Menstruatia sau ciclu menstrual reprezinta procesul prin care corpul tau elimina sange si tesuturi in fiecare luna, ca parte a vietii fertile. Si asta cu exceptia perioadelor de sarcina. Ciclul menstrual poate varia in functie de multi factori, dar o menstruatie – dupa varsta – poate fi semnificativ diferita ca regularitate, cantitate eliminata sau durata. Ciclul menstrual este reglat de interactiunea hormonilor din organism si are ca scop pregatirea corpului pentru o posibila sarcina. Iti prezentam in continuarea acestui articol cateva lucruri despre ce se intampla in corpul tau in fiecare luna, de la prima la ultima menstruatie.
Menstruatia reprezinta eliminarea periodica, prin vagin, a mucoasei uterine si a ovulului eliberat de ovar, daca nu a fost fecundat de spermatozoizi, impreuna cu o cantitate mica de sange. Menstruatia, dupa varsta, are loc intre anii pubertatii si pana cand intri la menopauza. Rolul ciclului este de a curata si a pregati uterul pentru o eventuala sarcina.
Menstruatie, dupa varsta: primul ciclu, intre 9 si 12 ani
Prima menstruatie, numita medical menarha, apare, de obicei, in jurul varstei de 12 ani. Sunt insa si situatii in care se manifesta de la 9 ani sau mai tarziu. Initial, fluxul de sange este scazut, iar culoarea este maronie, urmand ca ulterior sa devina mai crescut cantitativ si de culoare rosie.
Se recomanda ca aparitia primei menstruatii sa fie insotita si de o prima vizita la ginecolog, daca acest lucru nu s-a intamplat anterior. Despre acest prim control, poti afla mai multe din articolul Prima vizita la ginecolog: cand e bine sa aiba loc si la ce sa te astepti.
Simptomele menstruatiei
Unele femei se confrunta cu simptomele menstruatiei, iar altele, nu. Intensitatea acestor simptome poate varia. Cel mai frecvent simptom este reprezentat de crampe. Crampele pe care le simti in zona pelvina sunt cauzate de uterul care se contracta pentru a elimina mucoasa.
Alte simptome pe care le poti resimti in perioada menstruatie sunt:
- schimbari de dispozitie;
- probleme cu somnul;
- durere de cap;
- pofte de mancare;
- balonare;
- sensibilitate a sanilor;
- acnee.
Regularitatea menstruatiei
O menstruatia poate varia ca durata si regularitate, pe parcursul vietii fertile. De exemplu, in anii adolescentei, ciclul menstrual poate veni cu regularitate, pentru ca in perioada premenopauzei sa lipseasca timp de cateva luni, pentru a reveni apoi. Si asta pana la instalarea menopauzei, cand menstruatia dispare definitiv.
Despre simptomele premenopauzei si ale menopauzei, precum si despre schimbarile care au loc in aceste perioade, poti afla mai multe din videoul urmator, de la dr. Denisa Nica, medic primar ginecolog si specialist in infertilitate, in cadrul Ana Medical Center.
In ceea ce priveste regularitatea ciclului menstrual, in medie, apare la 28-30 de zile si dureaza intre 3 si 7 zile. Cantitatea de sange eliminata este mica, 20-70 de mililitri, putand varia de la luna la luna. La debutul menstruatiei, sangerarile sunt neregulate. Ciclul poate veni ori mai devreme, la 20-21 de zile, ori mai tarziu, la 40-45 de zile. Despre toate acestea, poti afla mai multe din articolul Tulburarile ciclului menstrual, de la dureri la afectiuni alarmante.
Practic, intervalul la care apare menstruatia depinde de momentul ovulatiei, adica de eliberarea ovulului de catre ovar. La ciclurile regulate, acest lucru se intampla in a 14-a zi, prima zi fiind considerata atunci cand apare sangerarea.
Dereglari hormonale sau afectiuni medicale, semnalate de cicluri neobisnuite
Uneori, ciclurile menstruale pot fi:
- prea frecvente (afectiune numita polimenoree);
- abundente (menoragie);
- dureroase (dismenoree);
- absente (amenoree).
Situatiile enumerate mai sus ar putea fi semn al dereglarilor hormonale sau al unor afectiuni cauzate de:
- stres;
- activitate fizica intensa;
- depresie ori tulburari psihice.
Pentru un diagnostic corect, insa, e nevoie de o vizita in cabinetul ginecologic si de un set complet de analize. Daca si tu te confrunti cu un ciclu menstrual neobisnuit, te poti adresa medicilor cu experienta ai Ana Medical Center, pentru a diagnostica si trata cauza problemei cu care te confrunti. Te poti programa chiar acum la 0733 550 055.
De exemplu, o buna parte dintre femei se confrunta cu sangerari lungi si/sau abundente. Menstruatiile care tin mai mult de 5-6 zile, precum si cele abundente, in care sunt prezente si cheaguri mari de sange, necesita o atentie deosebita si o vizita la medicul specialist, pentru a descoperi cauza.
Poate fi vorba de o afectiune minora, precum un dezechilibru hormonal sau un efect advers al vreunui medicament, dar la fel de bine poate fi vorba despre afectiuni severe ale ovarelor sau uterului, inclusiv tumori.
Fazele ciclului menstrual
Cresterea si scaderea hormonilor declanseaza etapele ciclului menstrual. Hormonii fac ca organele tractului tau reproducator sa raspunda in anumite moduri, astfel ca in timpul ciclului menstrual apar mai multe faze. Acestea sunt:
- faza de menstruatie;
- faza foliculara;
- ovulatia;
- faza luteala.
Iata in ce constau fiecare dintre ele.
Faza de menstruatie
Aceasta faza, care dureaza de obicei din prima pana la a cincea zi, este momentul in care mucoasa uterului trece prin vagin daca sarcina nu a avut loc. Majoritatea femeilor sangereaza timp de trei pana la cinci zile. Totodata, o perioada care dureaza doar trei pana la sapte zile nu este de obicei un motiv de ingrijorare.
Faza foliculara
De obicei, faza foliculara are loc incepand din ziua a sasea si pana in ziua a 14-a. In tot acest timp, nivelul hormonului estrogen creste, ceea ce face ca mucoasa uterului, respectiv endometrul, sa creasca si sa se ingroase. In plus, un alt hormon – hormonul foliculostimulant (FSH) – determina cresterea foliculilor din ovare. In zilele 10 -14, unul dintre foliculii in curs de dezvoltare va forma un ovul complet matur.
Ovulatia
Aceasta faza are loc, aproximativ, in ziua a 14-a, atunci cand ciclul menstrual este unul regulat, de 28 de zile. O crestere brusca a unui alt hormon – hormonul luteinizant (LH) – face ca ovarul sa elibereze ovulul, producandu-se astfel ovulatia.
Despre monitorizarea acestui proces crucial in obtinerea sarcinii, vorbeste, pe larg, in videoul urmator, dr. Denisa Nica, specialist in probleme de fertilitate, medic in cadrul Ana Medical Center.
Faza luteala
Faza luteala dureaza, din aproximativ ziua 15 pana in ziua 28. Ovulul paraseste ovarul si incepe sa calatoreasca prin trompele uterine catre uter. Nivelul progesteronului creste pentru a ajuta la pregatirea mucoasei uterine pentru sarcina. Daca ovulul este fertilizat de spermatozoizi si se prinde de peretele uterin, respectiv are loc implantarea, ramai insarcinata. Daca sarcina nu are loc, nivelurile de estrogen si progesteron scad, iar mucoasa groasa a uterului se elimina in timpul menstruatiei.
Menstruatie dupa varsta: lipsa ciclului
Oricat de neplacuta ar fi pentru unele femei menstruatia, pauzele ar putea reprezenta o problema. Se poate ca o dereglare sa impiedice ovarele sa produca estrogenul si progesteronul necesare declansarii ovulatiei, aparand un exces de hormoni masculini.
De asemenea, poate sa existe o cauza de natura hipotalamica, precum:
- tumori encefalice;
- deficiente nutritionale;
- deficit de greutate sau de gonadotropine.
Probleme pot avea si femeile anorexice, cele obeze sau cele care fac sport de performanta. Asta, desigur, daca nu este vorba despre o sarcina.
Menstruatia si lipsa ei – cand vorbim despre menopauza
Odata cu inaintarea in varsta, menstruatiile femeii incep sa scada cantitativ, iar apoi sa se rareasca. Dupa 12 luni fara sangerari vaginale, deja putem vorbi despre menopauza. Aceasta reprezinta sfarsitul perioadei reproductive. De regula, ea se instaleaza intre 40 si 55 de ani. La noi in tara, acest lucru se intampla, de obicei, in jurul varstei de 50 de ani. Poti afla cum debuteaza, din articolul Primele semne ale menopauzei: la ce sa te astepti si cum sa reactionezi corect.
Daca te confrunti cu probleme legate de menstruatie sau sangerari neobisnuite, consulta un medic pentru a te asigura ca aceste simptome nu ascund afectiuni grave. Te poti adresa medicilor cu experienta ai Ana Medical Center, pentru orice problema ginecologica sau pentru controlul periodic, programandu-te la 0733 550 055.