Daca te confrunti cu durere pelvina, sangerare vaginala anormala sau imposibilitatea obtinerii unei sarcini, medicul ti-ar putea recomanda efectuarea unei histerosonografii. Iata in ce consta investigatia, ce ar putea depista si in ce perioada a lunii trebuie facuta.
O histerosonografie este o investigatie folosita pentru a obtine o imagine a uterului. In timpul acesteia, medicul introduce un lichid in uter, prin col, pentru a examina mucoasa si structura uterului. Spre deosebire de o ecografie, histerosonografia permite identificarea a mai multor probleme care ar putea exista.
Recomandari pentru histerosonografie
Alte situatii in care medicul poate recomanda efectuarea unei histerosonografii mai sunt si pentru:
- a verifica daca trompele tale uterine sunt blocate sau permeabile;
- a examina uterul, atunci cand in istoricul tau au existat mai multe avorturi spontane sau nu reusesti sa obtii o sarcina;
- a examina tesutul cicatricial, cum ar fi endometrioza;
- a identifica cresterilor anormale, care ar putea include fibroame uterine sau polipi;
- a depista nereguli la nivelul mucoasei uterine;
- vizualizarea formei uterului.
Perioada indicata pentru histerosonografie
Histerosonografia nu necesita o pregatire speciala. Inainte de procedura, medicul iti va spune sa urinezi, astfel incat sa ai vezica goala.
De retinut este insa ca investigatia se face in prima parte a ciclului menstrual, din ziua 8 pana in ziua 13, pentru a reduce riscul de infectie. Tot in aceasta perioada, mucoasa uterina este cea mai subtire, ceea ce il ajuta pe medic sa identifice mai usor anomaliile.
Procedura dureaza aproximativ 30 de minute. In timpul investigatiei, este posibil sa resimti disconfort, care poate fi ameliorat cu ajutorul analgezicelor.
Situatii in care nu se poate face o histerosonografie
Medicul nu va recurge la aceasta procedura in cazul in care:
- depisteaza prezenta unei infectii genitale;
- folosesti steriletul;
- esti insarcinata sau ai o suspiciune legata de o eventuala sarcina.
Desfasurarea histerosonografiei
Inainte de a efectua o histerosonografie, medicul te va pune sa faci un test de urina, pentru a se asigura ca nu esti insarcinata. De asemenea, iti va cere sa urinezi, pentru a-ti goli vezica.
Pentru efectuarea procedurii, te vei aseza pe masa ginecologica. Medicul va efectua mai intai un examen pelvin, pentru a verifica daca exista durere sau infectie.
Exista trei parti principale ale unei histerosonografii, respectiv:
Efectuarea unei prime ecografii transvaginale
O ecografie transvaginala presupune introducerea unei sonde speciale cu ultrasunete in vagin. Sonda emite unde sonore care recreeaza imaginea mucoasei uterine. De obicei, medicul va efectua ecografia transvaginala fara lichid in uter, timp in care imaginile sunt proiectate pe monitorul ecografului.
Introducerea lichidului in uter
Dupa ce medicul examineaza uterul cu sonda cu ultrasunete, va introduce un speculum in vagin. Acesta este un instrument special conceput pentru a tine vaginul deschis, facilitand atingerea colului uterin, catre uter. Medicul va folosi un tampon special pentru a curata interiorul colului uterin. El va introduce apoi un tub care poate trimite lichid la deschiderea cervicala. Lichidul va face uterul sa se mareasca usor. De asemenea, face mucoasa uterului -sau endometrul- mai usor de vizualizat.
Efectuarea unei alte ecografii transvaginale
Medicul va introduce din nou sonda cu ultrasunete transvaginale si va injecta mai mult lichid in vagin si in uter. Este posibil sa resimti unele crampe atunci cand acest lichid trece prin uter. Medicul va folosi ecografia pentru a examina mucoasa uterului si, uneori, va observa fluxul de lichid din uter si in trompele uterine. Despre acest tip de investigatie, afla mai multe din articolul Ecografia transvaginala, investigatia medicala care iti poate salva viata.
De asemenea, medicul poate apela la o caracteristica speciala a ecografiei, cunoscuta sub numele de Doppler. Aceasta metoda permite identificarea fluxului sanguin sau posibilele blocaje ale acestuia. Doppler-ul este util in identificarea cheagurilor de sange, precum si a rezervelor de sange existenta la polipi si tumori.
Despre diferentele dintre ecografia abdominala si transvaginala, vorbeste, pe larg, dr. Denisa Nica, medic primar obstetrică-ginecologie, cu competenta in infertilitate, in cadrul Ana Medical Center. La dr. Denisa Nica, poti programa si tu o consultatie, sunand chiar acum la 0733 550 055, indiferent de problema medicala cu care te confrunti. Preturile si tarifele actuale le poti consulta aici.
Pentru mai multe informatii legate de sanatatea intima a femeii, ne poti urmari si pe canalul de YouTube al Ana Medical Center, pe care il poti accesa aici.
Reluarea activitatilor dupa histerosonografie
Procedura nu provoaca efecte secundare grave. Astfel, te poti intoarce imediat la activitatile obisnuite. Daca resimti un disconfort, iti recomandam sa nu intretii relatii sexuale timp de 1-2 zile.
Orice sangerare usoara care ar putea aparea, ar trebui sa inceteze dupa cateva zile.
Posibilele rezultate ale unei histerosonografii
In urma unei histerosonografii, pot fi depistate structuri din interiorul uterului care ar putea cauza simptomele pentru care ti s-a recomandat investigatia. Astfel, o histerosonografie poate depista exitenta:
- polipilor;
- fibroame;
- forma atipica a uterului;
- semne de endometrioza;
- semne de cancer endometrial;
- blocaje in trompele uterine.
Pe baza imaginilor obtinute din interiorul uterului, medicul poate afla dimensiunea, forma si localizarea diferitelor structuri. Acest lucru va ajuta la diagnosticare, monitorizarea structurilor atipice sau la pregatirea pentru o interventie chirurgicala, pentru a elimina excrescentele atipice.
Riscuri
O histerosonografie are un risc scazut si putine efecte secundare. Este posibil sa resimti disconfort in timpul procedurii, dar administrarea unor medicamente impotriva durerii, in prealabil, te poate ajuta.
De asemenea, exista un mic risc de infectie, dar medicul poate lua masuri pentru a preveni acest lucru.
Ulterior, va trebui sa acorzi atentie semnelor care ar putea indica prezenta unei infectii. Acestea pot fi:
- febra;
- durere intensa;
- modificari ale secretiilor vaginale.
Diferenta dintre histerosonografie si histerosalpingografie
O histerosonografie este o metoda alternativa sau complementara de diagnosticare la o scanare prin rezonanta magnetica (RMN), histeroscopie sau histerosalpingografie.
Spre deosebire de histerosonografie, o histerosalpingografie este o investigatie radiologica, care implica utilizarea de raze X. Medicul efectueaza aceasta procedura prin injectarea de colorant radioactiv in uter. Daca trompele uterine sunt deschise, colorantul de contrast umple tuburile si apare pe o radiografie.
Aceasta investigatie se recomanda in cazul in care medicul nu poate identifica, in urma histerosonografiei, daca exista o anomalie a trompelor uterine sau o alta problema de fertilitate, despre care poti citi mai multe din articolul De ce nu raman insarcinata: cauze ale infertilitatii.
Daca si tu prezinti simptome care necesita investigatii suplimentare sau ti s-a recomandat efectuarea unei histerosonografii, te poti programa la Ana Medical Center, in Ploiesti. Specialistii nostri cu experienta pot diagnostica cu exactitate si trata personalizat orice tip de afectiune. Programeaza-te chiar acum, la 0733 550 055, indiferent de problema medicala cu care te confrunti.
surse: my.clevelandclinic.org; healthline.com; my.clevelandclinic.org