Febra bebelusului nu este neaparat un motiv de panica. Poate fi o simpla reactie de la vaccin, daca acesta a fost imunizat recent, sau doar o infectie respiratorie. In prima faza, temperatura celui mic trebuie monitorizata periodic si observat daca apar si alte simptome. Care sunt afectiunile ce pot sta in spatele febrei, aflam de la dr. Ioana Panait, medic pediatru la Ana Medical Center.
Cred ca, inainte de toate, ar trebui sa stabilim care este temperatura normala a copiilor si care este pragul febrei. In cazul in care masuratorile se fac sub bratul micutului, intervalul optim este situat intre 36,7 grade si 37,5 grade. Daca temperatura este masurata rectal, atunci vorbim de febra daca avem mai mult de 38 de grade. Acestia sunt indicatorii pentru copiii mai mari de 3 luni. Daca vorbim de nou-nascuti, e indicat sa te consulti cu pediatrul chiar inainte de acest prag, ca lucrurile sa nu se complice.
dr. Ioana Panait, medic pediatru
Febra si infectiile respiratorii
In cazul in care febra vine ca urmare a unei infectii virale, cel mai probabil nu vor aparea si alte simptome, sau nu imediat.
Infectiile respiratorii reprezinta cea mai frecventa cauza si cea mai simpla, totodata. Apar brusc si adesea schimba starea generala a copilului, facandu-l apatic sau luandu-i pofta de mancare. Tratamentul imediat este cel cu antitermice, pentru a reduce temperatura corporala. Sunt diverse variante, adaptate fiecarei varste, cu administrare la 4-6 ore. Hidratarea joaca si ea un rol cheie. In cazul in care vorbim de o infectie mai agresiva, pot sa apara si tusea ori secretiile nazale, la cateva ore sau chiar zile de la instalarea febrei.
Cam aceleasi semne apar si in cazul infectiilor digestive, un simptom in plus fiind diareea. Cele doua simptome pot sa apara si in cazul eruptiei dentare.
Multi considera ca este un mit si ca nu exista o legatura intre febra, diaree si eruptia dentara, insa practica ne arata altceva. Ce-i drept, atunci cand cauza febrei si a problemelor digestive sunt legate de aparitia dintisorilor, discutam despre simptome pasagere, care nu pun probleme mari. Daca temperatura corporala urca prea mult, atunci exista o alta cauza la mijloc.
dr. Ioana Panait
Un FIV reusit
Oricare ar fi cauza, e indicat sa te consulti cu medicul pediatru de la aparitia primelor semne si sa monitorizezi atent starea copilului, pentru a verifica daca temperatura scade sau nu. Leacurile babesti, de tipul inmuierii sosetelor in otet sau spirt, nu sunt indicate, intrucat pot face mai mult rau decat bine. In cazul in care febra nu cedeaza, poate fi nevoie de un consult de urgenta, la spital.
Exceptand cazurile grave, e bine de stiut ca febra poate fi considerata un semn bun, spun specialistii, intrucat reprezinta semnalul ca organismul lupta impotriva virusilor si a bacteriilor. Practic, atunci cand corpul produce caldura in exces, organismele straine nu pot supravietui.
sursa: http://www.romedic.ro