Gonoree in sarcina. De la simptome la tratament

vaginoza bacteriana in sarcina ploiesti

Gonoreea in sarcina predispune la avort spontan sau nastere prematura. Femeile diagnosticate cu gonoree in sarcina trebuie sa se trateze, deoarece nou-nascutul poate lua infectia.

Gonoreea este o boala infectioasa, cauzata de bacteria Neisseria gonorrhoeae, care se transmite prin contact sexual neprotejat si se manifesta prin inflamarea organelor. Primele simptome apar la 1-30 de zile de la contaminare, dar sunt cazuri cand pot trece cateva luni pana la aparitia acestora.

Durere si usturime la urinat, secretii vaginale de culoare alb-galbui, durere in timpul actului sexual si mancarimi in zona genitala sunt printre cele mai frecvente simptome intalnite in randul femeilor diagnosticate cu gonoree. La barbati, boala se manifesta prin secretii laptoase de culoare alb-galbuie ale penisului, senzatie dureroasa si de usturime la urinat, durere si sensibilitate la nivelul testiculelor.

Aproximativ 50% dintre persoanele infectate cu aceasta bacterie nu prezinta niciun simptom. In acest context, este indicat ca femeile sa se testeze de gonoree in sarcina, inca din primul trimestru.
Netratata, infectia poate duce la aparitia unor complicatii serioase. Bacteria provoaca infertilitate, iar persoanele diagnosticate cu gonoree sunt expuse riscului de a se infecta cu HIV.

Gonoree in sarcina, riscuri la nou-nascut

Testarea de gonoree in sarcina trebuie sa se faca mai ales daca femeia sau partenerul au fost diagnosticati cu Chlamydia, sau daca partenerul a fost diagnosticat cu gonoree.

Gonoreea in sarcina, netratata, pune in pericol viata viitorului bebelus. Infectia se transmite la nou-nascut in momentul venirii lui pe lume. Odata contactata boala, bebelusul poate dezvolta conjunctivita acuta, sepsis sau meningita. Bebelusul este expus, inclusiv, riscului de a orbi. Astfel, imediat dupa nastere, tuturor bebelusilor li se pun picaturi in ochi. Daca medicii stiu ca bebelusul are o infectie oculara provocata de gonoree, acesta va fi tratat si cu antibiotice specifice.

Gonoree in sarcina, tratament

Screeningul pentru gonoree este bazat fie pe proba de urina, fie pe proba de secretie recoltata din colul uterin. Probele sunt, ulterior, analizate in laborator. Screeningul in cazul femeilor gravide este indicat in primul trimestru de sarcina.

Femeilor diagnosticate cu gonoree in sarcina li se va indica un tratament cu antibiotic. Medicamentele prescrise nu le vor afecta evolutia sarcinii si nici viata fatului.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole