Diagnostic: endometrioza

endometrioza

Diagnosticul de endometrioza este adesea pus in cazul femeilor care se confrunta cu infertilitate. Studiile de specialitate arata ca intre 30 si 50% dintre femeile diagnosticate cu endometrioza intampina dificultati in a ramane insarcinate.

Endometrioza este o afectiune ginecologica frecventa, care are o varietate de simptome. In timp ce unele femei care au un diagnostic de endometrioza intampina dificultati in a deveni mame, altele raman insarcinate fara niciun fel de probleme. Nici sarcina acestora nu este una cu riscuri. Femeile cu endometrioza pot naste copii sanatosi.
Endometrioza este o afectiune ginecologica in care tesutul endometrial, adica acel tesut care sangereaza la fiecare menstruatie, creste in afara uterului. De regula, acesta se dezvolta la nivelul ovarelor, al trompelor uterine, in spatele uterului, a vezicii urinare sau a vaginului. Sunt si situatii in care acest tesut poate fi localizat la nivelul membranelor care acopera plamanii sau inima.
In urma unei ecografii transvaginale sau a unei interventii laparoscopice, medicul poate pune ca diagnostic endometrioza.

Diagnostic: endometrioza. Semne ce nu trebuie ignorate

Avand in vedere ca aceasta afectiune ginecologica reduce considerabil sansele unei femei sa devina mama, simptomele ei nu trebuie ignorate.

  • Durerile abdominale anterioare si din timpul perioadei menstruatiei. Deseori femeile considera ca aceste dureri sunt absolut normale. Exista o linie subtire intre ceea ce este normal si ceea ce este o problema de sanatate. Atunci cand durerile asociate menstruatiei sunt atat de puternice incat trebuie sa luati analgezice, este indicat sa va prezentati la medic.
  • Dureri in timpul urinarii si al tranzitului intestinal. Nicio durere, de orice natura, nu trebuie ignorata. Durerea este primul semn ca organismul sufera.
  • Urinari cu sange sau prezenta sangelui in scaun.
  • Dureri de spate.
  • Dureri pelviene in timpul actului sexual sau sangerari dupa actul sexual.
  • Balonare, asociata de cele mai multe ori cu crampe abdominale severe sunt simptome ale endometriozei.
  • Sangerarile menstruale neregulate, asociate deseori cu o menstra abundenta sau chiar hemoragii si cu o durata a menstrei mai mare de 7 zile sunt semne ale endometriozei.
  • Lipsa unei sarcini poate fi si ea provocata de aceasta afectiune ginecologica. Explicatia consta in faptul ca hormonii asociati cu endometrioza pot avea efecte nocive asupra proceselor de ovulatie, fecundatie si fixare a ovulului fecundat in mucoasa uterina.

Factorii care duc la diagnosticul de endometrioza

Majoritatea femeilor afla ca sufera de endometrioza in momentul in care intampina dificultati in a ramane insarcinate. Dar nu toate femeile care au aceasta afectiune sunt infertile.
Exista o serie de factori care predispun la aparitia endometriozei:

  • Genetica.
  • Sistemul imunitar. Afectiunea este asociata si cu deficiente ale sistemului imunitar.
  • Varsta. Endometrioza este mai des intalnita in randul femeilor cu varste cuprinse intre 25 si 40 de ani, care au o durata a ciclului menstrual mai scurta de 28 de zile.
  • Structura anormala a colului uterin sau a vaginului care obtureaza fluxul menstrual.
  • Excesul de estrogen. Odata cu inaintarea in varsta creste nivelul de estrogen. Aceste cresteri sunt asociate cu instalarea menopauzei.

Tratamentul endometriozei: de la medicatie la bisturiu

Endometrioza este o boala cronica care nu poate fi tratata definitv. Odata pus diagnosticul de endometrioza, exista riscul de recidiva.

In cazul femeilor care au diagnostic de endometrioza si nu pot ramane insarcinate, li se recomanda medicamente care stimuleaza ovulatia. Rolul lor nu este de a trata afectiunea in sine, ci de a stimula fertilitatea. Dupa medicatie, se incearca inseminarea artificiala sau fertilizarea in vitro.

Antiinflamatoarele, precum ibuprofenul, ajuta la diminuarea durerilor resimtite in perioada menstruatiei.
Interventia chirurgicala devine o optiune atunci cand femeia nu poate ramane insarcinata, desi a urmat tramentul medicamentos.
Interventia laparoscopica este una dintre optiuni. Medicul indeparteaza proliferarile endometriozice si trateaza infertilitatea.

De mentionat este faptul ca exista riscul ca endometrioza sa reapara dupa operatia laparoscopica. Statisticile arata ca la dupa 1 an de la interventie, endometrioza reapare in cazul a 20-30% dintre femei. Recidiva creste in proportie de 40-60% dupa 5 ani de la operatie.

Histerectomia, interventia care consta in extirparea uterului, este indicata in special femeilor care nu isi mai doresc copii, care se afla in pragul menopauzei sau care sunt deja la menopauza. Chiar si asa, medicii nu garanteaza vindecarea completa a bolii. Exista riscul ca simptomele afectiunii sa reapara.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole