Cat ar trebui sa cantareasca copilul meu? Aceasta este o intrebarea frecventa pe care si-o pun parintii, in special cand vine vorba despre alimentatia micutilor. Si asta in contextul in care obezitatea este tot mai des intalnita in randul copiilor, generand probleme de sanatate de la varste fragede. Vorbim, pe larg, in acest articol, despre ce inseamna greutatea normala la copii, cum o putem mentine, dar si ce este de facut daca cel mic are deja probleme cu kilogramele.
Cand sunt bebelusi, copiii sunt cantariti in mod regulat. Pe masura ce cresc si se dezvolta in ritmuri diferite, nu este intotdeauna usor de spus daca au sau nu o greutate normala. O greutate anormala este, de obicei, una mai mare sau mai mica decat arata graficele oficiale de crestere. De aici pornesc o serie de probleme de sanatate fizica si mintala printre care:
- diabetul de tip 2;
- tensiune arteriala mare;
- colesterol crescut;
- tulburari de somn;
- stima de sine scazuta;
- depresie.
Greutatea normala la copii – impactul stilului de viata si al alimentatiei
Statisticile arata ca numarul copiilor supraponderali este in crestere. Fenomenul este cauzat, in principal, de stilul de viata si de alimentatie. In ultimii zece ani, utilizarea tehnologiei a crescut, nivelul de activitate fizica a scazut si modul in care oamenii se hranesc s-a schimbat. In prezent, familiile consuma mai multa mancare gata preparata. Copiii mananca tot mai des produse precum chipsuri sau biscuiti in locul alimentelor nutritive.
In acest context, specialistii atentioneaza ca solutia nu este a pune un copil la dieta, ci de a face schimbari in stilul de viata si alimentatia intregii familii. Printre schimbarile recomandate se numara:
- mai multa miscare si exercitii fizice;
- evitarea alimentelor foarte procesate;
- mai multe fructe si legume;
- consum de lapte si lactate cu continut redus de grasime;
- consum de apa in loc de suc si bauturi acidulate.
Greutatea normala la copii si timpul petrecut in fata ecranelor
Medicii atentioneaza ca este important sa limitezi timpul petrecut in fata ecranelor, atat in cazul copiilor, cat si al intregii familii. Copiii imita comportamentul parintilor. Pentru copii, timpul petrecut la televizor, pe tableta sau pe telefonul mobil trebuie sa fie de sub doua ore. De asemenea, nu este recomandat ca cei mai mici de doi ani sa fie expusi ecranelor, efectele nocive fiind in special in plan mintal la aceasta varsta.
Este mult sanatos sa ii angrenezi pe copii in activitati motrice si ludice, desfasurate de preferat in aer liber. Efectele sedentarisului pot fi vazute nu doar in acumularea excesiva a kilogramelor in plus, cat si in probleme de postura sau dureri, manifestate in special in cazul adultilor.
Toate cele enumerate mai sus sunt obiceiuri recomandate a fi adoptate de toate familiile cu copiii. Si asta indiferent daca membrii au sau nu nevoie sa slabeasca. Motivul? Este mult mai usor sa previi obezitatea decat sa iei masuri pentru a o combate, in special in randul copiilor.
Greutatea normala la copii si indicele de masa corporala
Pentru copiii si tinerii cu varsta cuprinsa intre 2 si 18 ani, greutatea poate fi verificata cu ajutorul unei aplicatii ce calculeaza indicele de masa corporala (IMC). Valorile acestui indicator difera in functie de:
- varsta;
- sex;
- inaltime;
- greutate.
Se obtine astfel o estimare rapida a grasimii corporale, plasand copiii in categoriile de greutate subponderala, supraponderala si obezitate.
Daca si tu ai calculat indicele de masa corporala al copilului tau, iar valoarea rezultata te ingrijoreaza, cel mai bine ar fi sa te adresezi unui medic. Poti face chiar acum o programare la Ana Medical Center, la 0733550055. Medicul pediatru sau specialistul in diabet si nutritie va verifica statusul celui mic.
Vizita periodica la specialist este cu atat mai importanta cu cat cei mici cresc in mod constant, dar in ritmuri diferite. Mai mult, baietii si fetele inregistreaza diferente in distributia grasimii corporale. Medicul poate verifica daca procesul de crestere se desfasoara in limitele normale.
Copil supraponderal, un posibil adult supraponderal
Atentie! Un copil supraponderal tinde sa devina un adult supraponderal, cu problemele de sanatate ce decurg de aici.
De aceea, este important sa il sustii pe cel mic sa fie mai activ, sa faca sport regulat si sa manance sanatos. Chiar daca are deja kilograme in plus, cu timpul si cu putina vointa, poate ajunge la o greutate normala.
Pandemia de Covid-19 a accentuat trendul de crestere deja existent a numarului de copii supraponderali. Cifrele arata ca, in Romania, rata obezitatii s-a dublat in ultimii zece ani.
Daca cel mic se bucura de o greutate sanatoasa, asigura-te ca il ajuti sa o mentina, pe masura ce creste. Continua sa iti incurajezi copilul sa manance sanatos si sa faca cat mai multa miscare. Poti citi mai multe despre greutatea normala la copii in articolul Cand „rotunjor” nu mai e dragut si e nevoie de un mic ajutor.
Copiii subponderali – o provocare
La polul opus, exista si cazuri in care cel mic inregistreaza o greutate mai mica decat cea normala. Aceasta poate aparea din mai multe motive:
- malnutritie;
- alergii si intolerante alimentare;
- afectiuni neurologice;
- boli gastro-intestinale.
Si in aceste cazuri, consultul medicului este esential pentru stabilirea diagnosticului si recomandarea unui tratament adecvat varstei si problemelor cu care se confrunta cel mic.
Concret, indiferent de greutatea calculata acasa, folosind diferite aplicatii pentru obtinerea indicelui de masa corporala, diagnosticul este pus de medic, in urma anamnezei, a examinarii fizice si a analizelor de specialitate.
La Ana Medical Center, medici specialisti in neonatologie, pediatrie si diabetologie si nutritie iti stau la dispozitie pentru a verifica starea de sanatate si greutatea copilului tau. Acceseaza pagina Echipa pentru a face cunostinta cu specialistii nostri sau suna la 0733550055 pentru o programare.
surse: www.nhs.uk; healthychildren.org; www.mayoclinichealthsystem.org