De ce nu raman insarcinata: cauze ale infertilitatii

inseminare intrauterina - bilim-all.kz

Tu si partenerul tau incercati sa aduceti pe lume un copil? Sa stii ca nu sunteti singurii! Unu din 6 cupluri NU poate obtine o sarcina pe cale naturala. Daca sarcina nu apare dupa un an de viata sexuala activa, este momentul sa apelezi la ajutor specializat. Medicul iti va recomanda investigatii si analize specifice pentru a descoperi care sunt cauzele infertilitatii in cuplu. Afla din articol care sunt cele mai frecvente afectiuni medicale care iti pot afecta fertilitatea si cum poti remedia situatia.

Infertilitatea poate rezulta dintr-o problema a femeii sau a barbatului sau dintr-o combinatie de factori care impiedica aparitia sarcinii. Din fericire, in prezent exista multiple terapii sigure si eficiente care imbunatatesc semnificativ sansele de a procrea, o data ce ai identificat care sunt cauzele infertilitatii. Sunt rare situatiile in care ramane necunoscuta cauza sau cuplurile nu isi pot indeplini visul de a deveni parinti.

Primul pas este sa constientitezi cat mai curand ca te confrunti cu probleme de fertilitate si sa soliciti ajutor specializat. Varsta este un factor cheie, iar trecerea timpului nu ajuta cuplurile.

Denisa Nica specialist infertilitate
Dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie, specialist in infertilitatea cuplului

Atunci cand la control se prezinta un cuplu care nu reuseste sa obtina o sarcina, incepem investigatiile pentru ambii parteneri. Le explic pacientilor mei ca infertilitatea apare atat la femei, cat si la barbati, din acest motiv este indicat ca amandoi sa isi faca analizele necesare in vederea stabilirii cauzei infertilitatii. Sigur, atunci cand avem o spermograma buna, in general continuam investigatiile pentru determinarea unei cauze feminine.

Dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie

Cele mai frecvente cauze ale infertilitatii feminine

Endometrioza

30% din cazurile de infertilitate isi gasesc aceasta explicatie. Apare atunci cand tesutul endometrial creste in alte locuri, cum ar fi in spatele uterului, in trompele uterine, in abdomen sau in ovare. Acest lucru duce la blocarea trompelor uterine, la imposibilitatea implantarii ovulului, la inflamari ale pelvisului si chiar la scaderea calitatii ovulelor. De cele mai multe ori, tratarea endometriozei se face chirurgical, prin indepartarea tesutului si deblocarea trompelor uterine.

tratament fertilitate Ploiesti

Afectiuni ale trompelor uterine

Fiind calea de acces de la ovar catre uter, atunci cand apar blocaje, ovulul nu ajunge la destinatia finala, iar intalnirea cu spermatozoizii nu este posibila. Trompele se pot bloca din cauza endometriozei, a inflamatiilor pelvine, fibroamelor uterine, dar si a sarcinilor extrauterine. Trompele uterine pot fi deblocate fie printr-o interventie chirurgicala abdominala, fie laparoscopic. Discutam despre una dintre cele mai des intalnite cauze ale infertilitatii feminine.

Tulburari de ovulatie

Exista numeroase motive pentru care femeile nu au ovulatie sau au ovulatie neregulata. Principala cauza pentru aceste tulburari este dereglarea hormonala. Dereglarile hormonale care duc la tulburari ovulationale sunt cauzate de afectiuni ale glandelor endocrine, predispozitii genetice, obezitate, stil de viata nesanatos sau stres. Tratamentele tipice sunt medicamentele de stimulare ovariana. In unele cazuri, se poate merge pana la inseminarea intrauterina sau contactul sexual dirijat.

Posibile cauze ale infertilitatii masculine

Varicocelul

Este una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilitatii masculine. Vorbim despre o dilatatie a venelor cordonului spermatic care poate duce la infertilitate daca nu este tratata. De cele mai multe ori, este diagnosticat la controlul medical privind problemele de fertilitate. Tratamentul pentru varicocel este unul chirurgical, interventia este usoara, iar pacientul poate fi externat dupa 2 zile.

cauze ale infertilitatii

Infectiile

Unele pot intrerupe productia de spermatozoizi, pot afecta calitatea acestora si chiar pot provoca leziuni ce blocheaza transportarea spermei. Acestea includ inflamatii ale epididimului sau ale testiculelor si unele boli cu transmitere sexuala, cum ar fi gonoreea sau HIV. Desi unele infectii pot duce la afectarea permanenta a testiculelor, de foarte multe ori acestea pot fi tratate.

Tumorile

Cancerul si tumorile non-maligne pot afecta direct organele reproductive masculine, prin glandele care elibereaza hormonul de reproducere (glanda pituitara) sau prin mijloace necunoscute. In unele cazuri, operatia, radiatiile si chimioterapia folosita pentru vindecarea tumorilor pot afecta fertilitatea masculina.

Boala celiaca

O tulburare digestiva provocata de intoleranta la gluten, boala celica poate provoca infertilitate masculina. Fertilitatea poate fi imbunatatita dupa respectarea unei diete fara gluten.

Infertilitatea este un diagnostic greu de acceptat pentru orice cuplu, indiferent de natura cauzei. Cu o abordare corecta si cu o investigare amanuntita a ambilor parteneri, la Ana Medical Center gasim solutia potrivita fiecarui cuplu. Indiferent de tratamentul ales, finalul este de cele mai multe ori unul fericit.

Suntem alaturi de tine cu cei mai buni specialisti in probleme de fertilitate, tehnologie de top si tratamente de ultima generatie. Ne poti suna cu incredere la 0733.550.055, pentru a stabili o programare.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole