Ecografie mamara in Ploiesti: de ce e bine sa-ti verifici periodic sanii  

ecografie mamara in Ploiesti

Ecografia mamara periodica este esentiala pentru monitorizarea sanatatii sanilor si depistarea precoce a oricaror modificari. Realizata la intervale regulate de timp, investigatia – care este una neinvaziva – ajuta la identificarea timpurie a afectiunilor, precum chisturile sau tumorile. Si asta chiar inainte ca simptomele sa devina evidente. Prin efectuarea periodica de ecografii mamare, poti depista din timp si trata mai usor complicatii grave, precum cancerul de san. Daca esti din zona, fa-ti chiar acum programare pentru o ecografie mamara in Ploiesti si asigura-te ca totul este in regula cu sanatatea ta.

Ecografie mamara in Ploiesti

O ecografie de san este un test imagistic, neinvaziv, utilizat pentru a detecta cancerul de san. Spre deosebire de mamografii, care folosesc raze X pentru a produce imagini, ecografiile mamare folosesc unde sonore pentru a vizualiza tesutul mamar.

Scopul unei ecografii mamare

Ultrasunetele sunt folosite pentru a detecta tumorile canceroase si modificarile fluxului sanguin in san. Daca iti simti sanii densibili sau cu diferite formatiuni la palpare, adreseaza-te medicului. Acesta iti va recomanda efectuarea unei ecografii. Alege un imagist cu experienta, astfel incat sa poata depista si identifica corect orice tip de formatiune. Daca vrei o ecografie mamara in Ploiesti, te asteptam la Ana Medical Center. Clinica noastra dispune de un ecograf performant si specialisti cu experienta in imagistica. Programeaza-te chiar acum, sunand la 0733 550 055.

De obicei, ecografia mamara se face in timpul cotroalelor ginecologice de rutina. In lipsa altor recomandari sau afectiuni, controlul de rutina trebuie sa aiba loc in fiecare an. Despre ce trebuie sa contina controlul de rutina, pe langa ecografia mamara, poti afla de la dr. Denisa Nica, medic primar Obstetrica – Ginecologie, cu competenta in ecografie generala.

Aboneaza-te aici la canalul nostru de Youtube, pentru mai multe informatii si explicatii oferite de medicii Ana Medical Center, despre diferite afectiuni. La dr. Denisa Nica, poti programa si tu o consultatie, sunand chiar acum la 0733 550 055.

Ecografie mamara in Ploiesti vs. mamografie

Chisturile pline cu lichid si tumorile solide pot arata la fel pe o mamografie. Ecografia mamara poate determina insa mai bine daca un nodul este un chist sau o tumoare. Afla mai multe despre diferente din articolul urmator Nodul la san sau chist: cand trebuie sa mergi de urgenta la medic.

De asemenea, medicul iti poate recomanda o ecografie mamara, pe langa o mamografie, daca ai sanii densi. Mamografiile arata tipul de tesut mamar pe care il ai. Sanii densi au o multime de tesut glandular, spre deosebire de tesut gras. Tesutul glandular si tesutul canceros apar albe pe o mamografie.

Ecografia mamara este mai buna pentru a identifica mici tumori, vazute ca albe, in tesutul glandular, facand acest lucru mai bine decat mamografiile.

Tesutul mamar dens este frecvent intalnit in randul femeilor tinere, in special la cele cu un indice de masa corporala scazut. Din acest motiv, medicul poate recomanda o ecografie a sanilor atunci cand ai sub 30 de ani si o formatiune pe care o simti la palpare.

Ecografia mamara in Ploiesti: cand este necesara investigatia

Daca ai nevoie de o biopsie, respectiv inlaturarea tesutului pentru a fi analizat in laborator, o ecografie mamara poate fi utilizata pentru a ajuta la ghidarea acul in zona suspecta.

Ecografia mamara este utilizata, de asemenea, pentru a evalua fluxul sanguin in san. Fluxul sanguin crescut in san poate indica modificari, cum ar fi inflamatia, care poate fi asociata cu o varietate de afectiuni.

ecografie mamara sau mamografie

Deoarece ultrasunetele mamare folosesc unde sonore in loc de radiatii ionizante, acestea sunt de obicei recomandate ca instrument de diagnostic pentru gravidele care sunt suspecte de cancer de san.

Dezavantaje ale ecografiei mamare

Desi ecografia mamara are o serie de utilitati privind investigarea sanatatii sanilor, ea are si limite. Ecografia mamara poate omite semnele precoce ale cancerului de san, cum ar fi microcalcificarile. Acestea sunt depozite mici de calciu, care apar ca pete albe pe o mamografie. Concret, ele pot fi depistate doar la mamografie.

Riscuri si contraindicatii ale ecografiei mamare

Deoarece nu identifica tumorile mici, ecografiile mamare nu sunt recomandate in locul mamografiilor. In afara de asta, nu exista riscuri specifice asociate cu ultrasunetele mamare. Cu toate acestea, o ecografie mamara poate fi mai putin eficienta la anumite categorii de persoane, cum ar fi:

  • femei cu sanii foarte mari;
  • femei care au obezitate.

Ecografia mamara in Ploiesti: cum se face

Se recomanda ca inainte de investigatie, sa nu folosesti lotiune, crema, pudra sau orice alta substanta pe sani. Pentru efectuarea ecografiei, te vei dezbraca de la talie in sus. Sanii tai vor fi acoperiti cu un gel, care ajuta la transmiterea undelor sonore. Timpul necesar pentru efectuarea ecografiei de san este cuprins intre 15 si 30 de minute.

ecografie mamara in Ploiesti cu interpretare pe loc

Pe parcursul screeningului, vei sta intinsa. De asemenea, medicul iti poate cere sa te intinzi pe o parte. In acest timp, imagistul va misca traductorul pe sanii tai. Poate trece dispozitivul si in zona subratului, pentru a verifica ganglionii limfatici.

Traductor emite unde sonore si capteaza ecouri pe care le transforma in imagini ale tesutului mamar. Imaginile generate sunt vizualizate pe ecranul unui computer.

In unele cazuri, la traductor poate fi adaugata o sonda Doppler. Sonda ii permite medicului sa auda cat de repede curge sangele prin vasele de sange ale sanului.

De precizat ca ecografia mamara nu te supune niciunui risc. Nu exista efecte secundare fizice ale acestei investigatii.

Ecografia mamara in Ploiesti: interpretare rezultate

In ceea ce priveste interpretarea rezultatului, practica difera de la clinica la clinica. Poti beneficia de interpretare pe loc, sau ulterior, cu programare.

Rezultatele ecografiei mamare sunt analizate cu sistemul de raportare si date de imagistica a sanilor. Acesta este acelasi sistem folosit pentru a analiza rezultatele altor teste mamare, inclusiv mamografii si scanari prin rezonanta magnetica (RMN).

control ginecologic de rutina cu ecografie mamara

Sistemul de raportare si date de imagistica a sanilor sorteaza rezultatele ecografiei in categorii numerice de la 0 la 6.12. O categorie numerotata va fi atribuita ecografiei tale de catre medicul care o interpreteaza.
Iata ce inseamna fiecare cifra:

0 – imagistica incompleta, necesara: aceasta categorie inseamna ca testul nu a fost clar si sunt necesare mai multe teste.
1 – negativ: sanii tai sunt normali. Nu au fost detectate semne de cancer.
2 – benign: acesta este, de asemenea, un rezultat negativ al testului. Constatare indica ca nu este cancer, cum ar fi o calcifiere benigna. Aceasta clasificare ii ajuta pe alti specialisti sa inteleaga cum sa iti citeasca rezultatele.
3- probabil benign: poate fi identificata o formatiune care un risc foarte scazute (2% sau mai putin) de a fi cancer. Deoarece cancerul nu este exclus definitiv, se recomanda urmarirea in decurs de sase pana la 12 luni.
4 – anormalitate suspecta: cancerul este suspectat, dar nu poate fi confirmat. O biopsie este recomandata ca urmator pas.
5 – foarte sugestiv de malignitate: constatarile arata existenta cancerului, respectiv o probabilitate de 95% de a fi cancer.12 O biopsie este recomandata cu fermitate, ca urmator pas.
6 – malignitate cunoscuta, dovedita prin biopsie: cancerul a fost deja diagnosticat. Aceasta categorie este utilizata atunci cand se efectueaza ecografii pentru a determina cat de bine raspunzi la tratament.

Ecografia mamara in Ploiesti: la cat timp se repeta

In cele mai multe cazuri, la ecografia mamara de rutina, nu vor fi gasite semne de cancer de san. Medicul iti va recomanda insa sa te programezi pentru urmatoarea ecografie. Acestea se fac, de obicei, anual sau la doi ani.

la cat timp se face ecografie mamara

Daca ai un risc crescut de cancer de san, medicul iti poate recomanda un efectuarea unui RMN mamar anual, in plus fata de o mamografie. Testari suplimentare, cum ar fi o biopsie a sanului, vor fi programate daca se observa ceva suspect la ecografie.

Importanta ecografiei mamare este uriasa, deoarece cancerul mamar poate fi vindecat in proportie de 90% daca este descoperit in faza incipienta.

Totodata, daca in trecut cancerul mamar aparea, in special, in randul femeilor de peste 50 de ani, in ultima perioada statisticile au aratat cresteri dramatice in randul femeilor tinere. De aceea, ecografia mamara se recomanda o data la doi ani in cazul femeilor de pana in 40 de ani, fara antecedente in familie, si macar o data pe an in randul femeilor peste aceasta varsta. In functie de categoria in care te incadrezi, programeaza-te chiar acum pentru efectuarea unui test imagistic, sunand la 0733 550 055.

sursa: verywellhealth.com

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole