In primele luni de viata ale bebelusilor, parintii au tendinta de a se impacienta si a suna medicul pentru orice lucru mai putin sau mai mult ingrijorator legat de cel mic. Mai mult, sunt parinti care isi verifica bebelusul, in somn, de teama ca nu mai respira. Odata ce copiii mai cresc, parintii se linistesc si lucrurile se schimba. Asa se face ca ajung sa trateze acasa unele boli. Si asta dupa ce se informeaza de pe internet, de pe grupurile de mamici sau de la farmacie. Exista situatii in care aplicarea unui astfel de tratament poate dauna copilului, dupa cum atentioneaza un medic pediatru in Ploiesti. Iata cand nu ar trebui sa iti tratezi copilul acasa, ci sa mergi cu el la medic.
Pentru a evita orice risc, trateaza-ti copilul doar in urma recomandarilor facute de medic. Si asta cu atat mai mult cu cat este vorba despre o urgenta.
Cele mai frecvente urgente pediatrice
Cele mai frecvente urgente pediatrice pentru care parintii se adreseaza medicului atunci cand este vorba despre cel mic sunt:
- febra;
- afectiunile dermatologice;
- problemele osteo-musculare;
- probleme respiratorii,
- probleme digestive;
- probleme renale;
- simptomatologie oftalmologica;
- neurologica;
- intoxicatii.
Pe de alta parte, exista o serie de afectiuni pe care parintii sau ingrijitorii copiilor le trateaza acasa. Si asta fara sa mai ceara sfatul medicului.
“Fie ca se uita pe internet, fie ca intreaba la farmacie ce medicamente sa cumpere, parintii ajung sa isi trateze micutii dupa ureche. De cele mai multe ori, tratamentul prescris de farmacisti da rezultate si febra sau tusea cedeaza, insa sunt si cazuri in care copilul are o alta afectiune, mascata de simptomele unei raceli, si ajung la clinica mai tarziu decat ar fi trebuit, iar situatia se complica”, atentioneza dr. Ioana Panait, medic pediatru in Ploiesti.
Medic pediatru in Ploiesti: Tratarea febrei acasa poate sa amane vindecarea de o alta afectiune
Atentie! Febra poate ascunde, in unele cazuri, mai mult decat o raceala sau gripa. Combaterea febrei cu tratamentul aplicat acasa nu face altceva decat sa amane vindecarea de afectiunea reala.
“Putem vorbi de boli infectioase, virale sau bacteriene, efecte secundare ale vaccinurilor, socuri termice sau insolatie. Toate acestea pot avea simptome banale, precum febra, somnolenta si lipsa de energie, pe care parintii sa nu le bage in seama. Pediatrul stie la ce sa fie atent, in functie de simptomele copilului, si sa prescrie tratamentul cel mai eficient, pentru ca acesta sa isi revina cat mai repede cu putinta”, explica acelasi medic pediatru in Ploiesti.
Medic pediatru in Ploiesti: pericolul inghitirii de obiecte mici
La fel ca in cazul febrei, nici incidentele casnice nu trebuie neglijate. Oricat de atenti ar fi parintii cand cei mici se joaca si oricat le-ar spune sa nu mai bage in gura tot ce prind, tot apar situatii in care micutii ingereaza corpuri straine.
„Am avut copii care au inghitit nasturi, jucarii de mici dimensiuni, monede, bile si chiar magneti. Unii dintre ei au ajuns la clinica abia cand au aparut durerile de burta. In astfel de situatii, daca obiectul respectiv se blocheaza pe traseul spre intestin, in esofag, de exemplu, poate provoca perforatii si poate pune in pericol viata copilului. De aceea, situatia trebuie monitorizata ecografic sau radiologic, pentru a ne asigura ca obiectul strain va fi eliminat natural de copil, sau pentru a interveni sa il scoatem noi, deci in niciun caz nu trebuie amanat drumul la clinica sau spital”, considera dr. Catalin Ignat, medic primar imagistica in cadrul Ana Medical Center.
Medic pediatru in Ploiesti, despre urgentele dermatologice si reactiile alergice
Si urgentele dermatologice si reactiile alergice sunt deseori un motiv de mers la doctor. Printre cele mai des intalnite urgente dermatologice se regasesc:
- eruptiile;
- arsurile;
- echimozele;
- intepaturile sau taieturile;
- icterul, de diferite tipuri si grade.
Pericolul tratarii arsurilor cu metode “babesti”
De cele mai multe ori, parintii aleg sa trateze arsurile acasa, cu metode “babesti”. Ei aplica pe pielea copilului uleiuri, spray-uri pentru arsuri sau alte combinatii. Medicul pediatru in Ploiesti le caracterizeaza drept “nefericite” pentru piele.
Sigur, astfel de tratamente pot functiona atunci cand pielea este putin rosie si nu prezinta riscuri pentru sanatatea copilului. In schimb, daca arsura s-a produs de la o sursa directa de foc sau apa fiarta, respectiv de la cunoscuta “opareala”, lucrurile sunt mult mai grave. Si asta deoarece o astfel de arsura lucreaza in timp, respectiv se agraveaza. Concret, situatia initiala se poate sa nu semene deloc cu ceea ce se poate intampla dupa cateva ore, odata ce efectul evolueaza. Din acest motiv, este nevoie de medic. In caz contrar, exista riscul ca zona sa se infecteze, iar pielea sa ramana cu cicatrici.
Riscurile unei taieturi cu obiect metalic ruginit
O taietura cu un obiect metalic, ruginit, pune si ea probleme din cauza riscurilor de infectare si de tetanos. O reactie alergica puternica poate duce copilul intr-o stare de soc, mai ales cand nu cunoastem istoricul sau nu avem in antecedente astfel de episoade. Daca copilul prezinta semne de sufocare, reactie la nivelul pielii, un aspect pronuntat – umflat – al anumitor parti ale corpului, ochii rosii sau mancarimi, ar trebui sa mergi de urgenta cu el la medic.
Mai mult, se pot intampla o serie de neplaceri la nivel osteoarticular si muscular pe care ar fi bine sa le vada un medic pediatru. Ulterior, el te poate indruma catre un specialist, atunci cand este vorba despre:
- traumatisme in zona capului, urmate de varsaturi, tulburari de mers, alterarea constientei;
- traumatisme la nivelul membrelor – urmate de impotenta functionala: schiopatat, imposibilitatea folosirii mainii, aparitia echimozelor, umflaturilor;
- umflarea articulatiilor, dureroasa sau nu, care persista mai mult de o saptamana;
- slabiciune musculara instalata rapid sau progresiv.
Medic pediatru in Ploiesti, despre problemele renale
Desi mai putin frecvente la copii, problemele renale sunt usor de depistat si ar fi bine sa nu ne bazam doar pe ceaiurile de la bunica. Cand sa mergi la medic? Daca lipsesc mictiunile mai bine de 24 de ore, ori urina isi schimba culoarea, de exemplu spre rosu ori galben intens.
In ceea ce il priveste pe sugar, pe langa semnele pe care le putem observa cu ochiul liber, cele mai frecvente motive de ingrijorare sunt febra peste 39 de grade, mai ales in contextul in care nu prezinta alte simptome si starea de agitatie continua, chiar in contextul in care urmati ritualul obisnuit – baie, mancat, schimbat la timp.
Afectiunile exemplificate mai sus nu sunt singurele care, tratate dupa ureche, pot favoriza aparitia unor probleme ulterioare, chiar severe in unele cazuri. De exemplu, durerile abdominale si varsaturile pot ascunde intolerante la anumite alimente sau intoxicatii cu diverse substante. Si asta in timp ce in vreme ce cazaturile mai serioase pot provoca, pe langa lovituri vizibile, probleme neurologice. Nu sunt de neglijat nici schimbarile bruste de comportament ale copiilor, care pot anunta probleme emotionale. Printre astfel de probleme se numara si somnul. Poti afla mai multe din articolul Copilul nu doarme: cauze si solutii pentru tulburarile de somn.
Importanta vizitelor periodice la pediatru
Dincolo de problemele medicale aparute accidental, recomandam sa gasesti un medic pediatru care sa verifice periodic starea copilului tau. Despre importanta acestuia in viata celui mic, poti afla mai multe din articolul Medicul pediatru, partener in cresterea copilului pana la 18 ani: cele mai frecvente motive pentru consultatii.
Daca copilul tau se confrunta cu o problema de sanatate, cel mai bine ar fi te adresezi unui medic, pentru a preveni orice risc. Noi, la Ana Medical Center, iti punem la dispozitie un pediatru cu experienta, care se va ocupa cu grija si empatie de copilul tau. Poti programa chiar acum o vizita la cabinet, la 0733 550 055.
[…] Adesea, bolile copilariei au simptome comune, cum sunt febra si eruptia cutanata. De aceea, pentru a fie excluse alte afectiuni virale cu manifestari clinice asemanatoare, este important ca, de la primele semne de boala ale copiilor, parintii sa ceara parerea medicului pediatru. Doar in urma consultului si a examenelor de laborator poate fi confirmat diagnosticul. Tot medicul este cel care va recomada tratamentul. Acesta vizeaza combatere febrei si ameliorarea pruritului. Sub nicio forma nu se administreaza copiilor antibiotice sau alte tratamente dupa ureche. […]