Nodul la san sau chist. Care este diferenta?

Aparitia unui nodul la san este motiv de panica pentru 40% dintre femei, care vor depista o astfel de formatiune la un moment dat in viata lor. Desi 9 din 10 noduli la san sunt necancerosi, prezenta lor trebuie evaluata de catre medic pentru a exclude diagnosticul de cancer mamar. Acelasi lucru se recomanda si in cazul chisturilor la san, cu care adesea sunt confundati nodulii.

Niciunul din simptomele de la nivelul sanului nu trebuie ignorat, indiferent cat de nesemnificativ pare. Pe de alta parte, nu e cazul sa ne speriem de orice. Spre exemplu, tumefierea si sensibilitatea de care sufera multe femei inainte de menstruatie sunt inofensive.

dr. Catalin Ignat, specialist in imagistica

Un nodul la san nu inseamna intotdeauna cancer!

Incepand cu varsta de 20 de ani, femeile sunt sfatuite sa-si examineze singure sanii, de preferat la o saptamana dupa menstruatie. In cazul in care observa schimbari, sunt necesare investigatii amanuntite.

In ceea ce priveste nodulii mamari, acestia se simt ca un tesut dur, cu margini bine definite, cauzat de inmultirea necontrolata a celulelor mamare. Uneori, pe langa noduli, zona devine rosiatica si are o textura cu aspect de „coaja de portocala”.

Prezenta unui nodul este adesea asociata cu aparitia cancerului mamar. Insa un nodul nu inseamna intotdeauna cancer! Dezechilibrele hormonale, infectiile – cum este mastita in timpul alaptarii, traumatismele, tumorile benigne – cum sunt fibroadenoamele – pot sta la baza aparitiei nodulilor la san.

Nodul la san versus chist mamar

De cele mai multe ori, nodulii la san sunt confundati de femei cu chisturile mamare. Chisturile sunt formatiuni pline cu lichid, care in proportie de 99% sunt benigne. Pana la un punct, chisturile mamare sunt normale. Ele apar frecvent la femeile aflate in perimenopauza, la cele care nu au nascut, cele care au un ciclu menstrual neregulat. Adesea, inainte de menstruatie, chisturile pot sa creasca in volum sau sa dea durere mamara, simptome care se reduc dupa ciclul menstrual.

Chisturile, in special cele mici, dispar adesea spontan. Chisturile mari pot fi indepartate prin aspiratie. In situatia in care lichidul contine sange si tesutul nu dispare complet ca urmare a aspiratiei sau recidiveaza, este necesar ca proba sa fie analizata in laborator.

Chisturile ridica probleme doar in situatia in care au o consistenta ferma, dura, sau atunci cand au dimensiuni mari.

Nodul sau chist: cand consultam medicul?

Tesutul mamar sufera transformari microscopice la aproape toate femeile incepand cu varsta de 30 de ani, conform Institutului National al Cancerului din SUA.

Semnele care avertizeaza asupra existentei unei formatiuni mamare sunt:

  • sani durerosi sau sensibili
  • aparitia unei formatiuni cu margini bine definite
  • zona ingrosata si proeminenta fata de restul tesutului mamar.
  • De asemenea, pot aparea roseata, aspect de “coaja de portocala”, modificari ale mamelonului sau scurgeri spontane, durere mamara.

Modificarile la nivelul sanului pot fi identificate in primul rand prin autoexaminarea lunara. Este indicat ca autopalparea sa fie urmata de consultul medical. Investigatiile recomandate de specialisti (ecografie mamara, mamografie, RMN etc.) sunt stabilite in functie de suspiciunea formatiunii, varsta sau istoricul familial.

Sursa foto: mexiconewsnetwork.com

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *