Chiar daca nu pare o preocupare majora in adolescenta si in tinerete, infertilitatea poate fi cauzata de bolile cu transmitere sexuala, contractate in aceste perioade. Ulterior, la varsta adulta, s-ar putea sa te confrunti cu imposibilitatea de a obtine o sarcina fara sa stii de ce. Poti afla din continuarea acestui articol care este legatura directa dintre infectiile cu transmitere sexuala, in special dintre chlamydia si infertilitate.
Chlamydia si infertilitate, atat la femei, cat si la barbati
De precizat este faptul ca bolile cu transmitere sexuala pot provoca infertilitate atat in cazul barbatilor, cat si al femeilor. In plus, aceste afectiuni au devenit atat de frecvente incat sunt tari in care sunt considerate o problema comuna de sanatate publica. In paralel, tot mai multe cupluri se confrunta cu imposibilitatea de a concepe un copil, in mod natural.
Din pacate, cu cat infectia este lasata mai mult timp netratata, cu atat mai mult poate dauna aparatului reproducator. De exemplu, daca nu sunt tratate, chlamydia si gonoreea se pot raspandi in uter sau trompele uterine. Acest lucru poate provoca o boala inflamatorie pelvina, care poate duce la inflamatie, cicatrizare si blocaj al organelor de reproducere, cum ar fi trompele uterine.
Cicatricile tubare pot bloca trompele, impiedicand ovulele sa ajunga in uter. Femeile care sufera de leziuni ale trompelor uterine sunt, de asemenea, expuse riscului de sarcina ectopica.
Chlamydia si infertilitate: FIV, pentru femeile cu leziuni majore ale trompelor uterine
Pentru femeile care au suferit leziuni majore ale trompelor uterine din cauza bolilor cu transmitere sexuala, fertilizarea in vitro (FIV) este o forma eficienta de tratament. In timpul unei proceduri FIV, sperma si ovocitul sunt combinate in laborator pentru a permite fertilizarea, in afara corpului. Ulterior, embrionul este transferat in uter.
In ceea ce priveste infertilitatea feminina, statisticile arata ca 1 din 5 femei este infertila din cauza bolii inflamatorii pelvine, generata de infectiile cu transmitere sexuala.
Medicii atentioneaza ca desi raspandirea are loc in principal in timpul relatiilor intime, bolile cu transmitere sexuala pot fi contractate si ocazional, atunci cand au loc interactiuni fizice intime, ulterior provocand probleme de infertilitate.
Pentru a preveni infertilitatea, prin tratarea din timp a acestor infectii, un rol crucial il are controlul ginecologic periodic, de rutina. Poti afla mai multe despre rolul acestuia si ce alte afectiuni sunt astfel prevenite, de la dr. Denisa Nica, medic ginecolog in cadrul Ana Medical Center, care vorbeste in videoul urmator:
Chlamydia si infertilitate: cauza bolilor cu transmitere sexuala
Cauza bolilor cu transmitere sexuala o reprezinta bacteriile sau virusii. Odata patrunsi in organism, se inmultesc si provoaca boala.
Asa se intampla si in cazul bolii inflamatorie pelviana, cauzata frecvent de infectiile cu transmitere sexuala. Afectiuni precum gonoreea si chlamydia pot fi asociate cu boala inflamatorie pelvina. Aceasta poate provoca leziuni ale trompelor uterine ale unei femei. In cazul in care se obtine sarcina, gravida s-ar putea confrunta cu complicatii.
Cand bolile cu transmitere sexuala sunt ignorate sau nu prezinta niciun simptom, infectiile se pot intinde in susul sistemului reproducator. Ajung astfel sa afecteze uterul, ovarele si trompele uterine ale femeii, ducand la rani, cicatrici sau inflamatii. Medicii atentioneaza ca daca organele de reproducere sunt afectate de virus, atunci acest lucru poate duce la infertilitate.
Chlamydia si infertilitate la barbati
In ceea ce priveste relatia dintre bolile cu transmitere sexuala si infertilitatea masculina, aceasta nu este inca cunoscuta. Cu toate acestea, ele pot avea un impact direct asupra functiei sexuale masculine, cum ar fi disfunctia erectila.
In schimb, cand vine vorba de sistemul reproducator feminin, bolile cu transmitere sexuala pot restrictiona functionarea normala a organelor, ceea ce provoaca infertilitate.
In acest context, iti prezentam in continuarea acestui articol care sunt cele mai frecvente tipuri de boli cu transmitere sexuala si cum afecteaza ele atat fertilitatea feminina, cat si pe cea masculina.
Chlamydia
Chlamydia este cel mai frecvent tip de boala cu transmitere sexuala. Atat barbatii, cat si femeile pot contracta chlamydia prin interactiune sexuala. Deoarece infectia nu prezinta simptome, multi oameni care o au nu sunt constienti de ea. La femei, chlamydia netratata poate afecta, prin cicatrici, uterul sau trompele uterine, scazand probabilitatea de a putea ramane insarcinate.
Totodata, infectia cu chlamydia poate afecta sanatatea spermei, ceea ce poate duce la infertilitate masculina. Despre aceasta boala cu transmitere sexuala, poti afla mai multe din articolul Chlamydia cauzeaza infertilitate: cum o tratam.
Gonoree
Gonoreea este o alta boala cu transmitere sexuala care poate cauza infertilitate, atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor. Persoanele afectate se pot confrunta cu scurgeri de culoare alba sau verzuie, durere si senzatie de arsura la urinare sau nevoia de a urina frecvent. De asemenea, femeile se pot confrunta cu cicluri menstruale mai intense.
Gonoreea se poate raspandi in uter si trompele uterine. Poate provoca astfel boala inflamatorie pelvina. Ulterior, aceasta poate duce la cicatrizarea trompelor. Afectiunea vine cu un risc mai mare de complicatii ale sarcinii si infertilitate. Barbatii care sufera de gonoree pot dezvolta epididimita, o inflamatie a canalelor ejaculatoare.
Sifilis
Sifilisul este o alta boala cu transmitere sexuala, cauzata de o infectie bacteriana, care se raspandeste, de obicei, in timpul actului sexual. Cu toate acestea, o persoana se poate infecta si prin intrarea in contact cu o rana produsa de sifilis. Totodata, daca nu se trateaza, mamele pot transmite sifilisul copiilor nenascuti.
Desi sifilisul nu afecteaza in mod direct fertilitatea masculina, el poate duce la probleme care provoaca epididimita, la fel ca si gonoreea. Epididimita poate provoca cicatrici in canalele de sperma, ceea ce poate impiedica eliberarea spermatozoizilor in timpul ejacularii.
Dincolo de prezenta simptomelor bolilor cu transmitere sexuala, poti verifica fertilitatea masculina cu ajutorul analizelor specifice. Despre ele poti afla mai multe din articolul Spermograma si spermocultura, teste de fertilitate la barbati.
Tratament
In ceea ce priveste chlamydia, aceasta este o infectie provocata de bacterii. Astfel, poate fi tratata cu antibiotic. Pentru a avea garantia ca infectia dispare complet, este nevoie de abstinenta in timpul tratamentului.
De asemenea, si pentru tratarea gonoreei pot fi administrate antibiotice, atat femeilor, cat si barbatilor. Daca simptomele persista, pacientii trebuie sa se readreseze medicului.
Referitor la combaterea sifilisului, aceasta boala cu transmitere sexuala poate fi tratata cu penicilina. Acest antibiotic poate fi utilizat pentru a trata sifilisul in stadiile sale incipiente si pentru a distruge bacteria care il provoaca.
Prevenirea bolilor cu transmitere sexuala
Pentru a reduce riscul de contractare a bolilor cu transmitere sexuala, poti lua o serie de masuri. In primul rand, evita sa faci sex neprotejat. Aceasta este cea mai buna modalitate pentru a evita contractarea de infectii sau a unui boli cu transmitere sexuala. Atentie insa ca utilizarea prezervativelor trebuie facuta in mod corect.
De asemenea, riscul de a lua o boala cu transmitere sexuala poate fi redus daca ai unul sau mai putini parteneri. Inainte de a te angaja intr-o activitate sexuala, discuta cu partenerul tau despre cum sa eviti imbolnavirea.
Daca ai facut sex neprotejat si iti faci griji referitoare la bolile cu transmitere sexuala, cel mai bine ar fi sa te testezi. Poti apela la medicii Ana Medical Center. Ei te pot indruma referitor la care sunt pasii pe care ii ai de urmat. Si asta atat in ceea ce priveste testarea, cat si un eventual tratament. Programeaza-te chiar acum la 0733 550 055 si scapa de grija eventualelor riscuri.
surse: ccrmivf.com; healthshots.com