Hernia de disc cervicala este o boala tot mai diagnosticata in ultimii ani. Este cea mai frecventa cauza a durerilor resimtite in zona cervicala. Aceasta afectiune apare in urma proceselor degenerative aparute la nivelul coloanei vertebrale sau in urma unor traumatisme.
Cauze frecvente
Hernia de disc cervicala poate aparea brusc sau progresiv. Cauzele aparitiei sunt multiple, insa putem identifica anumiti factori de risc care cresc incidenta acestei boli. Varsta este primul si cel mai important, dar este urmat indeaproape de stilul de viata. Sedentarismul sau pozitia incorecta in cursul diferitelor activitati din timpul zilei si evenimentele traumatice pot duce la hernierea discurilor cervicale.
Hernia de disc cervicala este cauzata de procesul fiziologic de imbatranire, in cea mai mare parte, iar intr-un mic procent de traumatisme. Dupa varsta de 35 de ani se produc modificari la nivelul oaselor si a structurilor ce sustin coloana cervicala. Acest lucru duce la uzura si deplasarea nucleului pulpos catre canalul medular, iar radacina unui nerv spinal va fi comprimata.
dr. Valentin Munteanu, medic primar neurochirurg
Hernia de disc cervicala, simptomatologie
In ceea ce priveste simptomele herniei de disc cervicale, acestea apar sub forma durerilor in zona coloanei cervicale sau a contracturilor musculare ce se extind pana la nivelul toracelui superior (omoplati). Pe masura ce boala avanseaza, durerile se raspandesc catre membre, uneori cu iradieri pana in varful degetelor de la maini.
Hernia de disc este o boala degenerativa cu o evolutie imprevizibila. Durerile incep sa apara atunci cand nucleul pulpos isi pierde elasticitatea si rezistenta la socuri. Din cauza acestei degenerari apar miscarile intre vertebre, numite si miscari de forfecare. Apar mai intai dureri cervicale, apoi la maini si se continua cu amorteli sau tulburari de sensibilitate. Durerile vor creste in intensitate pana cand vor deveni insuportabile. Exista insa si pacienti care nu prezinta simptomatologie, desi au o hernie voluminoasa.
dr. Valentin Munteanu, medic primar neurochirurg
Diagnostic si tratament
Pentru a arata cu precizie locul unde s-a instalat hernia de disc cervicala, medicul specialist va indica rezonanta magnetica nucleara (RMN) ca metoda de investigatie. In situatii speciale, cand pacientul nu poate fi supus unui RMN, se va indica examinarea prin tomografie computerizata (CT), insa informatiile obtinute vor fi mai putine.
Nu toate cazurile de hernie ajung la bisturiu. Statisticile arata ca 2 din 10 bolnavi au nevoie de tratament chirurgical. Tratamentul bolnavilor de hernie de disc cervicala incepe cu repaosul fizic. Recuperarea medicala va curpinde atat exercitii de kinetoterapie, cat si proceduri fizioterapeutice. Kinetoterapia are rolul de a tonifia musculatura cervicala, iar fizioterapia ajuta la controlarea durerilor pana cand acestea se vor ameliora considerabil.
Operatia devine o solutie doar in forma avansata a herniei, atunci cand pacientul are dureri insuportabile, dificultati de mers sau mielopatie acuta.
Sursa foto: colchonesaznar.com