Hrana-medicament pentru bebelusi: alaptarea, beneficii pentru mama si copil

beneficii ale alaptarii pentru mama

Fiind un aliment complet, bogat in nutrienti esentiali si anticorpi, care protejeaza copilul de infectii si boli, laptele matern sustine totodata dezvoltarea sistemului imunitar. Pe langa avantajele nutritionale, exista si numeroase beneficii ale alaptarii, atat pentru bebelus, cat si pentru mama. Iata care sunt cele mai importante dintre acestea si care sunt recomandarile in ceea ce priveste perioada pana la care sa iti alaptezi copilul.

Laptele matern ofera alimentatia optima pentru bebelusi. Are cantitatea potrivita de nutrienti si este usor de digerat. Alaptarea ramane insa o decizie personala, pe care o poti lua doar tu. Indiferent daca te-ai gandit sa iti alaptezi sau nu copilul, probabil ca deja esti asaltata de informatii. Noi, iti prezentam, pe scurt, cateva dintre beneficiile acestui proces.

Majoritatea recomandarilor societatilor de pediatrie recomanda alaptarea exclusiva, in primele 6 luni de la nastere. Dupa aceasta perioada, se recomanda continuarea alaptarii si introducerea alimentelor solide, pana la varsta de cel putin 1 an sau pana cand atat mama, cat si copilul sunt pregatiti sa renunte.

Alaptarea pana la doi ani, recomandata de OMS

In acelasi timp, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda alaptarea pana la varsta de 2 ani sau mai mult, deoarece beneficiile continua si in aceasta perioada. De asemenea, tot OMS recomanda sa incepi hranirea copilului la san la o ora dupa nastere, pentru beneficii maxime. Si asta indiferent de modalitatea de nastere, respectiv naturala sau cezariana.

Despre cele doua tipuri de nasteri, vorbeste, in videoul de mai jos, dr. Oana Dumitrescu, medic primar obstetrica-ginecologie. La dr. Oana Dumitrescu poți face și tu programare, sunand la 0733 550 055.

Mai multe informatii si raspunsuri la intrebari pe care ai putea sa ti le pui chiar tu, poti urmari recomandarile specialistilor nostri si pe Youtube. Canalul nostru il poti accesa aici.

Daca ai nascut deja si intampini probleme cu alaptarea, poti apela la consultantul nostru in lactatie, medic pediatru, despre care poti afla mai multe aici. Stabileste chiar acum o intalnire, sunand la acelasi numar de telefon 0733 550 055.

Inainte de a te decide sau doar pentru a te asigura ca laptele matern este alegerea potrivita iata o parte din uimitoarele beneficii pentru tine si pentru bebelus.

Beneficiile alaptarii pentru bebelus

Laptele matern, hrana ideala pentru bebelus

Laptele matern contine tot ce are nevoie bebelusul in primele 6 luni de viata, exact proportiile potrivite. Compozitia laptelui matern sa se schimba chiar in functie de nevoile de evolutie ale bebelusului, mai ales in prima luna de viata.

In primele zile dupa nastere, sanii tai produc un lichid gros si galbui, numit colostru. Acesta este bogat in proteine, sarac in zahar si incarcat cu compusi benefici. Este cu adevarat un “aliment minune” si nu poate fi comparat cu nicio formula. Colostrul ajuta la dezvoltarea tractului digestiv imatur al nou-nascutului.

Dupa primele cateva zile, sanii incep sa produca cantitati mai mari de lapte, pe masura ce stomacul copilului creste. Singurul lucru care poate lipsi din aprovizionarea cu “lapte magic” este vitamina D. Cu exceptia cazului in care ai un aport foarte mare, laptele matern nu va va furniza suficienta cantitate de vitamina D. De aceeea, se recomanda sa administrezi bebelusului picaturi de vitamina D.

beneficii ale alaptarii pana la 2 ani

Laptele matern contine anticorpi importanti

Laptele matern este plin de anticorpi, care ajuta bebelusul sa lupte impotriva virusilor si a bacteriilor. Aceasta protectie este esentiala in primele luni de viata. Anticorpi importanti sunt continuti in special de colostru. Colostrul furnizeaza cantitati mari de imunoglobulina A (IgA), precum si cativa alti anticorpi. Cercetarile arata ca atunci cand tu esti expusa la virusi sau bacterii, incepi sa produci anticorpi, care apoi intra in laptele matern. Imunoglobulina A protejeaza copilul de imbolnavire, prin formarea unui strat protector in nas, gat si sistemul digestiv al copilului.

Spre comparatie, formulele nu ofera protectie cu anticorpi pentru bebelusi. Numeroase studii arata ca bebelusii care nu sunt alaptati sunt mai vulnerabili la probleme de sanatate precum pneumonia, diareea si infectii.

Beneficii ale alaptarii: reduce riscul de imbolnavire

Alaptarea exclusiva, ceea ce inseamna ca bebelusul primeste numai lapte matern, in primele sase luni de viata, este deosebit de benefica. Poate reduce riscul bebelusului tau pentru multe boli, inclusiv:

  • Infectii ale urechii: alaptarea, in special cea exclusiva, poate proteja impotriva infectiilor urechii medii, gatului si sinusurilor, mult dincolo de perioada copilariei.
  • Infectii ale tractului respirator: alaptarea poate proteja impotriva multiplelor boli respiratorii si gastrointestinale acute.
  • Raceli si infectii: bebelusii alaptati exclusiv timp de 6 luni pot avea un risc mai mic de a face raceli grave si infectii ale urechilor sau gatului.
  • Infectii intestinale: alaptarea este legata de o reducere a infectiilor intestinale.
  • Leziuni ale tesutului intestinal: hranirea bebelusilor prematuri cu lapte matern este asociata cu o reducere a incidentei enterocolitei necrozante.
  • Sindromul mortii subite a sugarului: alaptarea este legata de un risc redus de SIDS, mai ales atunci cand alaptezi exclusiv;
  • Alergii: alaptarea este legata de un risc scazut de astm, dermatita atopica si eczeme. Daca bebelusul tau se confrunta deja cu astfel de probleme, apeleaza la un specialist cu experienta. Il poti gasi si la Ana Medical Center, programandu-te la 0733 550 055.
  • Boli intestinale: bebelusii care sunt alaptati pot avea un risc mai mic de a dezvolta boala Crohn si colita ulceroasa.
  • Diabet: alaptarea este legata de un risc redus de a dezvolta diabet de tip 1 si diabet de tip 2.
beneficii ale alaptarii slabit rapid

Beneficii ale alaptarii: greutate optima pentru bebelus

Laptele matern asigura o greutatea sanatoasa a bebelusului tau. Alaptarea favorizeaza cresterea sanatoasa in greutate si ajuta la prevenirea obezitatii infantile. Studiile au aratat ca alaptarea pentru o perioada mai mare de 4 luni a contribuit la o reducere semnificativa a riscului ca un copil sa dezvolte supraponderalitate si obezitate. Acest lucru se poate datora dezvoltarii diferitelor bacterii intestinale. Bebelusii alaptati au cantitati mai mari de bacterii intestinale benefice, care pot impiedica depozitarea grasimii.

Bebelusii hraniti cu lapte matern au, de asemenea, mai multa leptina in sistemele lor decat bebelusii hraniti cu lapte praf. Leptina este un hormon cheie pentru reglarea poftei de mancare si depozitarea grasimilor.

In acelasi timp, bebelusii alaptati isi autoregleaza aportul de lapte. Ei mananca doar pana cand isi pot satisfac foamea, ceea ce ii ajuta sa dezvolte modele de alimentatie sanatoasa.

Beneficii ale alaptarii: copii mai destepti

Unele studii sugereaza ca poate exista o diferenta in ceea ce priveste dezvoltarea creierului la bebelusii alaptati si cei hraniti cu lapte praf. Aceasta diferenta poate fi explicata datorita intimitatii fizice, atingerii si contactului vizual asociate cu alaptarea, precum si continutului de nutrienti.

alaptatul te ajuta sa slabesti

Studiile indica si faptul ca bebelusii alaptati au scoruri mai mari de inteligenta si sunt mai putin susceptibili de a dezvolta probleme de comportament si dificultati de invatare pe masura ce imbatranesc. Cu toate acestea, cele mai vizibile efecte sunt observate la copiii prematuri, care au un risc mai mare de probleme de dezvoltare.

Beneficiile alaptarii pentru mama

Alaptarea te poate ajuta sa slabesti

In timp ce unele femei par sa ia in greutate in timpul alaptarii, altele par sa slabeasca fara efort. Alaptarea arde mai multe calorii, iar dupa 3 luni de alaptare, probabil, vei experimenta o crestere a arderii grasimilor in comparatie cu mamele care nu alapteaza. Desi diferenta nu este semnificativa. Mai multe informatii despre perioada de dupa nastere, iti oferim in articolul Recuperare dupa nastere: ce este permis si ce nu trebuie sa faci

Alaptarea ajuta la contractarea uterului

In timpul sarcinii, uterul tau creste enorm, extinzandu-se de la dimensiunea unei pere pana la umplerea aproape a intregului spatiu al abdomenului tau. Dupa nastere, uterul trece printr-un proces de micsorare, care il ajuta sa revina la dimensiunea anterioara. Oxitocina, un hormon care creste pe parcursul sarcinii, ajuta la acest proces.

Corpul tau secreta cantitati mari de oxitocina in timpul travaliului pentru a ajuta la nasterea copilului si pentru a reduce sangerarea. Dar oxitocina creste si in timpul alaptarii.

Beneficii ale alaptarii: favorizeaza contractiile si reduce sangerarea

Alaptarea provoaca contractii uterine si reduce sangerarea, ajutand uterul sa revina la dimensiunea anterioara. Studiile au aratat, de asemenea, ca mamele care alapteaza au, in general, mai putine pierderi de sange dupa nastere.

beneficii ale alaptarii pentru bebelus

Beneficiile alaptarii pentru mame: risc mai mic de depresie

Depresia postpartum este un tip de depresie care se poate dezvolta la scurt timp dupa nastere. Femeile care alapteaza par a fi mai putin predispuse la a dezvolta depresie postpartum, in comparatie cu mamele care intarca mai devreme sau nu alapteaza, potrivit unui studiu din 2012.

In acelasi timp, femeile care sufera de depresie postpartum, imediat dupa nastere, au o probabilitate mai mare sa aiba probleme cu alaptarea si sa faca acest lucru pentru o durata mai scurta.

Beneficii ale alaptarii: reduce riscul de imbolnavire

Alaptarea pare sa ofere protectie pe termen lung impotriva cancerului si a mai multor boli. Perioada pe care o femeie o petrece alaptand este corelata cu un risc redus de cancer de san si ovarian.

De asemenea, cercetarile arata ca femeile care alapteaza au un risc mai mic de:

  • hipertensiune arteriala;
  • artrita;
  • colesterol;
  • boli de inima;
  • diabet de tip 2.

Beneficiile alaptarii sunt atat de numeroase incat majoritatea specialistilor o recomanda tuturor mamelor, pentru cat mai mult timp posibil. Si asta cu exceptia problemelor medicale care impiedica alaptatul.

Nu uita, daca poti sa iti hranesti copilul la san, laptele matern este cel mai bun inceput pe care il poti da copilului tau in viata. Indiferent de alegerea pe care o faci, specialistii nostri te poate indruma catre metodele si alegerile potrivite. In plus, noi, la Ana Medical Center, iti venim in ajutor, punandu-ti la dispozitie un consultant in lactatie. Afla mai multe despre el aici si programeaza chiar acum o intalnire, sunand la 0733 550 055.

surse: www.healthline.com; www.cdc.gov

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole