Bolile copilariei. Cand trebuie sa ne ingrijoram.

Pentru parinti, orice boala a copilului, oricat ar fi de banala, poate crea spaima si ingrijorare. Fie ca vorbim de o raceala, o urticarie, o febra usoara, un nas care curge, o mica iritatie sau alergie, parintii se tem deseori sa nu fie ceva mai grav decat s-ar observa la prima vedere. Daca vorbim despre bolile copilariei, ingrijorarea creste exponential. Cat de periculoase sunt, de fapt, bolile copilariei, aflam de la dr. Ioana Panait, medic pediatru la Ana Medical Center.

VARICELA este cea mai comuna dintre bolile copilariei.  Totusi, rareori se intampla ca aceasta boala sa afecteze serios sanatatea copilului. Varicela, numita popular si varsat de vant, se transmite pe cale aeriana, salivara sau prin secretii nazo-faringiene si este extrem de contagioasa. Totusi, contractata pana la varsta adulta, boala nu vine, de obicei, cu complicatii mari. Initial, se manifesta prin stare de somnolenta, lipsa poftei de mancare si febra usoara, dupa care apare si o eruptie cutanata, la 2-3 zile. La inceput, bubitele arata ca piscaturile de tantar, dupa care se vor transforma in vezicule cu lichid. Apar in 2-3 valuri, pe parcursul a circa doua saptamani, explica dr. Ioana Panait, medic pediatru. Chiar daca senzatia de mancarime e neplacuta, este foarte important ca micutii sa nu se scarpine si sa nu-si rupa bubitele, pentru ca pot ramane cu semne. In plus, exista riscul sa se infecteze. Pentru a se evita astfel de situatii, e bine sa se foloseasca o solutie mentolata pe eruptiile de pe piele, pentru a inlatura senzatia de mancarime. In rest, se recomanda odihna si izolarea, nefiind necesar vreun tratament special pentru aceasta boala, ci doar medicatie pentru scaderea febrei, daca este cazul, insa nimic pe baza de aspirina, adauga dr. Ioana Panait, medic pediatru.

RUJEOLA, in schimb, sau pojarul, cum i se mai spune, poate veni cu mai multe complicatii decat varicela, desi sunt destul de asemanatoare si se transmit la fel. Aceasta boala este deosebit de periculoasa, in special in randul bebelusilor care nu au fost vaccinati. In cazul pojarului, perioada de incubatie a virusului poate ajunge pana la 14 zile. Debutul bolii inseamna cresterea temperaturii pana la 39-40 de grade, dupa care apare o eruptie la nivelul cavitatii bucale. Ulterior, bubitele apar si pe restul corpului, dar sunt mai mici decat cele de la varicela si nu au neaparat lichid in ele. Riscurile cele mai mari tin de febra mare, care nu scade usor, si de carenta de vitamina A, care poate crea disfunctii de vedere. In cazul bebelusilor nevaccinati, se poate ajunge chiar la deces, completeaza dr. Ioana Panait, medic pediatru.

Dintre bolile copilariei, foarte periculos este si OREIONUL, in special pentru baieti. Poate lasa sechele importante, cu urmari deloc de neglijat, printre care si sterilitate. Oreionul apare in urma contactului cu virusul urlian, ce se transmite pe cale aeriana sau in urma contactului cu obiecte de uz contaminate cu acest virus. Odata ajuns in mucoasa nazofaringiana, acest virus patrunde in sange si atinge glandele salivare, in care se multiplica, acesta fiind motivul pentru care se umfla gatul. Apoi urmeaza viremia secundara, in care are loc difuzarea in sistemul nervos central si in alte tesuturi glandulare. Boala este mai frecventa in randul copiilor de 5-15 ani. Sugarii care fac oreion reprezinta cazuri extrem de rare, dar adolescentii sau tinerii neimunizati nu sunt feriti de aceasta boala, mai spune dr. Ioana Panait.

La pubertate, oreionul poate veni si cu dureri abdominale serioase, pe langa starile obisnuite de febra, care apar odata cu boala. La baieti, atunci cand boala survine dupa 14-15 ani, apare si inflamarea unuia dintre testicule, precum si sensibilitate locala, greata, varsaturi si disconfort abdominal, timp de aproximativ o saptamana. Uneori, pot fi afectate ambele testicule, ceea ce poate duce la atrofie testiculara, afectiune ce reduce sau chiar inceteaza productia de spermatozoizi. In cazul fetelor, e posibila o inflamatie a ovarelor, ce se manifesta prin dureri in zona abdomenului inferior. Mai rar, se poate ca oreionul sa evolueze in meningita seroasa sau encefalita, sau sa afecteze nervul auditiv. Nu sunt excluse nici pancreatitele, care se asociaza cu diabetul zaharat juvenil, insa vorbim de cazuri destul de izolate.

Pentru a evita orice fel de complicatie in cazul bolilor infectioase ale copilariei, medicii recomanda repaos, izolare si cat mai multa odihna. Totusi, atunci cand febra nu scade sau boala nu da semne ca pleaca, e cazul sa apelati la un medic, care sa se asigure ca nu apar complicatii.

sursa: romedic.ro

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole