Ecografia de sold, indicatie in cazul displaziei de sold

ecografie de sold Ploiesti

Ecografia de sold este o investigatie indicata in primele 6 luni de viata ale bebelusului pentru depistarea displaziei de sold. Examenul cu ultrasunete este o analiza lipsita de riscuri, non-invaziva si nedureroasa. In clinica noastra, dr. Catalin Ignat este specialist in imagistica si realizeaza ecografii de sold.

In timpul ecografiei de sold bebelusul nu este sedat si nici nu i se administreaza substante de contrast. Investigatia dureaza, in medie, 20 de minute, timp in care nou-nascutul sta pe spate sau intr-o parte.

1 din 1.000 de copii se nasc cu displazie de sold

Displazia de sold este o afectiune des intalnita in randul nou-nascutilor. Statisticile arata ca 1 din 10 bebelusi se naste cu riscul de a dezvolta aceasta boala, 1 din 100 de nou-nascuti primeste tratament pentru displazie de sold, iar 1 din 1.000 de bebelusi se naste cu aceasta boala .

Displazia de sold este caracterizata printr-o pozitie anormala a capului femural in articulatia soldului. Cauza exacta a aparitiei acestei afectiuni este necunoscuta, avand in vedere ca displazia de sold apare in urma unui cumul de factori. Printre cele mai frecvente cauze care duc la aparitia acestei boli se numara:

  • Displazia de sold este mai frecventa la nou-nascutii de sex feminim decat la cei de sex masculin.
  • Antecedentele familiale
  • Pozitii vicioase intrauterine
  • Boala este mai des intalnita la primul copil.
  • Uterul in care se dezvolta este stramt si bebelusul sta „inghesuit”.
  • Bebelusii care au o greutate mare la nastere, peste 4 kilograme.
  • Bebelusul a fost diagnosticat cu torticolisul congenital sau piciorul stramb congenital.
sursa: YouTube

Displazia de sold poate aparea si dupa nastere, daca bebelusul este infasat bine sau daca picioarele sunt tinute in extensie.

Exista cateva semne asociate acestei afectiuni, pe care parintii nu ar trebui sa le ignore, precum:

  • miscare anormala a femurului
  • miscari reduse ale coapsei
  • pozitia mai ridicata a unuia din picioare, atunci cand astea sunt tinute la orizontală
  • unul dintre picioare este mai scurt
  • soldul trosneste, in momentul in care bebelusul este schimbat

Ecografia de sold, examen de rutina

Displazia de sold poate fi asimptomatica, motiv pentru care este indicat ca toti bebelusii sa faca o ecografie de sold. Ea este recomandata la varsta de 4-6 saptamani, dar nu mai tarziu de 6 luni. Dupa aceasta varsta, displazia de sold este diagnosticata cu ajutorul radiografiei, investigatie care vine la pachet cu riscurile aferente acesteia.

Odata diagnosticat, nou-nascutului va incepe tratamentul.

  • Hamurile Pavlik sunt folosite in prima faza a tratamentului. Ele ajuta la mentinerea picioarelor in pozitie corecta.
  • Folosirea legaturilor si a atelelor reprezinta a doua faza a tratamentului.
  • Tractiunea este tratamentul folosit atunci cand soldul este in totalitate dislocat, cu rolul de a intinde usor muschii, pentru ca femurul sa poate fi pozitionat corect.

Tratamentul in cazul displaziei de sold este insotit si de sedinte de fizioterapie. Netratata, displazia de sold provoaca dureri, se poate transforma in luxatie de sold, tulburari ale mersului, inegalitate a membrelor in perioada de copil sau adult.

Efectele acestei boli pot fi diminuate. Astfel, este indicat ca bebelusul sa nu fie infasat strans, sa nu fie transportat in marsupii din care le atarna picioarele si se vor evita miscarile bruste ale membrelor bebelusilor.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] transfotanelara, la fel ca ecografia de sold, este o investigatie lipsita de riscuri. Este nedureroasa, neiradianta, […]

Ultimele articole