viteline si a embrionului cu activitate cardiaca.

Cele mai importante analize la inceput de sarcina

Cele mai importante analize la inceput de sarcina, in etapa confirmarii, sunt analizele bacteriologice din secretia vaginala. Si asta pentu ca exista anumite infectii care ar putea sa determine oprirea sarcinii in evolutie, respectiv producerea unui avort spontan.

Despre cauzele care pot duce la acest risc in sarcina, afla mai multe din videoul urmator. Explicatiile sunt oferite de dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie. Pe dr. Nica o gasesti la Ana Medical Center, in Ploiesti, unde poti face o programare sunand la 0733 550 055.

Analize la inceput de sarcina: profilul TORCH

Pentru a evita riscurile cauzate de infectii, precum avortul sau anomaliile pe care le-ar putea produce fatului, se recomanda efectuare analizelor cuprinse in profilul TORCH. Cu ajutorul lor, se verifica existenta anticorpilor pentru:

  • Toxoplasma gondii;
  • Virusul rubeolei;
  • Virusul rujeolei;
  • Citomegalovirus;
  • Virus herpes simplex (HSV1, HSV2).

Unele dintre infectii sunt incompatibile cu sarcina. De exemplu, o infectie cu rubeola impune avortul terapeutic.

Pe de alta parte, din fericire, anumite infectii pot fi tratate, cum este cazul infectiei cu parazitul din grupa Toxoplasma. In cazul prezentei acestuia, medicul ginecolog va cere un consult interdisciplinar, respectiv te va trimite la un medic specialist in boli infectioase. Medicul infectionist va stabili si ii va expune pacientei riscurile asociate infectiei pe care o are. Aceasta ar putea fi tratata cu antibiotic.

Analize la inceput de sarcina: Rh-ul si grupa de sange

Pe langa analizele necesare pentru depistarea unor infectii, tot acum, medicul iti prescrie si efectuarea analizei pentru aflarea grupei de sange si a Rh-ul. In cazul in care tu si partenerul aveti Rh-uri diferite, exista riscul unei sarcini cu Rh negativ. Aceasta prezinta o serie de riscuri si necesita tratament. Afla mai multe despre ea din articolul Sarcina cu Rh negativ- ce ai de facut pentru binele bebelusului.

consult pentru confirmare sarcina

Toate analizele prescrise la inceputul sarcinii sunt importante, ele fiind incluse in Protocolul de sarcina elaborat de Ministerul Sanatatii. De precizat este faptul ca cu cat sunt facute mai devreme, cu atat este mai bine, putand fi luate masuri in faza incipienta a sarcinii.

Morfologia de trimestrul I

Ulterior, pe masura ce sarcina evolueaza, intre saptamana 11 si 13,6, va trebui sa faci prima ecografie morfologica de sarcina. Cu o importanta deosebita pentru fat, ea se adreseaza tuturor gravidelor, indiferent de numarul de sarcini anterioare. Medicii Ana Medical Center fac aceasta precizare deoarece exista paciente care intreaba daca mai au nevoie de aceasta investigatie, in conditiile in care au deja unul sau mai multi copii sanatosi. Intrebarea astfel aparuta este “mai facem si de data aceasta morfologia?”, iar raspuns cert al medicilor este “bineinteles”.

Confirmare ecografica a sarcinii

Morfologia de trimestrul I stabileste starea de sanatate a embrionului si formarea caracteristica primului trimestru. Mai multe despre aceasta investigatie poti afla din articolul Morfologia fetala de trimestru I, primul pas in depistarea problemelor ce pot pune in pericol viata fatului.

Analize la inceput de sarcina: Dublu Test

Ecografia de prim-trimestru este corelata cu o analiza specifica acestei perioade. Este vorba de o analiza de sange pentru Dublu Test. Ea calculeaza riscul ca bebelusul sa aiba Sindrom Down. Rezultatul de la Dublu Test este verificat apoi ecografic. Concret, medicul cauta caracteristicile fizice ale unui fat cu Sindrom Down, realizand anumite masuratori. Afla mai multe despre aceasta investigatie din articolul Teama de malformatii la bebelus: de la Dublu Test, la amniocenteza.

Retine ca toate analizele si investigatiile recomandate in sarcina de catre medicii cu experienta ai Ana Medical Center sunt suprinse in protocoalele nationale si internationale. Medicii nostri bifeaza toti pasii cuprinsi in protocoalele respective, personalizand investigatiile si eventual, tratamentul necesar.

Daca si tu te afli in perioada de inceput a sarcinii si cauti un medic empatic si cu experienta, care sa te insoteasca pe parcursul celor 9 luni, apeleaza cu incredere la echipa noastra, pe care o poti vedea aici. Programeaza-te la 0733 550 055 si vino sa cunosti medicul ales.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments