Durerea de cap, de la disconfort inofensiv, la semn de AVC si tumoare: cand sa te ingrijorezi

cauze durerea de cap

Durerea de cap apare destul de frecvent. De cele mai multe ori, ea este inofensiva. Fie ca este cauzata de oboseala, stres, alimentatie sau depresie, migrenele pun rareori sanatatea in pericol. De obicei, se manifesta pe perioade scurte de timp. Sunt insa si cazuri in care durerile de cap intense pot ascunde tumori sau pot anunta producerea unui accident vascular cerebral. Poti afla din continuarea acestui articol cum sa iti dai seama cand o durere de cap este inofensiva si cand ar trebui sa mergi la medic, pentru a preveni situatiile riscante.

O durere de cap poate aparea, de exemplu, ca urmare a unor activitati fizice intense sau epuizante. Si asta deoarece ele duc la inflamarea vaselor de sange din cap, gat si scalp si intensifica tensiunea. Totodata, o pozitie incorecta a corpului la birou sau deshidratarea pot provoca cefalee. Acest tip de dureri nu pun sanatatea in pericol si trec, destul de repede. Poti astepta sa treaca de la sine sau, daca sunt intense, poti apela la un analgezic.

Atat timp cat nu simti presiune craniana si nu ai tulburari de vedere sau pierderi de echilibru, nu ar trebui sa te ingrijorezi in legatura cu durerea de cap resimtita.

Simptomele care necesita vizita la medic

Totusi, programeaza-te la medic daca cefaleea ta se prelungeste neobisnuit de mult si apar stari de:

  • somnolenta;
  • convulsii;
  • pierderi de cunostinta;
  • slabiciune musculara.

La Ana Medical Center, poti beneficia de o consultatie realizata de un medic cu experienta, in cadrul departamentului de neurochirurgie. Programeaza-te chiar acum la 0733 550 055, daca durerea ta de cap iti afecteaza viata de zi cu zi sau crezi ca ar putea fi simptom al unei afectiuni medicale grave. Este posibil sa ai nevoie de un control amanuntit. Si asta pentru a exclude cauze ingrijoratoare, ca de exemplu, o eventuala tumora cerebrala sau o hemoragie cerebrala.

Uneori, durerea de cap poate fi insotita si de durere de spate. Poti afla mai multe despre cauze si afectiunile pe care le semnaleaza din videoul urmator, explicatiile fiind oferite de Dr. Valentin Munteanu, medic primar neurochirurgie, specialist cu experienta vasta.

Durerea de cap: cele mai frecvente tipuri

Odata ce stii care este tipul de durere de care suferi, medicul iti poate prescrie tratamentul care sa te ajute sa o previi. Diagnosticul este cu atat mai important cu cat exista peste 150 de tipuri de dureri de cap. Cele mai comune includ:

  • dureri de cap tensionale;
  • migrene;
  • cefalee grupata;
  • dureri de cap cronice zilnice;
  • dureri de cap cauzate de sinuzita;
  • dureri de cap cauzate post-traumatic;
  • dureri de cap cauzate de hormoni.

Dureri de cap tensionale

Cefaleea tensionala este cel mai frecvent tip de durere de cap in randul adultilor si adolescentilor. Ea provoaca durere usoara pana la moderata si revine la un anumit interval de timp. De obicei, nu are alte simptome.

Migrene

Migrenele sunt adesea descrise ca dureri puternice. Pot dura de la 4 ore pana la 3 zile. De obicei, se produc cu o frecventa de la una pana la patru ori pe luna. Pe langa durerea de cap, poti resimti si alte simptome, precum:

  • sensibilitatea la lumina, zgomot sau mirosuri;
  • greata sau varsaturi;
  • pierderea poftei de mancare;
  • dureri de stomac sau burta.

Atunci cand un copil se confrunta cu o migrena, el poate devenii palid, poate avea ameteli si vedere incetosata, precum si febra si stomac deranjant. Daca copilul tau se plange frecvent de dureri de cap, cel mai bine ar fi sa mergi cu el la medic, pentru a preveni orice risc al unei posibile afectiuni. La Ana Medical Center, dispunem de un departament de pediatrie, cu servicii si aparatura special dedicata celor mici. Ne poti contacta chiar acum la 0733 550 055 pentru a face o programare, indiferent de problema cu care se confrunta cel mic.

Cefalee grupata

Aceste dureri de cap sunt cele mai severe. S-ar putea sa simti si arsuri intense sau durere penetranta in spatele sau in jurul unui ochi. Durerea poate fi una pulsatila si constanta.

De obicei, pe partea unde resimti durerea, pleoapa coboara, ochiul se inroseste, pupila devine mai mica, iar ochiul poate lacrima. De asemenea, nara de pe partea cu durerea curge sau se infunda. Durerile poarta numele de cefalee grupata pentru ca tind sa apara de la una pana la trei ori pe zi. Si asta timp de doua saptamani, pana la trei luni.

durerea de cap

Fiecare episod de cefalee dureaza intre 15 minute si 3 ore. De asemenea, intensitatea este atat de puternica incat te pot trezi daca se manifesta in timp ce dormi. Astfel de durere de cap poate tine luni sau ani de zile pana sa dispara complet. Cu toate acestea, ea poate reveni peste cativa ani. Datele arata ca barbatii sunt expusi de trei pana la patru ori mai mult la cefalee grupata, comparativ cu femeile.

Dureri de cap cronice zilnice

Acest tip de durere de cap se manifesta timp de cel putin 15 zile pe luna, pentru mai mult de trei luni. Unele pot dura cateva zeci de minute, in timp ce altele se pot intinde pentru mai mult de 4 ore.

Dureri de cap cauzate de sinuzita

In cazul unei dureri de cap provocate de sinuzita, resimti o durere profunda si constanta in pometi, frunte sau pe partea de sus a nasului. Aceasta durere de cap apare atunci cand sinusurile se inflameaza. De obicei, apare impreuna cu simptome precum:

  • nas care curge;
  • urechi infundate;
  • febra;
  • fata umflata.

Cefaleea astfel cauzata provine dintr-o infectie a sinusurilor. De aceea, secretia care rezulta atunci cand sufli nasul va avea o culoare galbena sau verde. Si asta spre deosebire de lichidul limpede si apos care curge din nas atunci cand suferi de o migrena sau de o cefalee grupata.

Dureri de cap post-traumatice

De obicei, cefaleea de stres post-traumatic debuteaza la doua-trei zile dupa o leziune la cap. In caz de durere post-traumatica, vei simti:

  • o durere surda care se agraveaza din cand in cand;
  • vertij;
  • ameteli;
  • probleme de concentrare;
  • probleme de memorie;
  • oboseala;
  • iritabilitate.

Durerile de cap post-traumatice pot dura cateva luni. In cazul in care nu se amelioreaza in cateva saptamani, programeaza-te la medic.

Dureri de cap cauzate de hormoni

Durerile de cap cauzate de hormoni afecteaza femeile. Ele pot resimti durere de cap din cauza schimbarii nivelului hormonal in timpul menstruatiei, al sarcinii si al menopauzei. Despre sfarsitul perioadei reproductive la femei, poti afla mai multe din articolul Primele semne ale menopauzei: la ce sa te astepti si cum sa reactionezi corect.

De asemenea, modificarile hormonale cauzate de pilulele anticonceptionale si terapia de substitutie hormonala pot declansa dureri de cap. Cand apar cu aproximativ 2 zile inainte de menstruatie sau in primele 3 zile dupa inceperea acesteia, durerea de cap poarta numele de migrene menstruale.

Durerea de cap, ingrijoratoare in cazul persoanelor fumatoare

Daca esti fumator si te confrunti cu durere de cap care persista, nu lasa lucrurile sa treaca de la sine. Programeaza-te cat mai curand la medic.

Si asta deoarece in cazul fumatorilor, nicotina ingusteaza vasele de sange din creier. Acest efect poate conduce la dureri puternice de cap. Exista studii care au aratat ca renuntarea la fumat sau reducerea expunerii la fumul de tigara are efecte benefice asupra pacientilor. In cazul unor persoane care au procedat astfel, nu doar ca durerile de cap s-au redus sau au disparut, ci a scazut si riscul de aparitie a accidentului vascular cerebral (AVC). Un AVC se produce atunci cand un vas care furnizeaza sange la nivelul unei zone a creierului se sparge sau se blocheaza de un cheag sanguin.

Durerea de cap si alcoolul

Totodata, durerile de cap sunt frecvente si in randul persoanelor care consuma frecvent alcool. Evitarea sau reducerea cantitatii de alcool are aceleasi efecte benefice ca in cazul fumatului.

Eliminarea sau reducerea acestor doi factori, respectiv fumatul si alcoolul, este cu atat mai importanta cu cat, din pacate, accidentele vasculare cerebrale sunt din ce in ce mai dese in randul persoanelor tinere. Si asta din cauza stilului de viata haotic si stresant, care lasa urme adanci asupra starii de sanatate.

durerea de cap semn de AVC

Pe de alta parte, in ciuda acestor factori, este adevarat ca un AVC nu poate fi prevazut. Respectand insa cateva indicatii si recomandari, riscul unui accident vascular cerebral scade considerabil. Important este sa elimini excesele din viata ta, indiferent de natura lor. Acest lucru iti poate prelungi viata si chiar creste calitatea ei.

Durerea de cap si semnele unui AVC

Pe langa durerea de cap persistenta si severa, care se intinde pe mai multe zile, iata care sunt primele simptome care apar in cazul unui atac cerebral:

  • amortirea brusca a fetei, bratelor sau picioarelor, mai ales pe o parte a corpului;
  • dificultati de vorbire si intelegere;
  • ameteala;
  • tulburari de vedere;
  • pierderea echilibrului;
  • dificultati motorii.

Potrivit statisticilor, peste 15 milioane de oameni sufera accidente vasculare cerebrale in fiecare an. Dintre acestia, circa 6 milioane mor. Datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca aceasta afectiune este a doua cauza de deces la persoanele de peste 60 de ani si cea de-a cincea in randul celor cu varste intre 15 si 59 de ani. Din pacate, Romania se afla pe loc fruntas in lume in ceea ce priveste decesele cauzate de afectiunile cerebro-vasculare.

Daca si tu te confrunti cu dureri de cap ce iti afecteaza viata de zi cu zi, programeaza-te la medic. Ai putea preveni o afectiune grava sau scapa de neplacerile si disconfortul cauzate de durerile de cap periodice. La Ana Medical Center, iti punem la dispozitie un medic specialist care sa se ocupe de problema ta medicala. Programeaza-te chiar acum la 0733 550 055.

sursa: webmd.com

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
1 year ago

Buna ziua, incerc sa inteleg durearea de cap pe care o am periodic, treaba sta cam asa, ma doare capul inclusiv cu radiere spre ochii cam de 1-2ori pe luna poate chiar mai des, pana de curand luam un brufen si cam in 1 ora ma lasa, mai nou am vazut ca nu ami face fata si am luat nurofen vad ca imi merge mai bine cu el. Intrebarea mea este: sa imi fac griji de aceste dureri de cap? Mentionez ca am 35 ani.

Ana Medical Center
1 year ago
Reply to  Claudiu

Buna ziua. Va recomandam un consult de specialitate pentru a identifica motivele recurentei acestor dureri. O discutie online nu este suficienta pentru a va oferi un diagnostic. Programarile se stabilesc telefonic, ne puteti suna la 0733 550 055. Va asteptam, cu drag!

Ultimele articole