Chlamydia si Virusul Papiloma Uman (HPV) sunt doua dintre cele mai frecvente infectii care afecteaza cuplul. La nivel global, cele doua infectii afecteaza milioane de persoane. Ele pot fi asimptomatice, ceea ce le face dificil de depistat in lipsa unor controale periodice. In acelasi timp, netratate, pot avea consecinte serioase asupra sanatatii. Chlamydia este o infectie bacteriana care poate afecta atat barbatii, cat si femeile, ducand la complicatii precum infertilitatea. Pe de alta parte, HPV este un virus care poate cauza negi genitali. In unele cazuri, infectia cu HPV poate duce la dezvoltarea cancerului de col uterin si a altor tipuri de cancer. Prevenirea, controalele periodice si testarea regulata sunt esentiale pentru combaterea acestor infectii si pentru mentinerea unei vieti sexuale sanatoase. Vorbim, pe larg in continuarea acestui articol.
Infectii care afecteaza cuplul: HPV, virusul care poate provoca cancer
Infectia cu HPV este boala cu transmitere sexuala, cauzata de virusul HPV, pentru care nu exista tratament. Spre deosebire de alte infectii virale, virusul HPV are un comportament cu totul special. Si asta pentru ca 90% dintre infectiile HPV dispar de la sine, dar 10% dintre paciente raman cu virusul cantonat in organism. Acest lucru face ca, probabil, in timp, sa dezvolte anumite afectiuni.
Concret, daca esti infectat cu o tulpina de virus cu risc oncogen scazut, patologia care poate aparea in timp sunt condiloamele, prezente atat la femei, cat si la barbati. La femei, condiloamele apar in zona vaginala sau la nivelul colului uterin. La barbati, condiloamele cauzate de HPV sunt perineale.
In schimb, daca esti purtator al unei tulpini HPV cu risc oncogen inalt, in timp, ca de exemplu zece ani, poti dezvolta cancer de col uterin sau penian. Afla care sunt tulpinile care provoaca cancer din articolul Depistata cu HPV? Genotipare la costuri optime si tratament.
Infectii care afecteaza cuplul: genotiparea HPV
De asemenea, daca ai fost depistata cu HPV si vrei sa afli ce fel de tulpina a provocat infectia, poti apela la genotipare HPV. Programeaza chiar acum o genotipare HPV in Ploiesti, la Ana Medical Center, sunand la 0733 550 055 si elimina orice temere legata de viitoarele riscuri.
Genotiparea este cu atat mai importanta cu cat exista riscul ca atat femeia, cat si barbatul, sa dezvolte cancere anorectale. Si asta in conditiile in care, in zilele noastre, comportamentul sexual al cuplurilor s-a modificat foarte mult. In acest context, infectarea cu HPV poate duce la aparitia si a cancerului bucal si oro-faringian, in urma contactului sexual oral, dupa cum explica dr. Denisa Nica, medic Primar Obstetrica – Ginecologie, in videoul de mai jos.
Mai multe informatii pe teme legate de sanatate intima, dar si infertilitate, sarcina si nastere, poti obtine de pe canalul nostru de Youtube. Acceseaza-l aici.
Transmitere infectie cu HPV
Concret, specialistii atentioneaza ca transmiterea infectiei cu HPV se poate face prin:
- contact sexual vaginal;
- contact sexual anal, in cazul cuplurilor homosexuale;
- contact oral.
Desi infectia cu HPV afecteaza atat femeile cat si barbatii, dar testarea, respectiv depistarea virusului se poate realiza doar in cazul femeii. Astfel, identificarea virusului se realizeaza printr-un test specific, respectiv:
- detectia HPV per primam;
- detectia HPV per secundam.
Iata in ce consta fiecare dintre cele doua modalitati.
Daca ai facut un screening pentru Babes-Papanicolau, iar rezultatul indica modificari la nivelul celulelor cervicale, medicul iti va recomanda detectia HPV per secundam.
Depistarea HPV la barbati
La ora actuala, organismele internationale europene si americane nu au la dispozitie un test aprobat pentru detectia infectiei HPV la barbat. Desi nu exista un test aprobat, testarea pentru HPV se poate face. Aceasta este disponibila si la noi in clinica. Mai multe informatii si detalii poti afla sunand la 0733 550 055.
Desi in Romania se poate face testare pentru HPV la barbati, un test negativ nu inseamna ca virusul nu exista in corp. De aceea, acest test nu este aprobat nici de Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC) si nici de organismul de reglementare din SUA, respectiv The Food and Drug Administration.
In principiu, medicul trateaza intotdeauna pacientul care ajunge in cabinet, dar tinand cont de faptul ca riscurile determinate de infectia HPV sunt mai mari la femei decat la barbati. In schimb, detectia anomaliilor cervicale este foarte facila la ora actuala, in cazul unui simplu consult ginecologic, in cabinet. Aproximativ 90% dintre femeile care intra in cabinet pentru un consult ginecologic de rutina vor face un test Babes-Papanicolau. Despre aceasta metoda de investigatie, poti afla mai multe din articolul Testul Babes-Papanicolau, un must pentru orice femeie | Cat de des trebuie sa il faci .
Tratament HPV
Prin efectuarea testului Babes-Papanicolau sunt identificate leziunile precanceroase, care pot fi tratabile, eliminandu-se astfel riscul, pe termen lung.
In ceea ce priveste tratamentul, protocolul actual este individualizat, astfel ca fiecare medic isi formeaza propriul protocol. De precizat ca infectia virala nu are un tratament specific. Cu toate acestea, ce poti face ca sa scapi de virul, daca el persista? Exista mai multe situatii, respectiv:
- daca esti tanara, iar leziunea depistata in urma testului Babes-Papanicolau nu este foarte grava, atitudinea este una de expectativa, pentru a vedea ce se intampla;
- daca ai o leziune incipienta, ASCUS sau nu, medicul iti va prescrie un tratament foarte usor, pentru cresterea imunitatii. In acest caz, problema este imunologica: cat este mai agresiv virusul, cu atat este mai imunocompetent organismul tau. Daca ai un organism imunocompetent, care va lupta cu virusul, dupa un an de zile, el nu se va mai vedea in organism.
- daca suferi de o boala cronica, poti dezvolta o agravare a infectiei cu HPV, respectiv agravarea leziunilor displazice. Dupa un timp sau dupa o eventuala sarcina, medicul va observa evolutia nefavorabila a citologiei Babes-Papanicolau.
Vindecarea infectiei cu HPV
Specialistii atentioneaza ca exista riscul ca virusul sa reapara in organismul tau, cu o alta tulpina HPV, ca urmare a unui alt contact sexual.
Dintre pacientele cu HPV, tratate de medicii Ana Medical Center, aproximativ 70% au reusit sa scape de infectia virala si de leziuni precanceroase, de la nivelul colului. In cazuri foarte rare, a fost nevoie de interventie chirurgicala. In cea mai mare parte, eliminarea virusului si vindecarea infectiei virale s-a facut prin numai prin tratament medicamentos.
Din tratamentul medicamentos al leziunii displazice face parte si vaccinarea. In prezent, vaccinarea se realizeaza cu Gardasil 9, impotriva a 9 tulpini HPV. In urma vaccinarii, medicii au observat un efect benefic in ceea ce priveste leziunile displazice si infectia HPV. Practic, la un an de zile de la vaccinare, pacientele observa disparitia infectiei HPV si rezolvarea leziunilor cervicale.
De precizat ca, potrivit Protocolului national elaborat de Ministerul Sanatatii, vaccinarea anti-HPV se adreseaza atat baietilor, cat si fetelor, tineri, intre 9 si 16 ani. Dupa 16 ani, se poate face vaccinare pana la varsta de 26 de ani, dar si dupa varsta de 26 de ani, daca pacientii isi doresc.
Infectii care afecteaza cuplul: Chlamydia
Dupa HPV, una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala este si infectia cu Chlamydia. Spre deosebire de HPV, infectia cu Chlamydia poate fi tratata usor, cu antibiotic. De precizat ca este necesar ca tratamentul sa fie urmat in cuplu. Fiind o boala cu transmitere sexuala, amandoi partenerii sunt infectati.
Despre variantele de tratament, vorbeste, in videoul de mai jos, dr. Denisa Nica. La specialistul nostru, poti programa si tu o consultatie, sunand la 0733 550 055.
In lipsa tratamentului, infectia cu Chlamydia se cronicizeaza si poate duce la complicatii. Putini pacienti reusesc sa scape de infectia cu Chlamydia fara tratament, dar sunt cazuri exceptionale. Tratamentul poate fi realizat cu unul dintre cele doua antibiotice, cuprinse in protocoalele internationale si protocoalele din Romania. Astfel, atat tu, cat si partenerul, puteti urma un tratament cu Doxiciclina, timp de 7 zile, cu cate 2 comprimate pe zi. Pe toata durata tratamentului, nu trebuie sa aveti contact sexual.
Tratamentul pentru Chlamydia, administrat si gravidelor
O alta varianta de tratament cu antibiotic este Azitromicina. Medicamentul este un derivat de eritromicina. Azitromicina este mult mai usor de administrat: doza unica, un gram in prima zi, iar ulterior, doua comprimate, in ziua 2 si ziua 3. Tratamentul cu azitromicina este mult mai usor de suportat. Si asta pentru ca durata lui este mai scurta.
De precizat ca atat tratamentul cu Azitromicina/Azitrox, cat si cu eritromicina poate fi administrat si in cazul femeilor insarcinate, depistate cu Chlamydia.
In cazul infectiei cu Chlamydia, rata de vindecare este destul de mare, spre 95%. Si aceasta pentru ca exista si pacienti care nu-si administreaza corect tratamentul.
Daca te confrunti cu simptome care ar putea semnala o infectie sau o boala cu transmitere sexuala, nu astepta sa treaca de la sine. Programeaza-te cat mai repede la medic pentru a diagnostica si trata din timp, astfel incat sa eviti complicatiile. Echipa noastra o poti vedea aici, iar pentru programare, poti suna la 0733 550 055.