Ecografie tiroidiana. La ce ne ajuta.

Ecografie tiroidiana Ploiesti

Diagnosticarea prin ecografie tiroidiana vizeaza afectiunile care apar la glanda tiroida. Ecografia foloseste ultrasunete pentru a masura cu exactitate dimensiunea si forma glandei, fiind astfel o metoda nonivaziva. Femeile sunt mai afectate decat barbatii de problemele glandei tiroide. 

Una din 8 femei are o afectiune a glandei

Ecografia tiroidiana se recomanda de catre medicul endocrinolog atunci cand rezultatul testelor hormonale indica neregului ale glandei tiroide.
[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]

Ecografia tiroidiana nu intra in categoria analizelor de rutina, insa dupa 35 de ani, ar trebui efectuata periodic. Afectiunile tiroidei sunt mai intalnite la femeile care au in jur de 60 de ani. Atunci cand exista persoane in familie care sufera de aceasta boala sau chiar cancer tiroidian, recomand sa mearga mai des la medicul endocrinolog.

dr. Cristian Deciu, medic specialist in endocrinologie

Glanda tiroida, tipuri de afectiuni

Tulburarile glandei tiroide afecteaza starea generala a sanatatii tale. Se descopera tarziu si de cele mai multe ori in urma investigatiilor pentru alte afectiuni.

Afectiunile glandei tiroide sunt de doua feluri, hipotiroidism si hipertiroidism. Oricare ar fi forma ei, netrata duce catre alte afectiuni severe. Pot sa apara probleme cardiovasculare, depresie, pierderea parului, difunctii sexuale si chiar infertilitate.

dr. Cristian Deciu

Hipertiroidismul este o boala a glandei tiroide diagnosticata destul de rar. Secretia in exces a hormonilor tiroidieni fiind cauza aparitiei. Printre simptomele hipertiroidismului regasim pierderile bruste de greutate, transpiratie excesiva, tahicardie, dereglari ale ciclului menstrual, oboseala si tremurul mainilor.

Hipotiroidism

Hipotiroidismul este opusul hipertiroidismului. Glanda tiroida nu are capacitatea de a produce hormoni. Oboseala, crampele musculare, cresterea in greutate, scaderea pulsului (bradicardie) sau stari de depresie sunt simptomele care insotesc hipotiroidismul.

Ecografie tiroidiana in prevenirea afectiunilor

Cand te afli in perioada unor schimbari fiziologice, vizita la medicul specialist endocrinolog este cheia prevenirii. Fie ca vorbim despre adolescenta, nastere, menopauza sau de andropauza, aceste schimbari pot duce la dereglari ale glandei tiroide.

Daca ai terminat de alaptat, dupa vizita la medicul ginecolog, mergi si la medicul endocrinolog pentru o ecografie tiroidiana. Asa verifici starea si functionalitatea glandei tiroide.

Un regim alimentar bogat in fructe si legume, peste gras (somon, macrou, ansoa) si folosirea uleiului de masline si cocos te ajuta la prevenirea dereglarilor hormonale produse de glanda tiroida.

Despre specializarea ENDOCRINOLOGIE din clinica noastra, cititi mai multe AICI.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole