Infectii vaginale frecvente, cauzate de produsele de igiena intima

Riscuri produse igiena intima

Infectii vaginale sunt de trei ori mai frecvente in cazul femeilor care folosesc adesea produse de igiena intima, cum sunt gelurile sau servetelele umede. Aceasta este concluzia unui studiu canadian, aparut in publicatia BMC Women’s Health. De ce, va explicam in articol.

Femeile care folosesc geluri intime au de 8 ori mai multe riscuri sa dezvolte micoza. Riscurile de infectii bacteriene cresc de 20 de ori in cazul acestor femei, comparativ cu cele care nu includ in ritualul lor de ingrijire astfel de produse.

In cazul femeilor care opteaza pentru geluri intime hidratante, riscul de infectii urinare este dublu, conform concluziilor studiului citat. De doua ori mai mare este si riscul de aparitie a cistititei in cazul femeilor care folosesc servetele umede.

sursa: pixabay.com

Produse de igiena intima si riscul de infectii vaginale

Care este explicatia pentru care tocmai produsele speciale pentru igiena intima pe care le cumparam din dorinta de a ne asigura o igiena optima ne pot provoca infectii vaginale?

Conform cercetatorilor, unele produse de igiena intima destabilizeaza pH-ul florei vaginale, al carui rol este de a proteja vaginul de infectii. Un risc si mai mare il are folosirea produselor intime care contin ftalati, bisfenol A sau parabeni – substante care pot deregla activitatea hormonala.

Sursa foto: pixabay.com

In ceea ce priveste spalaturile vaginale, acestea sunt indicate doar la recomandarea medicului, dupa un control amanuntit.

Gelul intim pentru igiena externa se cumpara din farmacie si trebuie folosit doar pentru igiena intima externa. Spalaturile interne sunt recomandate  cat mai rar posibil. Spalaturile vaginale determina distrugerea florei vaginale. Mucoasa devine astfel uscata si predispusa la candida, infectii bacteriene.

dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie

Infectii vaginale frecvente: prevenire

  • Zona intima este una sensibila si poate fi agresata de produse cu un pH prea acid. De aceea, specialistii recomanda pentru toaleta intima produse cu pH neutru.
  • Igiena intima externa se realizeaza dimineata, seara si dupa fiecare contact sexual.
  • Igiena excesiva trebuie evitata, caci deregleaza de asemenea flora vaginala.
  • In cazul in care apar mancarimi sau iritatii intime, ca si pentru orice modificare a secretei vaginale, cea mai buna abordare terapeutica este stabilita de medic. In niciun caz nu este indicata folosirea unor produse de ingrijire “dupa ureche”.

Pentru orice tip de problema ginecologica, rezolvarea se afla in cabinetul medicului ginecolog. Analizele ginecologice uzuale previn eventuale complicatii. Vorbim despre examenul secretiei vaginale, dar si despre testul Babes-Papanicolau, analize pe care este indicat sa le efectuam preventiv anual sau ori de cate ori simptomele o impun.

dr. Denisa Nica, coordonatoarea Clinicii Ana Medical Center din Ploiesti

Absorbantele de zi nu trebuie folosite in exces, deoarece mentin umiditatea locala si dezvoltarea agentilor patogeni – ciuperci, paraziti. Lenjeria din material sintetic si cea tanga trebuie evitata deoarece, prin contact cu pielea, poate cauza microleziuni ce se pot infecta.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole