Depistata cu HPV? Genotipare la costuri optime si tratament gratuit urmatoarele 3 luni*

tratament HPV ploiesti

Infectia cu virusul papiloma uman se numara printre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala. Aproape toate persoanele active sexual, care nu sunt vaccinate impotriva HPV, se infecteaza la un moment dat. Temerea cea mai mare este ca odata ce ai contractat virusul, el poate provoca cancer de col uterin. Si asta chiar si dupa ani de zile de latenta. Din fericire, nu toate tulpinile de HPV duc la aparitia cancerului. Astfel, daca ai un test pozitiv, ce indica prezenta virusului, ar fi bine sa soliciti medicului genotiparea HPV. Vei vedea astfel daca esti infectata cu o tulpina ce prezinta risc inalt de a dezvolta cancer de col uterin in urmatorii ani sau este vorba despre o tulpina inofensiva.

Testarea HPV utilizeaza o proba de celule pentru a vedea daca esti sau ai fost infectata. In cazul prezentei infectiei, daca ea este de lunga durata, poate provoca modificari ale celulelor cervicale, care pot duce la aparitia cancerului de col uterin.

Exista peste 100 de tulpini cunoscute de HPV, dintre care doar unele sunt raspandite prin contact sexual. Tulpinile de HPV cu transmitere sexuala sunt impartite in doua categorii: HPV cu risc scazut sau crescut.

HPV cu risc scazut

Aceste tulpini de HPV sunt rareori legate de riscul de a dezvolta cancer. In timp ce majoritatea infectiilor cu HPV cu risc scazut nu provoaca boala, unele tulpini pot duce la aparitia negilor pe organele genitale si anus sau in gura si gat. In mod normal, medicii pot diagnostica HPV cu risc scazut pe baza simptomelor unui pacient, astfel incat genotiparea nu este necesara.

HPV cu risc ridicat

Cercetatorii au identificat aproximativ 14 tulpini de HPV cu risc ridicat care pot duce la aparitia cancerului.

Despre prevenirea infectarii cu HPV, precum si despre tratarea acesteia, ne vorbeste, pe larg, in videoul urmator, dr. Denisa Nica, medic ginecolog in cadrul clinicii Ana Medical Center.

De fapt, acesta este si rolul testarii HPV, sa indice daca esti sau ai fost infectata cu o tulpina cu risc ridicat. In cazul in care rezultatul testarii HPV este este unul pozitiv, vei avea nevoie de genotipare. Si asta pentru a depista cu ce tulpina HPV esti infectata. Poti afla mai multe din articolul Infectia cu HPV si riscul de aparitie a cancerului: cum poate fi prevenita.

Tipuri de teste HPV

Tipurile de teste HPV se impart, in general, in trei categorii, respectiv:

  • testarea ADN HPV;
  • testarea acidului ribonucleic (ARN) HPV;
  • detectarea markerilor celulari.

Testarea ADN HPV

Testarea ADN HPV se face atunci cand celulele unui pacient sunt examinate in laborator pentru a depista materialul genetic (ADN) al HPV. Daca sunt depistate indicii ale bolii, poate fi efectuata genotiparea HPV pentru a determina tulpina specifica care provoaca infectia.

Testarea acidului ribonucleic HPV (ARN)

Testarea acidului ribonucleic (ARN) HPV are loc atunci cand o proba de celule este examinata intr-un laborator pentru un alt tip de material genetic numit ARN. Acest test ofera o specificitate imbunatatita in comparatie cu testarea ADN HPV. El reduce numarul de celule fals pozitive si, implicit, investigatiile ulterioare, inutile. Testarea ARN HPV poate fi urmata de genotiparea HPV.

Detectarea markerilor celulari

Spre deosebire de alte tipuri de testare HPV, detectarea markerilor celulari este o metoda ce nu cauta materialul genetic al virusului HPV. In schimb, cauta prezenta a doua proteine ​​numite p16 si Ki-67. Cantitatea acestor proteine ​​este crescuta in probele de celule care sunt infectate cu virusul HPV.

testare babes papanicolau ploiesti

Testarea HPV se face atunci cand testul Babes-Papanicolau indica prezenta celulelor atipice, modificate. De asemenea, se recomanda ca testul Babes-Papanicolau sa fie facut anual, pentru femeile sanatoase, cu varsta cuprinsa intre 21 si 65 de ani. Afla mai multe despre importanta screeningului din articolul Testul Babes-Papanicolau, un must pentru orice femeie | Cat de des trebuie sa il faci.

Tulpinile HPV implicate in dezvoltarea cancerului

Genotipurile HPV variaza substantial in ceea ce priveste riscul de progresie catre precancer/cancer de col uterin. Astfel, genotiparea HPV este o parte importanta a estimarii precise a riscului si a managementului clinic optim al unei paciente.

Concret, exista mai multe genotipuri HPV implicate in dezvoltarea cancerului genital. Acestea sunt:

  • tulpini HPV cu risc inalt de a dezvota cancer: tulpinile 16 si 18, care sunt implicate in aparitia a aproximativ 70% dintre cazurile de cancer cervical, dar si tulpinile 31, 33, 33, 34, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58,59, 66 si 68.
  • tulpini HPV aflate in clase cu posibil risc oncogen: 26, 30, 34 53, 66,67,69, 70 73, 82,85 si 97;
  • tulpini HPV aflate clasa de risc oncogene scazut: 6, 11, 28, 32, 44, 43, 44, 54, 55, 57, 61, 62, 71, 72, 74, 81, 83, 84, 86, 87 si 89. Aceste tulpini pot duce la aparitia condiloamelor genitale.
genotipare HPV pret ploiesti
Ana Medical Center: 0733 550 055

Totodata, mai mult de 15 tulpini sunt implicate in aparitia epidermodisplaziilor veruciforme, care sunt o boala genetica rara. Acestea sunt:

  • HPV 13, 32: ele produc hiperplazii localizate oral;
  • HPV 6, 7, 11, 16, 32: produc papiloame orale;
  • HPV 16: poate duce la aparitia cancerului oro-faringian;
  • HPV 6, 11: responsabile de papilomatoza laringeala.

Tulpinile HPV care provoaca negi

In acelasi timp, exista si tulpini de HPV responsabile de aparitia condiloamelor – veruci sau negi. Acestea sunt:

  • HPV 2, 7: care pot duce la dezvoltarea verucilor comune;
  • HPV 1, 2, 4, 63: care pot provoca aparitia verucilor in talpa;
  • HPV 3, 10: pot duce la aparitia verucilor plate;
  • HPV 6, 11, 42, 44 si alte genotipuri care provoaca vegetatii anogenitale.
genotipare HPV in Ploiesti la Ana Medical Center

Studii recente arata ca ratele de eliminare a majoritatii tipurilor de HPV cancerigene nu se pot distinge clinic. De retinut este ca studiile mai arata ca varsta unei femei nu modifica riscul aparitiei cancerului cauzat de tulpinile enumerate mai sus, un factor decisiv fiind durata persistentei infectiei cu HPV. Persistenta tipurilor de HPV cu cel mai mare risc, dupa aproximativ doi pana la trei ani dupa screening-ul initial, este foarte predictiva pentru stadiul de precancer.

Costurile genotiparii HPV

Costurile generate de genotiparea HPV sunt destul de ridicate, la fel si cele de tratament. Daca alegi sa faci o genotipare HPV in Ploiesti, la Ana Medical Center poti beneficia de pachete avantajoase, compuse din examen Babes-Papanicolau si genotipare HPV sau testare pentru detectia HPV si genotipare extinsa. Oferta o poti consulta aici.

*In cazul in care esti depistata cu virusul HPV, poti trata la noi manifestarile infectiei. Iti oferim gratuit tratament pentru HPV, in primele 3 luni. Pentru a putea beneficia de el, este necesar sa te inscri in programul nostru de tratament. Daca ar trebui sa il achizitionezi, acesta are un cost mediu de 1.500 de lei, la momentul redactarii acestui articol. Pacientele noastre beneficiaza gratuit de el, in anumite conditii, pe care le poti afla sunand la 0733 550 055.

sursa: testing.com

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole