Fertilizare in vitro: cat dureaza procedura si cand afli daca a avut succes

fertilizare in vitro ploiesti

Fertilizarea in vitro se adreseaza cuplurilor cu probleme de fertilitate, care nu au reusit sa obtina o sarcina pe cale naturala sau prin inseminare artificiala. Este o procedura minutioasa, care se intinde pe parcursul a 4-6 saptamani, in functie de patologia fiecarui cuplu. Iata cum procedeaza dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie la Ana Medical Center, pas cu pas, pentru FIV in Ploiesti cu ovocite proprii, sperma donata, ovocite donate si embrioni donati.

Inainte de orice, se fac analizele minime pentru ambii parteneri. In cazul pacientei sunt mai numeroase si vom incepe cu analizele uzuale de sange, pentru a vedea starea generala de sanatate, profilul TORCH, pentru a ne pune la adapost de bolile infectioase care pot fi transmise fatului, examenele de secretie si testul Babes-Papanicolau. Paleta de analize se poate extinde, insa, in functie de istoricul medical si de varsta pacientei.

Stimularea ovariana si recoltarea ovocitelor

Urmeaza stimularea ovariana, incepand cu a 2-a sau a 3-a zi a primei menstruatii, de la momentul in care totul e pregatit pentru sarcina. Scopul este sa obtinem cat mai multe ovocite, pentru ca embriologul sa aiba de unde alege, asa ca vom face o stimulare mai puternica.

Ce inseamna asta? Injectii subcutanate, pentru circa 10 zile. Acestea se fac, de regula, seara, la aceeasi ora. In acest timp, pacienta va fi monitorizata si ecografic, pentru a vedea evolutia foliculilor. In momentul in care foliculii ajung la maturitate, se programeaza punctia.

Dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie

Punctia foliculara reprezinta recoltarea ovocitelor. Este o procedura care se realizeaza sub anestezie, locala sau generala, sub ghidaj ecografic. In aceeasi zi este invitat si partenerul la clinica, pentru a furniza o proba de sperma. Apoi, cele doua probe intra in lucru, in laborator.

Procesul de fertilizare in laborator

Embriologul este cel care stabileste, in functie de calitatea materialului genetic avut la dispozitie, daca se va face fertilizare clasica sau ICSI (intracytoplasmic sperm infection). La fertilizarea clasica, ovocitele si spermatozoizii se pun laolalta, urmand ca fertilizarea sa aiba loc natural, in vreme ce la ICSI embriologul alege cate un spermatozoid pe care il injecteaza in ovocit.

FIV Ploiesti
FIV Ploiesti

Odata obtinuti embrionii, acestia se cultiva in laborator timp de 2, 3 sau 5 zile, urmand ca apoi sa aiba loc embriotransferul. Procesul prin care se pun embrionii in uterul mamei este nedureros si se face fara anestezie, tot cu ajutorul ecografului.

Numarul embrionilor care se transfera pacientei depinde si de numarul de embrioni obtinuti, dar si de dorinta acesteia. De regula, se aleg 2-3 embrioni de cea mai buna calitate. Restul, daca exista, se congeleaza, pentru o eventuala procedura ulterioara.

Decontare FIV in Ploiesti

Programul National este deja accesat de pacientele noastre si bineinteles ca atata timp cat ne cer suportul si se incadreaza in cerintele Programului National nu avem de ce sa nu le oferim aceasta facilitate. Pentru ele, totusi un decont de 10.000 de lei este extraordinar.

Dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie

Conditii de eligibilitate

  • cupluri infertile cu indicatie pentru FIV/ET
  • membrii cuplului au calitatea de asigurat
  • cuplu autolog: se exclude donarea de ovocite, de sperma sau mama surogat
  • varsta femeii: 24 – 40 de ani
  • indexul de masa corporala al femeii: intre 20 si 25
  • rezerva ovariana in limite normale probata prin valoarea AMH > 1,1 ng/ml
Dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie

Cat costa analizele pentru Programul National

Costurile de investigatii nu cred ca depasesc 1.000 de lei analizele bacteriologice si analizele serologice, ulterior sunt analizele legate de medicatie, care pot fi in jur de 2.000 – 4.500 de lei, in functie de varsta femeii, in functie de patologia specifica. Noul program, atunci cand exista finantare, acopera si costurile medicatiei.

Rata de succes FIV in Ploiesti

Nu este un proces absolut, deci nu trebuie sa privim fertilizarea in vitro ca un proces absolut, ci ca o sansa de reusita de 100%, trebuie sa va ganditi ca este un proces artificial, crearea embrionilor in eprubeta, in laborator este un proces artificial, nu respecta organismul uman, nu este intocmai, nu putem sa mimam perfect organismul uman, si de aceea exista aceste sanse de reusita variabile intr-o procedura de fertilizare clasica, cu ovocitele femeii de 30%, iar in ceea ce priveste ovocitele donate cred ca tine foarte mult de varsta donatorului.

Dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie

Asadar, in FIV cu ovocite donate, sansele de reusita tin foarte mult de varsta donatorului si embrionul ca atare. Din punct de vedere genetic, calitatea unui embrion obtinut din partea unei femei de 20 de ani este incomparabil cu calitatea unui embrion obtinut din partea unei femei de 29 de ani. Nu vom avea aceeasi genetica la 29 de ani fata de un embrion de 20 de ani.

Un FIV reusit

Asadar, ultima etapa a procedurii de fertilizare in vitro este cea a confirmarii sarcinii. La circa 12 zile de la embriotransfer vom face o analiza de sange, beta HCG, sa vedem daca exista o sarcina in evolutie. In medie, o procedura din 3 se incheie cu o sarcina. Procentul creste cu cat varsta pacientei este mai mica.

Costurile fertilizarii in vitro variaza, in functie de varianta aleasa – fertilizare in vitro clasica sau ICSI. Orientativ, pentru varianta clasica, procedura ajunge sa coste, cu totul, circa 3.000 de euro, in vreme ce varianta ICSI costa cam 4.000 de euro, cu tot cu analize.

sursa: http://www.romedic.ro
3 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
25 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
5 years ago

Buna ziua daca am 3 cezariene si trompele legate se mai poate face fertilizarea in vitro ?

ANMC
5 years ago
Reply to  Constanta

Buna ziua. Da, este chiar indicata daca mai vreti sa faceti un copil.

monica
5 years ago

buna ziua!as dori sa stiu cat sunt valabile analizele pentru FIV in cazul sotului meu si cat sunt valabile in cazul meu

ANMC
5 years ago
Reply to  monica

Buna ziua. Depinde de tipul analizelor. 3-6 luni, unele fiind relevante si dupa mai mult timp. Depinde si de varsta, daca ne gandim la reverva ovariana, de exemplu.

Elena
4 years ago

Buna,ma numesc Elena.Am fost diagnosticata cu endometrioza gr.3 si infertilitate secundara.Am efectuat 2 interventii laparoscopice la interval de 1.5 ani.Mentionez ca am un copil obtinut pe cale naturala nascut in 2011.Initial mi-a fost recomandata IA.Ma sfatuiti sa trec direct la FIV?Ultima opetatie 06.03.2019.

ANMC
4 years ago
Reply to  Elena

Buna ziua. Depinde foarte mult de rezultatele interventiilor. Daca trompele sunt permeabile si exista rezerva ovariana, atunci poate se indica inseminare, dar greu de estimat fara analize. Oricum, rata de succes la FIV este net superioara. Oricum, trebuie vazut dosarul.

Flori
4 years ago

Buna seara ,avem un copil pe cale naturala in varsta de 8 ani,de 3 ani incercam sa mai avem ina unul si nu reusim,la ginecolog mi sa spus ca am ovare polichistice ,pot face fertilizare in vitro si cam care ar fi sansele de reusita.Multumesc anticipat

ANMC
4 years ago
Reply to  Flori

Buna ziua. Daca exista rezerva ovariana, organismul este sanatos si avem trompe permeabile, se poate incerca stimulare si inseminare artificiala. Daca avem alte probleme ale trompelor, atunci fie incercam sa rezolvam, fie mergem pe FIV, dar aceasta ar fi ultima varianta terapeutica. In Romania, sansele de reusita la o prima incercare sunt de 30-35%, aceasta fiind media europeana.

Inna
4 years ago

Daca trompele sunt impermeable , CE sanse sunt de fiv ??am 36 de ani

ANMC
4 years ago
Reply to  Inna

Bună ziua. Trompele infundate sunt printre primele cauze care determina indicatia de a face fertilizare in vitro. In cazul in care nu se poate rezolva prin metode de “desfundare” a trompelor, atunci FIV este singura sansa. Pentru detalii, va rugam sa sunati la 0733.550.055. Va asteptam.

[…] Fertilizarea in vitro poate fi solutia salvatoare pentru ca realizeaza mediul ideal, in laborator, ca spermatozoizii sa fecundeze ovulule prelevate de la pacienta. Odata obtinuti embrionii, acestia se cultiva intre 2 si 5 zile in laborator, dupa care se transfera in uterul mamei. De regula, o procedura din 3 se incheie cu o sarcina. Detalii, aici. […]

Any
3 years ago

Buna ziua. Am 31 ani si am un AMH de 0.29. Sunt sanse de reusita la FIV?

Center Ana Medical
3 years ago
Reply to  Any

Buna dimineata. Sunt sanse de reusita pentru FIV, insa pentru procedura cu ovocite proprii probabilitatea de a obtine sarcina este redusa avand in vedere valoarea redusa a AMH-ului. FIV cu ovocite donate este o procedura cu sanse mai mari de reusita si poate fi solutia optima pentru cazul dumneavoastra. Va stam la dispozitie pentru orice informatie suplimentara.

Cristina
3 years ago

Buna ziua,va deranjez cu o intrebare,pentru anul 2020 mai aveti fonduri?Mentionez ca sunt din Craiova,sotul meu a fost diagnosticat cu oligospermie si teratozoospermie,eu am un amh de 3.7 si am 36 ani,va multumesc anticipat!Astept raspunsul d voastra cu nerabdare.Multumesc

Center Ana Medical
3 years ago
Reply to  Cristina

Buna ziua. Ministerul Sanatatii a anuntat alocarea fondurilor pentru Subprogramaul National de Fertilizare in Vitro. Fondurile se aloca in functie de rapiditatea cu care depuneti dosarul. Daca aveti domiciliul in Craiova puteti accesa si fondurile alocate de primarie daca mai sunt dipsonibile. Noi va putem ajuta cu depunerea dosarului pentru alocarea fondurilor din Subprogramaul National de Fertilizare in Vitro.

Cristina
3 years ago

Buna ziua,intrebarea mea este daca aveti fonduri pt anul 2020,fonduri nationale ma refer,suntem dintr un alt oras,sotul a fost diagnosticat cu oligospermie si teratozospermie,eu am un amh 3.7 si varsta de 36 ani,nu am obtinut nici o sarcina de 4 ani de incercari si ne a fost recomandata fertilizare cu icsi,va rog sa imi spuneti daca aveti fonduri nationale si unde putem sa depunem dosarul,Va lultumesc anticipat!

Center Ana Medical
3 years ago
Reply to  Cristina

Buna ziua. V-am raspuns la mesajul anterior. Va multumim. O zi buna.

Mihaela Macaran
3 years ago

Buna ziua. Ma numesc Mihaela si am 46 de ani. As dori sa stiu daca este posibila o fertilizare in vitro. Mi-as dori foarte sa am un copil. Astept raspunsul dvs. cu interes. Va multumesc!

balog diana
3 years ago

Buna ziua,

am 46 de ani, am facut toate analizele necesare pentru a-mi verifica starea de sanatate, in afara de un fibrom de 2,3mm care creste in afara totul este in regula. Ultima analiza este AMH-ul efectuat in 02/11/2020
5,630 ng/mL (0,010- 2,71) 5,020
40,198 pmol/L (0,071 – 19,30) 35,843

Intrebarea mea este daca considerati ca cu aceasta valoare procedura de fertilizare in vitro ar putea fi o optiune pentru mine avand in vedere varsta pe care o am.

Multumesc!

Ana Medical Center
3 years ago
Reply to  balog diana

Buna ziua! Conform descrierii dvs, in teorie se poate obtine o sarcina prin FIV, insa trebuie sa stabilim ce se intampla cu fibromul. Va stam la dispozitie si va asteptam la un consult medical. Programarile se fac la 0733 550 055.

Madalina Mariana
3 years ago

Buna ziua.
Numele meu este Mariana si am 39 ani in urma unor analize reiese ca amh-ul este 0.81 mai sunt sanse FIV cu acest rezulta fara a apela la ovocite donate?
Multumesc

Ana Medical Center
3 years ago

Buna ziua! Sunt mai multe aspecte. Teoretic, AMH-ul permite incercarea de a obtine o sarcina cu ovocitele dvs, dar depindem mult de calitatea lor (avand in vedere varsta).Va recomandam sa faceti niste investigatii amanuntite. Specialistii nostri va stau la dispozitie. Puteti face o programare la numarul 0733 550 055.

Spiridon Geanina Mihaela
2 years ago

Bună seara am 36 ani am 3 baieti dorim și o fetiță am trompele legate pe primu lam născut normal și 2 pe cezariană se mai poate face fertilizare în vitro vă mulțumesc

Editor
2 years ago

Buna ziua. Legislatia europeana nu permite o selectionare a embrionilor dupa criteriul de gen, ci doar dupa cel al calitatii si viabilitatii acestora. Prin urmare, chiar si in urma unui FIV, aveti aceleasi sanse ca bebelusul sa fie baietel sau fetita. Tinand cont de faptul ca aveti trompele legate, recomandarea noastra este sa veniti in clinica si in urma unor investigatii de specialitate, medicul va poate spune daca sunt ati putea sa obtineti o sarcina pe cale naturala (in urma dezlegarii trompelor) sau daca trebuie sa apelati la fertilizarea in vitro. Pentru detalii sau pentru programarea unei consultatii la dna dr. Denisa Nica, specialistul nostru in probleme de fertilitate, ne puteti suna la 0733.550.055. Numai bine!

Ultimele articole