Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza a mortalitatii in Romania. Cei mai multi pacienti ajung tarziu la medicul specialist, la mult timp dupa aparitia primelor simptome. Un consult periodic poate depista din timp afectiunile cardiologice, inainte ca acestea sa iti puna viata in pericol. De obicei, pentru consult, medicul iti va solicita efecturarea unei electrocardiograme. Ti-o poate face pe loc, daca dispune de un electrocardiograf, sau te poate trimite la un alt cabinet, la o data ulteriora. Daca te afli in apropiere, poti face o electrocardiograma in Ploiesti, odata cu un control cardiologic, la Ana Medical Center. Iata ce ar putea sa iti arate despre sanatatea inimii tale, dar si care sunt semnele pentru care ar trebui sa te programezi la medic.
Controlul preventiv si electrocardiograma in Ploiesti
Daca prezinti factori de risc pentru afectiuni cardiace, precum hipertensiune arteriala, fumat, diabet zaharat, colesterol ridicat, obezitate sau istoric in familie, este recomandat sa mergi periodic la medic, pentru control preventiv. Si asta chiar daca nu ai simptome.
Scopul controlului cardiologic preventiv este de a evalua starea de sanatate a inimii. De asemenea, tot acum, medicul poate identifica eventuale probleme sau modificari in functionarea inimii. Si asta inainte ca ele sa devina grave sau sa genereze complicatii. Iata ce se intampla in timpul controlului de rutina:
- medicul iti va pune mai multe intrebari legate de starea de sanatate si stilul de viata;
- vei fi trece printr-un control fizic;
- ti se va masura pulsul, tensiunea arteriala;
- medicul iti va prescrie analize de sange pentru evaluarea nivelului colesterolului si al glicemiei;
- vei face o electrocardiograma, daca medicul dispune de un aparat EKG in cabinet.
In urma acestui control, medicul identifica factorii de risc pentru posibile afectiuni cardiace. In cazul in care sunt depistate, iti poate recomanda schimbari in stilul de viata si/sau medicamente pentru a controla factorii de risc.
Mai mult, cardiologul iti poate planifica controale regulate si alte investigatii pentru a-ti monitoriza starea de sanatate a inimii si a preveni aparitia afectiunilor cardiovasculare.
De obicei, oamenii ajung la medic atunci cand au simptome care ii ingrijoreaza. Iata care sunt semnele cele mai frecvente.
Electrocardiograma in Ploiesti: simptome frecvente care te trimit la cardiolog
Simptomele bolilor de inima variaza de la o persoana la alta. Vizita la medicul specialist ar trebui sa aiba loc atunci cand apar simptome precum:
- durere in piept si transpiratii ( angina pectorala si transpiratia rece sunt principalele simptome in cazul unui infact miocardic);
- palpitatii ( bataile puternice si neregulate ale inimii pot indica o tahicardie);
- respiratie suieratoare si tuse persistenta ( principalul simptom in cazul unei insuficiente cardiace);
- sincopa ( pierderea cunostintei este un simptom comun in cazul unei afectiuni neurologice, metabolice, vasomotorie sau cardiaca).
Chiar daca simptomele afectiunilor cardiace sunt usor de confundat, nu trebuie ignorate. Atunci cand se repeta, trebuie sa mergi la un consult cardiologic.
Atentie insa ca pacientii care sufera de diabet, obezitate sau care au un nivel al colesterolului ridicat ar trebui sa mearga periodic la medicul cardiolog. Acelasi lucru este valabil si pentru fumatori. Fumatul este unul din principalii factori de risc ai afectiunilor cardiovasculare.
Desfasurarea unei electrocardiograme
Ca si in cazul controlului preventiv, si in cazul controlului periodic, medicul va efectua o electrocardiograma. Si asta dupa ce a strans informatiile necesare, in urma intrebarile pe care ti le-a adresat si te-a consultat. Dupa masurarea tensiunii si a pulsului, investigatiile vor continua cu o electrocardiograma (EKG).
Medicul va investiga astfel activitatea electrica a inimii. Durata efectuarii unei electrocardiograme este de aproximativ 10 minute. Pentru aceasta investigatie vei sta intins pe un pat. Medicul iti va aplica un gel pe maini, picioare si piept, acolo unde iti va pune apoi electrozii. Gelul are rolul de a imbunatatii conducerea impulsurilor electrice. Aparatul la care sunt conectati electrozii va reda pe hartie activitatea inimii. Medicul iti poate solicita in timpul testului sa respiri normal sau iti tii respiratia. Rezultatul va fi interpretat imediat ce electrozii vor fi indepartati.
Electrocardiograma in Ploiesti: afectiuni depistate
Concret, rezultatul unei electrocardiograme poate depista o gama larga de afectiuni ale inimii, printre care:
- aritmii: precum fibrilatia atriala, tahicardia ventriculara sau bradicardia;
- afectiuni ale valvei cardiace: precum stenoza aortica sau insuficienta mitrala;
- infarct miocardic. Mai multe informatii despre acest eveniment poti afla din articolul Recuperarea dupa infarct miocardic.
- probleme ale fluxului sanguin catre inima, precum angina pectorala;
- probleme ale peretelui cardiac, precum hipertrofia ventriculara stanga sau blocul de ramura;
- probleme ale conducerii electrice a inimii.
De retinut este faptul ca o electrocardiograma poate fi utilizata atat pentru diagnostic, cat si pentru monitorizarea pacientilor deja diagnosticati.
Ecocardiografia sau ecografia cardiaca
Ecografia cardiaca este o metoda noninvaziva folosita pentru a monitoriza sau diagnostica anumite boli de inima. In cadrul unui consult cardiologic aceasta este necesara pentru a evalua atat inima si partile ei, cat si functionalitatea acesteia. Pentru ecografie, pacientul va sta intins pe spate sau pe o parte. La fel ca o ecografie obisnuita, in cazul ecografiei cardiace imaginile vor fi redate cu ajutorul ultrasunetelor. Acestea vor arata informatii despre:
- dimensiunile cordului;
- prezenta unor cheaguri de sange;
- tumori intracardiace;
- afectiuni valvulare sau congenitale.
De retinut este faptul ca ecografia cardiaca poate fi repetata ori de cate ori este nevoie, nu are contraindicatii sau efecte secundare.
Pe langa ecografia cardiaca, in urma unui consult cadiologic, medicul specialist mai poate solicita investigatii suplimentare, precum:
- holter EKG
- ecografie Doppler;
- EKG de efort;
- angiografie.
Holter EKG
Holterul EKG este un test medical non-invaziv, cu rol de a inregistra activitatea electrica a inimii timp de 24-48 de ore. Pentru realizarea lui, pacientul poarta un dispozitiv care realizeaza electrocardiograme (EKG) in timp real, pe toata durata cat il poarta. Pot fi astfel depistate anomalii ale ritmului cardiac, precum aritmiile, ce nu pot fi observate la un EKG obisnuit. Totodata, holterul EKG mai este utilizat si pentru a evalua eficacitatea tratamentului in cazul pacientilor cu boli cardiace.
Ecografie Doppler
Ecografia Doppler este o tehnica non-invaziva, folosita pentru a evalua circulatia sangelui in diferite zone ale corpului. Procedura utilizeaza ultrasunete pentru a crea imagini ale fluxului de sange prin artere si vene. De asemenea, cu ajutorul Doppler, medicul poate masura viteza si directia fluxului sanguin. Cu ajutorul ecografiei Doppler, pot fi diagnosticate si, ulterior, monitorizare afectiuni vasculare, cum ar fi:
- tromboza;
- anevrismul;
- stenoza arteriala.
Test de efort
Electrocardiograma de efort este o investigatie utilizata pentru a evalua modul in care inima raspunde la efortul fizic. Se realizeaza prin monitorizarea activitatii cardiace in timp ce faci miscare, pe o banda de alergare. In tot acest timp, pacientul este conectat la un electrocardiograf. Acesta inregistreaza astfel activitatea electrica a inimii.
Cu ajutorul acestui test de efort, pot fi detectate anomaliile ritmului cardiac. Printre acestea se numara aritmiile sau blocurile cardiace, care sunt tulburari in conducerea impulsului electric, cauzate de anomalii functionale sau organice. In ceea ce priveste durata, realizarea unui EKG de efort se poate intinde pe 30-60 de minute.
Angiografie
Angiografia este o investigatie pe care medicul o recomanda pentru a evalua vasele de sange. Pentru realizarea ei, se injecteaza o substanta de contrast in vasele de sange. Ulterior, se obtin imagini radiografice. Medicul recomanda realizarea unei angiografii pentru a depista si trata mai multe afectiuni, precum anevrismul sau stenoza arteriala. De asemenea, angiografia poate fi realizata si pentru a monitoriza fluxul sanguin catre organele interne, precum rinichii sau ficatul. Atentie insa ca pentru efectuarea procedurii este nevoie de anestezie locala sau generala. Si asta deoarece pentru angiografie, medicul introduce un cateter intr-o artera sau vena, ajutandu-se de o incizie mica. Prin intermediul cateterului, se va injecta substanta de contrast.
Dincolo de aceste investigatii, consultul periodic si adoptarea unui stil de viata sanatos sunt cele mai bune forme de prevenire a bolilor de inima. Programeaza-te chiar acum si asigura-te ca totul este in regula cu sanatatea inimii tale.
Noi, la Ana Medical Center, iti venim in ajutor cu un medic cu experienta, dar si cu aparatura performanta, astfel ca poti face toate investigatiile necesare. In plus, am conceput un pachet special, compus din consultatie, ecografie cardiaca si electrocardiograma in Ploiesti, la un pret special, pe care il poti vedea aici.