Malformatiile cardiace la copii

Malformatii cardiace

Orice mica neregula cu starea de sanatate a copilului e un cosmar pentru orice parinte, mai ales daca vorbim despre probleme cardiace. Si nu sunt deloc o raritate. Statisticile arata ca 8-10 copii dintr-o mie se nasc cu malformatii cardiace. Partea buna este ca, atunci cand sunt descoperite din timp, aceste probleme au solutii mai variate si mai usoare. Despre depistarea malformatiilor si rezolvarea lor am discutat cu dr. Iolanda Vivisenco, medic primar pediatru la Ana Medical Center.

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]

Primul pas spre diagnosticare

De regula, parintii ajung cu cei mici la spital pentru ca nu mai vor sa manance, pentru ca se invinetesc la fata atunci cand sunt alaptati, pentru ca nu iau in greutate sau fiindca racesc prea des. Toate acestea pot fi semne care sa orienteze medicul catre posibilitatea unei afectiuni cardiace.

Primul pas spre depistarea malformatiilor este un consult amanuntit, insotit de o ecografie cardiaca. Este o metoda imagistica neinvaziva, ce poate vizualiza structura anatomica a inimii, pentru a identifica sursa problemelor. Ecografia se realizeaza prin emiterea de ultrasunete printr-o sonda speciala, care se transforma in imagini pe monitorul ecografului. E o procedura care nu doare si care se poate face de cate ori este nevoie.

dr. Iolanda Vivisenco

Despre inima fatului

O parte din malformatii sunt depistate chiar inainte de nastere, la ecografiile morfologice fetale.

Inima fatului incepe sa se dezvolte din a 4-a saptamana de sarcina. Aceasta creste gradual si ajunge sa dezvolte, in mod normal, patru valve formate din tesut, care vor pompa sangele prin camerele cardiace, catre plamani si catre restul organismului. Pentru multe dintre defectele cardiace nu s-a gasit o explicatie sau o cauza, insa pentru altele responsabili sunt anumiti factori genetici sau de mediu ori consumul unor medicamente anticonvulsive, dermatologice sau recomandate in cazul maladiilor maniaco-depresive.

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]

In functie de tipul malformatiei si de gravitatea situatiei, aceste probleme se pot rezolva prin medicatie, proceduri minim-invazive sau interventii chirurgicale complexe.
“Pentru ca este un subiect sensibil, as vrea sa subliniez faptul ca, in general, micutii pot duce o viata normala dupa aceste interventii prin care se indreapta malformatiile cardiace si ca isi pot relua activitatile obisnuite. In cazul in care vorbim de boli cardiace survenite pe parcursul copilariei, alimentatia sanatoasa si miscarea contribuie decisiv la imbunatatirea starii de sanatate”, conchide dr. Iolanda Vivisenco, medic pediatru.

 
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole