Cunoscuta si sub denumirea de contraceptie de urgenta, pastila de a doua zi reprezinta una dintre cele mai accesibile metode de a preveni o sarcina nedorita. Este folosita dupa un contact sexual neprotejat sau esecul unei alte metode contraceptive. Solutia iti ofera o a doua sansa de a evita o sarcina neplanificata, insa este important sa o utilizezi cu responsabilitate si dupa o informare corecta. Desi pastila de a doua zi poate parea o solutie salvatoare, este esential sa intelegi cum functioneaza, cand este cel mai eficienta si care sunt eventualele efecte secundare. Afla despre toate acestea, din continuarea acestui articol.
Administrarea, dupa maximum 3-5 zile
Pilula sau pastila de a doua zi este un contraceptiv de urgenta, care presupune administrarea unui sau doua comprimate, la scurt timp dupa ce ai facut sex neprotejat. Termenul maxim pana la care se poate lua pilula de a doua zi variaza intre 72 si 120 de ore.
Recomandarea, inclusiv a producatorilor, este ca administrarea comprimatelor sa se faca la scurt timp dupa actul sexual. Cu cat se ia mai repede, cu atat riscul aparitie a unei sarcini nedorite este mai mic.
Amanarea ovulatiei
Medicamentul actioneaza prin modificarea activitatii progesteronului. Acesta este hormonul natural necesar pentru instalarea ovulatiei. Practic, comprimatul actioneaza prin amanarea ovulatiei. In cazul ovulului deja eliberat, medicatia are capacitatea de a impiedica fertilizarea acestuia cu spermatozoizii.
Chiar daca are o eficienta crescuta, contraceptia de urgenta nu garanteaza 100% faptul ca nu vei ramane insarcinata. De asemenea, retine faptul ca pastila de a doua zi nu ofera protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala.
Despre cele mai des intalnite boli cu transmitere sexuala, vorbeste in videoul de mai jos, dr. Denisa Nica, medic primar Obstetrică – Ginecologie. La dr. Denisa Nica, poti programa si tu o consultatie, sunand chiar acum la 0733 550 055.
Pentru mai multe informatii care tin de sanatatea ta intima, dar si de probleme de fertilitate, sarcina si nastere, ne poti urmari pe canalul nostru de Youtube, pe care il poti accesa aici.
Motivele pentru care ar trebui sa apelezi la pastila de a doua zi
Pilula de a doua zi poate ajuta la prevenirea sarcinii in cazul in care, in timpul actului sexual:
- nu ai folosit alta metoda contraceptiva, cum ar fi prezervativul;
- ai omis doza de pilule contraceptive zilnice;
- ai folosit contraceptive care nu au functionat. De exemplu, prezervativele se pot rupe sau aluneca accidental in timpul actului sexual.
De precizat ca pastila de a doua zi nu pune capat unei sarcini care a avut loc deja, respectiv nu provoaca un avort. Despre avortul medicamentos, poti afla mai multe din articolul Avortul medicamentos: cum se desfasoara si de ce este mai des indicat decat avortul clasic.
Riscuri ale utilizarii pilulei de a doua zi
Contraceptia de urgenta este o modalitate eficienta de a preveni aparitia sarcinii, dupa ce ai facut sex neprotejat. Ea nu functioneaza insa la fel de bine ca alte tipuri de control al sarcinii. Mai mult, pilula de a doua zi nu este destinata utilizarii de rutina. Ar putea sa nu functioneze chiar daca o administrezi corect. Concret, pilula de a doua zi nu este potrivita pentru toata lumea. Nu apela la pastila de a doua zi daca:
- esti alergica la oricare dintre ingredient ei;
- iei anumite medicamente care pot interfera cu pilula de a doua zi, cum ar fi barbituricele si cele pe baza de sunatoarea.
De asemenea, daca esti supraponderala sau obeza, este posibil ca pilula de a doua zi sa nu functioneze la fel de bine ca in cazul persoanelor cu o masa corporala normala.
Inainte de a-ti administra pastila de a doua zi, asigura-te ca nu esti deja gravida. Efectele ar putea dauna fatului. Totodata, nu apela la pastila de a doua zi daca alaptezi.
Efecte secundare ale pastilei de a doua zi
Efectele secundare ale pilulei de a doua zi dureaza adesea doar cateva zile. Acestea pot include:
- stomac deranjat;
- varsaturi;
- ameteala;
- oboseala;
- durere de cap;
- sani sensibili;
- sangerari usoare intre menstruatii;
- sangerari menstruale mai abundente, despre care poti afla mai multe din articolul Tulburarile ciclului menstrual, de la dureri la afectiuni alarmante
- durere sau crampe in zona stomacului.
Poti lua pastile anticonceptionale de urgenta oricand in timpul ciclului menstrual. Atentie! Daca vomiti in decurs de trei ore dupa administrarea pilulei, anunat medicul. Ar putea fi necesar sa iei o noua doza.
Pilula de a doua zi nu ofera protectie de durata impotriva sarcinii. Daca faci sex fara protectie in zilele si saptamanile dupa administrarea pilulei de a doua zi, esti in pericol de a ramane insarcinata. Asigura-te ca folosesti o metoda de protectie.
Retine ca utilizarea pilulei de a doua zi iti poate intarzia menstruatia cu pana la o saptamana. Daca nu iti vine menstruatia in decurs de trei saptamani de la administrarea pilulei de a doua zi, fa un test de sarcina sau mergi la medic.
Motive pentru care sa te adresezi medicului
De obicei, poti lua pilula de a doua zi fara reteta si nu trebuie sa contactezi medicul dupa ce ai administrat-o. In schimb, daca prezinti oricare dintre urmatoarele simptome, anunta medicul:
- sangerare abundenta, cu durere in zona stomacului;
- scurgeri maronii continue si sangerare neregulata.
Acestea pot fi simptome ale unui avort spontan, despre care poti afla mai multe din articolul Cauzele avortului spontan. Acestea pot fi, de asemenea, simptome ale unei sarcini care se formeaza in afara uterului, numita sarcina ectopica sau extrauterina. Fara tratament, o sarcina ectopica poate pune viata in pericol. Afla mai multe din articolul Tot ce trebuie sa stii despre sarcina extrauterina: ce o provoaca, cum este tratata si cum ramai din nou insarcinata.
Daca ai luat pilula de a doua zi, este o idee buna sa consulti medicul. Poti face o programare pentru control, pentru verificarea sanatatii sexuale, dar mai ales pentru contraceptie. Un medic ginecolog te poate ajuta astfel:
- iti recomanda o metoda contraceptiva pe termen lung;
- te testeaza pentru bolile cu transmitere sexuala.
Noi, la Ana Medical Center, iti punem la dispozitie o echipa de medici care sa te consilieze, dar mai ales sa se asigure ca starea ta de sanatate este una buna. Echipa noastra o poti vedea aici, iar o programare poti face oricand, sunand la 0733 550 055.
Surse: mayoclinic.org; healthdirect.gov.au