Infectia cu streptococ B in sarcina

streptotoc b tratament nastere

Infectia cu streptococ B este cea mai frecventa cauza infectioasa care pune in pericol viata nou-nascutului si care afecteaza inclusiv mama. In mod normal, streptococul B se gaseste la nivelul vaginului, rectului si in flora orala. Aceasta infectie se transmite de la mama la copil in timpul nasterii. Sa vedem ce e de facut.

Femeile insarcinate care au luat streptococul B pot suferi de cistita, infectii la nivelul uterului sau pot aduce pe lume un fat decedat. Infectia cu streptococ de grup B poate duce la aparitia endocarditei sau a meningitei. Dupa nastere, aceasta bacterie duce la aparitia infectiilor urinare si a abcesului pelvin.

Copiii care supravietuiesc acestui tip de infectie pot ramane cu sechele

La nou-nascuti, aceasta infectie este de doua feluri: timpurie – apare inainte ca bebelusul sa implineasca 7 zile si se manifesta prin sepsis, pneumonie sau meningita, si tardiva – apare dupa 7 zile, iar riscul persista pana ce copilul implineste varsta de 3 luni. Aceasta infectie se manifesta prin meningita. Copiii care supravietuiesc acestei infectii pot sa ramana cu deficiente de auz, de vedere, vor intampina dificultati de invatare sau vor avea diferite sechele neurologice.

In acest context este indicat ca toate femeile sa fie testate in saptamanile 35-37 de sarcina. Daca rezultatul este pozitiv, femeia trebuie tratata in timpul travaliului, pentru a preveni raspandirea bacteriei la nou-nascut.

Tratamentul se va administra in timpul nasterii

Daca rezultatul este unul negativ, medicii nu vor exclude posibilitatea infectiei, deoarece acesta poate aparea si daca recoltarea secretiilor nu a fost facuta corespunzator. Rezultatul poate fi influentat si daca viitoarea mamica este sub tratament cu antibiotice. In aceste cazuri se vor lua in considerare urmatorii factori de risc, care sunt atribuiti infectiei cu streptococ B:

  • o nastere anterioara a unui copil nascut cu infectia invaziva;
  • nastere declansata inainte de saptamana 37;
  • ruperea membranelor in timpul nasterii dureaza mai mult de 18 ore;
  • in timpul nasterii femeia are febra de peste 38 de grade.

Tratamentul in cazul infectiei cu streptococ B consta in:

  • administrarea ampicilinei in timpul travaliului sau a nasterii;
  • femeilor alergice la ampicilina li se va administra Clindamycin sau Eritromicina Atb;
  • Vancomicina este un alt antibiotic care poate fi administrat in cazul infectiei cu streptococul de grup B;
  • Medicii neonatologi trebuie sa supravegheze nou-nascutul in cazul in care prezinta semne ale infectiei.
sursa: emedicine.medscape.com
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole