Doctorul poate solicita o ecografie abdominala din mai multe motive. Cele mai frecvente simptome pentru care aceasta este efectuata sunt varsaturile repetate, durerile abdominale, examinarea unui abdomen umflat, dar si pentru teste ale functiilor renale si hepatice.
Deseori, parintii vin cu copii la medic atunci cand se plang ca au dureri de burtica sau dupa ce au varsat de mai multe ori. Cand prezinta astfel de simptome, metoda prin care putem sa identificam usor cauza, este efectuarea unei ecografii abdominale – totala sau partiala.
dr Catalin Ignat, medic primar imagistica
Organele care se pot vedea la o ecografie abdominala sunt ficatul, pancreasul, rinichii si splina, dar si vezica urinara, uterul si prostata. Printre cele mai frecvente boli care pot fi depistate cu ajutorul imagisticii se numara:
– stenoza pilorica
– pietre la rinichi sau vezica biliara
– apendicita
– lichid in abdomen
– abcese, chisturi sau tumori in abdomen
Pe langa motivele medicale pentru care parintii vin cu copiii la control, de multe ori am avut surpriza sa gasesc la ecografie corpuri straine in abdomen. Nu sunt putine cazurile in care micutii inghit tot felul de obiecte, de la parti ale jucariilor la monede, nasturi sau agrafe de birou.
dr Catalin Ignat
Ecografia abdominala nu are efecte secundare si poate fi efectuata fara sa fie nevoie de sedarea sau imobilizarea completa a copilului. Multi copii vor fi speriati de aparatul folosit pentru ecografie, dar este de preferat ca acestia sa fie relaxati, deoarece muschii tensionati pot impedica obtinerea unor rezultate precise.