Multi dintre noi nu realizam ca unele boli cu transmitere sexuala pot duce la infertilitate, sarcina extrauterina sau dureri pelvine cronice. Chlamydia este una dintre aceste boli si afecteaza adultii activi sexual. Se transmite in timpul contactului sexual oral, vaginal sau anal cu un partener infectat. Legatura dintre chlamydia si infertilitate este evidenta atunci cand boala nu este tratata la timp. Cum duce aceasta afectiune la imposibilitatea obtinerii unei sarcini, care sunt simptomele bolii si cum o putem preveni, va spunem in articolul urmator.
Am putea spune ca bacteria chlamydia este una vicleana pentru ca, odata ajunsa in organism, ea poate sa nu provoace deloc simptome. Astfel, multe persoane sunt infectate cu chlamydia, fara sa isi dea seama.
Chiar si fara simptome, ea poate provoca complicatii, in special infertilitate. Daca simptomele apar, ele isi fac simtita prezenta la cateva saptamani dupa contactul sexual. Simptomatologia poate include:
- secretii genitale muco-purulente;
- disconfort in timpul urinarii;
- urina purulenta;
- dureri pelvine;
- dureri la examinarea colului uterin;
- durere sau sensibilitate testiculara unilaterala.
Factori de risc
Chlamydia se transmite pe cale sexuala. Factorii de risc pentru contractarea infectiei sunt:
- inceperea activitatii sexuale inainte de 18 ani;
- parteneri sexuali multipli;
- nefolosirea metodelor contraceptive de bariera (prezervativul);
- istoricul personal de infectii cu transmitere sexuala.
Legatura dintre chlamydia si infertilitate
Daca nu este tratata, chlamydia cauzeaza infertilitate pentru ca poate duce la deteriorarea sistemului reproductiv. La femei, chlamydia se poate raspandi in uter sau in trompele uterine. Odata ajunsa acolo, bacteria poate provoca boli inflamatorii pelvine. Aceste afectiuni duc la deteriorarea trompele uterine, a uterului si pot provoca:
- dureri cronice;
- infertilitate;
- sarcina extrauterina.
Femeile care au chlamydia prezinta un risc mult mai mare de infectare cu HIV. De asemenea, prezenta bacteriei in timpul sarcinii creste riscul nasterii premature. Un copil nascut de o femeie infectata poate dezvolta conjunctivita si pneumonie neo-natala. Mai multe detalii puteti afla din articolul: Chlamydia in sarcina – riscuri, tratament
Exista 18 serotipuri ale acestei bacterii si sunt asociate cu afectiuni diferite:
- serotipurile A, B, Ba si C produc trahom – o afectiune oculara caracterizata prin conjunctivita cronica;
- serotipurile D-K sunt asociate cu infectii genito-urinare ce pot afecta colul uterin, trompele uterine, uterul, uretra, epididimul;
- serotipurile L1-L3 sunt asociate cu limfogranulomatoza veneriana caracterizata prin ulceratii genitale autolimitate si limfadenopatie inghinala si/sau femurala.
Diagnosticarea cu chlamydia
Un test de laborator este cel mai bun mod de a confirma daca aveti chlamydia. Testul se face pe baza unor secretii recoltate din vagin sau penis. O alta metoda de testare este cea a unei probe de urina.
Legatura dintre chlamydia si infertilitate se opreste prin tratament
Antibioticele sunt tratamentul obisnuit pentru chlamydia. Daca vi se administreaza un antibiotic, este important sa luati toata doza prescrisa, chiar daca simptomele dispar.
De asemenea, trebuie sa va abtineti de la orice act sexual in timpul tratamentului. Va puteti relua activitatea sexuala doar dupa ce repetati testul si aveti rezultat negativ.
Scrie-ne daca ai nelamuriri sau daca ai nevoie de sfatul specialistilor nostri. Vrei sa iti faci o programare? Suna la 0733 550 055!