Daca te confrunti cu durere pelvina care dispare si revine, presiune in abdomen, balonare sau dereglari menstruale, ai putea avea chisturi ovariene. Iti aratam in acest articol care sunt cauzele aparitiei lor, factorii de risc, dar si cate feluri de chisturi exista.
Chisturi ovariene, aspect de saculeti cu lichid
Chisturile ovariene sunt formatiuni aparute pe suprafata unuia sau ambelor ovare. Ele au aspect de saculeti, umpluti cu lichid. Chisturile apar din cauza ca pe perioada ovulatiei, ovulul nu s-a desprins pentru a fi fecundat. Majoritatea chisturilor sunt formatiuni necanceroase, care se retrag singure, fara a fi nevoie de tratament.
Termenul de chist ovarian este unul general. Si asta pentru ca din ovar poate sa apara orice tip de tumoare, care, atentie: nu inseamna neaparat cancer!
Chisturi ovariene si controlul ginecologic de rutina
Cu o ecografie transvaginala, se va pune un diagnostic clar despre tipul sau marimea chistului. Chisturile de dimensiuni mici sunt adesea eliminate in timpul ciclului menstrual. In cazul in care ai astfel de chisturi, trebuie doar sa le monitorizezi, prin control periodic.
Chisturi ovariene si infertilitate
Desi chisturile ovariene sunt o afectiune frecventa in randul femeilor, chisturile functionale nu afecteaza fertilitatea. Exista insa si situatii in care apar probleme de infertilitate.
Si asta pentru ca ovulatia este afectata sau chiar inexistenta, ca in situatia sindromului ovarelor polichistice.
Mai multe informatii despre legatura dintre ovarul polichistic si infertilitate, ne ofera, in videoul urmator, dr. Denisa Nica, medic primar ginecolog si specialist in infertilitate in cadrul Ana Medical Center.
Pentru mai multe informatii legate de sanatatea reproductiva, dar si despre problemele ginecologice ale femeilor, te poti abona la canalul de Youtube al Ana Medical Center.
Dezechilibrul hormonal si chisturile ovariene
Din cauza dezechilibrului hormonal, ovulul nu mai ajunge la maturitate si ovulatia nu se produce. Un control ginecologic periodic te poate salva de neplaceri si complicatii.
Chisturile functionale sunt, de obicei, inofensive si asimptomatice. Majoritatea chisturilor dispar fara tratament, in cateva luni. In schimb, uneori, chisturile ovariene se pot rasuci sau se pot rupe. Acest lucru poate provoca simptome grave.
Pentru a-ti proteja sanatatea, efectueaza periodic controale si invata sa recunosti simptomele care pot semnala ceea ce ar putea fi o problema grava.
Simptome ale chisturilor ovariene
Un chist ovarian mare poate provoca:
- durere pelvina, care poate sa dispara si sa reapara. Este posibil sa simti o durere surda sau o durere ascutita in zona de sub buric, intr-o parte;
- presiune sau greutate in abdomen;
- balonare.
In schimb, mergi de urgenta la medic daca:
- durerile abdominale sau pelvine sunt severe si apar brusc;
- durerea este insotita de febra sau varsaturi;
- ai ameteli sau slabiciune;
- ai respiratie rapida si pielea rece.
Cauze ale formarii chisturilor ovariene
Majoritatea chisturilor ovariene se formeaza ca urmare a ciclului menstrual. Acestea se numesc chisturi functionale. Exista insa si alte tipuri de chisturi, care sunt mult mai putin frecvente.
Tipuri de chisturi functionale
Pe ovarele tale, se dezvolta, in fiecare luna, chisturi mici, numite foliculi. Foliculii produc hormonii estrogen si progesteron. Ei se deschid pentru a elibera un ovocit, atunci cand ovulezi.
Un folicul lunar, care continua sa creasca, se numeste chist functional. Exista doua tipuri de chisturi functionale, respectiv:
- Chistul folicular: estimativ, la jumatatea ciclului menstrual, un ovocit iese din foliculul sau. Ovulul se deplaseaza apoi pe o trompa uterina. Un chist folicular se formeaza atunci cand foliculul nu se rupe. Ovocitul nu se elibereaza, iar chistul continua sa creasca.
- Chist de corp galben: dupa ce un folicul isi elibereaza ovulul, acesta se micsoreaza si incepe sa produca estrogen si progesteron. Acesti hormoni sunt necesari pentru conceptie. Foliculul se numeste acum corp galben. Uneori, orificiul de unde a iesit ovocitul este blocata. Lichidul se acumuleaza in interiorul corpului galben, provocand un chist.
Rareori, chisturile functionale provoaca durere si, adesea, dispar de la sine, in decurs de 2 pana la 3 cicluri menstruale.
Alte tipuri de chisturi ovariene
Pe langa chisturile functionale, exista si alte tipuri de chisturi, care nu au legatura cu ciclurile menstruale, respectiv:
- chist dermoid ovarian: se formeaza din celulele reproducatoare, care produc ovocite in ovar. Chistul poate contine tesut, cum ar fi parul, pielea sau dintii. Acest tip de chist este rareori malign.
- Chistadenomul: acest tip de chist se dezvolta din celulele de pe suprafata unui ovar. Chistul poate fi umplut cu un material apos sau vascos. Un chistadenom poate creste foarte mare.
- Endometriom: endometrioza este o afectiune care face ca celulele similare cu cele care captusesc interiorul uterului sa creasca in afara uterului. O parte din tesut se poate lipi de ovar si poate forma un chist. Acesta se numeste endometriom. Despre aceasta afectiune, poti afla mai multe din articolul Endometrioza, boala infertilitatii: cum obtinem sarcina.
- Chisturile dermoide si chistadenoamele: pot deveni mari si pot muta ovarul din pozitia sa. Acest lucru creste riscul de rasucire a ovarului, numita torsiune ovariana. Torsiunea ovariana poate reduce sau opri fluxul de sange catre ovar.
Chisturi ovariene: factori de risc
Riscul de a dezvolta un chist ovarian este mai mare daca:
- ai probleme hormonale: acestea includ administrarea unui medicament pentru fertilitate, care te face sa ovulezi.
- Esti insarcinata: uneori, foliculul care se formeaza atunci cand ovulezi ramane pe ovar, pe toata durata sarcinii. Uneori, poate creste destul de mult.
- Ai endometrioza: o parte din tesut se poate atasa de ovar si poate forma un chist.
- Ai sau ai avut o infectie pelvina severa: daca infectia se extinde la ovare, poate provoca chisturi.
- Chisturi ovariene anterioare: daca ai avut un chist ovarian, este posibil sa dezvolti si altele.
Diagnostic
Chisturile ovariene pot fi depistate in timpul unui examen ginecologic sau la o ecografie obisnuita.
In functie de dimensiunea chistului si daca este umplut cu lichid sau este solid, medicul va recomanda, probabil, alte investigatii pentru a stabili tipul acestuia si daca este nevoie de tratament. Pentru a veni in sprijinul pacientelor, Ana Medical Center practica periodic oferte avantajoase, pentru investigatiile ginecologice. Oferta actuala o poti consulta aici.
Posibile metode de diagnostic pentru chisturi ovariene
Pentru a stabili diagnosticul, medicul poate recomanda efectuarea:
- Unui test de sarcina: un test pozitiv ar putea sugera ca exista un chist in corpul galben.
- Ecografia pelvina: cu rolul de investiga uterul si ovarele. Imaginea este folosita pentru a confirma existenta unui chist, pentru a vedea localizarea acestuia si pentru a stabili daca este solid sau plin cu lichid.
- Laparoscopie: laparoscopul este introdus in abdomen, printr-o mica incizie. Folosind laparoscopul, medicul poate vedea ovarele si depista orice chist. Daca se identifica un chist, tratamentul se aplica, de obicei, in timpul aceleiasi proceduri. De retinut este ca aceasta procedura chirurgicala necesita anestezie.
- Teste cu markeri tumorali: nivelurile sanguine ale unei proteine numite antigen canceros sunt adesea crescute in caz de cancer ovarian. Daca chistul tau pare solid si prezinti un risc ridicat de cancer ovarian, medicul iti poate comanda un test pentru antigen canceros sau alte teste de sange. Nivelurile de antigen malign pot fi crescute, de asemenea, in conditiile unor altor afectiuni, cum ar fi endometrioza si boala inflamatorie pelvina. Despre ultima dintre acestea, poti afla mai multe din articolul Boala inflamatorie pelvina, cum o tratezi ca sa eviti infertilitatea.
Chisturi ovariene, risc de cancer daca apar dupa menopauza
Atentie insa ca acele chisturile ovariene solide care se dezvolta dupa menopauza pot fi canceroase (maligne). Despre perioada care pune punct vietii fertile, poti afla mai multe din articolul Primele semne ale menopauzei: la ce sa te astepti si cum sa reactionezi corect.
In cazul in care chistul este malign, este posibil sa ai nevoie de o interventie chirurgicala pentru a ti se indeparta:
- uterul;
- colul uterin;
- trompele uterine;
- ovarele.
De aceea, este important sa faci examene pelvine regulate. Daca nu ti-ai facut un control ginecologic de mai mult timp, te asteptam in clinica noastra. Medici cu experienta ai Ana Medical Center te pot ajuta sa depistezi si sa tratezi din timp o eventuala problema medicala. Intreaga echipa o poti consulta aici, iar ulterior, poti face o programare la 0733 550 055.
Chisturi ovariene: tratament
Tratamentul depinde de varsta la care te afli, dar si de tipul si dimensiunea chistului. Totodata, depinde si de simptomele pe care le prezinti. Medicul te-ar putea sfatui sa:
- revii regulat la control, pentru a vedea daca chistul dispare sau se modifica. Aceasta este o optiune, indiferent de varsta, daca nu ai simptome, iar in urma ecografiei s-a stabilit ca respectivul chist este plin de lichid.
- Este posibil sa ai nevoie de mai multe ecografii pelvine de monitorizare, pentru a vedea daca chistul isi modifica dimensiunea sau aspectul.
- Medicamente: contraceptivele hormonale, cum ar fi pilulele contraceptive, impiedica ovulatie. Acest lucru poate impiedica formarea de noi chisturi ovariene. Atentie: pilulele anticonceptionale nu vor micsora un chist existent!
- Interventie chirurgicala: medicul iti poate recomanda indepartarea chirurgicala a unui chist care este mare, care nu arata ca un chist functional, este in crestere sau provoaca durere.
In unele cazuri, este necesara chiar extirparea ovarului, procedura ce poarta numele de ooforectomie.
Interventia chirurgicala se poate face adesea laparoscopic sau clasic. Ultima varianta are loc daca chistul este mare sau exista risc de cancer. In aceasta situatie, este necesara o procedura deschisa, ce necesita o taietura mai mare.
Daca ai fost deja diagnosticata cu ovare polichistice si ai nevoie de un medic curant sau de a doua opinie sau nu ai nicio afectiune, dar vrei sa iti verifici starea de sanatate, te asteptam la Ana Medical Center. Un medic de experienta iti va depista orice posibila problema si iti va recomanda un tratament personalizat. Poti face o programare chiar acum, la 0733 550 055.
sursa: mayoclinic.org